Woensdag 25/05/2022

Van Hitler tot Tito

Dertig jaar Motörhead

Tien dingen die u nooit wilde weten over Motörhead & Lemmy

1 Silver Machine

Hawkwinds grootste hit 'Silver Machine' werd door Lemmy gezongen omdat hij de enige was die 'zo hoog kon zingen', tot afgunst van de andere groepsleden.

2 Lemmy

Volgens de geruchten was Ian Kilmister zo arm in zijn begindagen dat hij constant bij zijn vrienden bedelde. En zijn uitspraak van 'lend me five quid' was 'lemmy a fiver'.

3 Umlaut

De beroemde umlaut op de o in de naam wordt op twee manieren uitgelegd. Enerzijds zou het een verwijzing zijn naar de bekende Amerikaanse rockband Blue öyster Cult. Anderzijds wil de legende dat Lemmy zo de naam wat 'Duitser' deed kinken.

4 Hell's Angels

Heavy metal was net zo vergroeid met versleten jeansvestjes - het liefst met afgescheurde mouwen - als met Duitse symbolen uit de Tweede Wereldoorlog. Dezelfde tekens duiken op bij de Hell's Angels. Lemmy heeft een tijdje bij hen gewoond. Als bedankje schreef hij de song 'Iron Horse (Born to Lose)' voor hen. Grappig is wel dat de man zelf geen motor kan rijden.

5 Snaggletooth

Snaggletooth B. Motörhead is de naam van het monster dat op de cover van heel wat Motörheadplaten prijkt. De kop werd in 1977 door de kunstenaar Joe Petagno getekend voor de debuut-lp van de groep. Later zou die het beest telkens een beetje aanpassen.

6 Hitler

Lemmy verzamelt oorlogsmemorabilia, vooral uit Wereldoorlog II. De man zou de vijfde grootste collectie van de VS hebben. Het uniekste stuk in zijn collectie is een kleine, vierkante vlag die Hitlers persoonlijke standaard was.

7 President Tito

Lemmy heeft in 1965 met de Joegoslavische president Tito gedineerd. Hij zat toen in The Rocking Vicars, die als eerste westerse band achter het IJzeren Gordijn optrad.

8 Guinness Book

Een tijdlang stond de groep als luidste band ter wereld vermeld in het Guinness Book of Records. De titel werd later door AC/DC afgesnoept.

9 Coma

De groep maakte in 1981 een cassette voor een comapatiënt, en die zou prompt ontwaakt zijn.

10 Worstelen

Motörhead is erg bekend bij professionele worstelaars in de VS omdat de intredemuziek van de beroemde worstelaar Triple H van hen afkomstig is. De groep heeft zelfs al een paar keer opgetreden op de befaamde Wrestlemania Events. (KoDM)

Gorilla's op valium

Werkschuw, langharig tuig. De typering stamt uit lang vervlogen tijden en de Britse hardrockband Motörhead was er het vleesgeworden woord van. Zanger Lemmy steekt al dertig jaar grommend zijn middelvinger naar de hele wereld op en blijft zo welkom op alle metalpodia.

DOOR KOEN DE MEESTER

Van de groep houden was jarenlang even 'stout' als urineren tegen de buitendraad van een rockfestival. Inmiddels is het monument ruim dertig jaar oud en nog altijd on the road, al is het dan luid knarsend als een aftandse Harley.

Ons niet gelaten, want Motörhead en de figuur van Lemmy waren een van de weinige iconen die uit het slijk van de heavy metal tot in de popmuziek kropen. Net als Axl Rose van Guns N' Roses was het vooral de ongewilde humor die zorgde voor een bredere (h)erkenning. En net als Guns N' Roses leverde Motörhead een tijdlang onversneden voer voor de troggen van de hitparade. In die mate viel de groep eind jaren zeventig en begin jaren tachtig enkel te vergelijken met een gezelschap als AC/DC, dat eveneens pure hardrockadrenaline paarde aan songs.

Die melodieuze inslag heeft veel met het verleden van Lemmy te maken. De ruige rocker kwam namelijk als ritmegitarist terecht in diverse beatgroepjes in de jaren zestig. Zelf noemde hij het zien van de vroege Beatles een ingrijpende ervaring. Later werd hij een tijdje roadie van Jimi Hendrix, om zich uiteindelijk in de vroege jaren zeventig binnen te bluffen bij de spacerockers Hawkwind. In die band werd hij, tot zijn eigen verrassing, direct tot bassist gebombardeerd. Zijn exit uit Hawkwind in 1975 is vrij legendarisch. Bij een bezoek aan Canada vond de douane drugs in zijn bezit, waarop de harige bassist prompt uit de band gebonjourd werd.

Lemmy besluit voortaan muziek in de stijl van MC5 te maken en doopt zijn groep Bastard. Uiteindelijk verandert hij van idee en haalt hij de inspiratie voor een nieuwe groepsnaam uit de laatste song die hij voor Hawkwind schreef, 'Motörhead'. Op dat ogenblik doet hij een beroep op een paar maats, onder wie Larry Wallis, ex-lid van de psychedelische pubrockers The Pink Fairies. Door die connectie belandt het kersverse trio even bij het befaamde Britse New Wavelabel Stiff Records. Motörhead prijkt met 'Leaving Here' op de eerste verzamelaar van het platenmaatschappijtje uit 1977 en staat er broederlijk naast Elvis Costello, Nick Lowe en Wreckless Eric.

Zo zit de groep in ander vaarwater dan de klassieke metalacts. Later zal de band flink zijn best doen om keihard en ongenadig uit de hoek te komen, getuige titels als Everything Louder Than Everyone Else. Het drietal krijgt zelfs de reputatie de luidste groep ter wereld te zijn, iets wat we jaren terug aan den lijve konden ondervinden toen ze passeerden in de Gentse Vooruit. De zaal zat barstensvol met heavy metalfreaks, wat het geluid enigszins dempte. Het zorgde er meteen ook voor dat het condenswater van zoveel zwetende lijven van de muren liep. 'Hoe was het concert, schat?' 'Nat.'

Tijdens de speedmetalperiode worden de Britten ingehaald als een van de voorlopers van het genre. Lemmy verkiest echter zijn muziek als rock-'n-roll te omschrijven en voegt eraan toe dat ze voor de helft bestaat uit rock, voor de helft uit metal en voor de helft uit punk. Dat metalfans niet van rekenen houden, wordt zo weer fijn bewezen. De lijn naar de punk is er niet alleen door Lemmy's band met een aantal pubrockartiesten en punks als The Damned, maar eveneens door zijn vriendschap met Sid Vicious. Vicious werd bekend als bassist van The Sex Pistols, maar hij kon geen noot bas spelen. Ook Lemmy heeft nog geprobeerd om de basis van het basspel aan Vicious te leren, maar die bleek er niet voor in de wieg gelegd te zijn. Motörhead werd vooral berucht in de vroege jaren tachtig dankzij hitsingles als 'Ace Of Spades' en 'Overkill'. Het is in die periode dat de groep haar beste platen Ace of Spades en de live-lp No Sleep 'til Hammersmith uitbrengt.

Maar waar Motörhead echt voor staat, is de onbekommerde rock-'n-roll-levensstijl, even ruw als een van de drie moedervlekken op Lemmy's gezicht. Een motorhead is iemand die van snelheid houdt, maar natuurlijk ook van speed. Lemmy pocht graag dat zijn dokter hem ooit heeft geadviseerd om niet met het spul te stoppen omdat zijn hart het dan zou begeven. Als er vragen over de laatste decennia worden gesteld heeft hij evenwel flink wat moeite om zich nog iets te herinneren, al kan dat ook aan de lauwe kwaliteit van zijn muzikale output in die periode liggen. Hetzelfde kan van zijn zangprestaties gezegd worden. Naar verluidt zingt Lemmy tegenwoordig vaak drie keer dezelfde strofe tijdens een song. Volgens zijn eigen zeggen merkt het publiek toch niets, 'want ik klink toch als een gorilla op valium'. Een heel luide dan wel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234