Maandag 18/11/2019

Van het Rode Plein naar het rodekoolplein

'Enkele jaren geleden stonden de Russische gangsters hier in het Schipperskwartier nog met hun uzi te zwaaien. En was het al namaak wat de klok sloeg. Vandaag is de sfeer zo verbeterd dat er een biomarkt kan staan.' Kapper Kim Christiaansen en restaurateur Koen Brouwers zijn twee nieuwkomers die het Falconplein, ooit heinde en ver het Rode Plein genoemd, een nieuw gezicht geven. En ze zijn best trots op hun buurt.

Antwerpen

Van onze verslaggever

Marc Schoetens

Kim Christiaansen heeft zijn kapperszaak Trx genoemd, spreek uit: Trixie. "Dat heeft te maken met de buurt. Ik zit hier op de hoek van de Kommekensstraat, die tot voor enkele jaren nog vol hoerenkotjes stond. Ik weet dat de meisjes van plezier in westerns bijna allemaal Trixie heten, vandaar die naam op het raam."

Christiaansen was voordien zelfstandig kapper in de Kammenstraat. "Ik werkte in de Hair Garage tot de uitbater moest verhuizen. Toen ik daarna deze lege winkel zag, was ik onmiddellijk verliefd en wou ik hier iets starten. 't Is niet de Meir, maar ik moet zeggen: de eigenaars hier kennen intussen ook hun prijzen. Voordien was hier een zaak met veel blinkende uurwerken in de vitrine, allemaal namaak, zoals bij veel andere op het Falconplein. En nog veel vroeger was hier de grootste bakker van het Schipperskwartier. Zijn oven staat nog altijd in de kelder."

Christiaansen viel ook voor het unieke karakter van de buurt. "We zitten midden in het Schipperskwartier en dus zie je hier erg kleurrijke figuren passeren. Ik was wel verbaasd dat een bruin kroegje als De Haan de hele tijd zo druk bezocht wordt. Ik zie ook dat charmezanger Guido Belcanto hier een nieuw optrekje heeft gevonden."

De inrichting van de kapperszaak is erg ongewoon. Er staat een rieten barmeubel dat zo uit een oude Martini-reclame komt. Tegen de muur hangen pop-artdecoraties in plastic. "Dat zijn mallen van ballen, echt", lacht Christiaansen. "Die heb ik allemaal in een fel kleurtje gespoten. Ik heb alles zelf gedaan met weinig geld. De klanten die zijn meegekomen van de Kammenstraat hebben het ook graag zo. Het zijn vooral jonge mensen die - en dat klinkt misschien eigenaardig - niet graag naar de coiffeur gaan. Bij mij krijgen ze een persoonlijke behandeling en ze mogen nog heel laat 's avonds komen. Ik werk alleen en wil het klein houden. Zonder personeel en zonder stocks. De shampoos en kleuringen die ik gebruik, zijn allemaal natuurlijke producten. Ja, grappig dat hier op het plein een biomarkt komt. En dan nog vlak naast het frietkot."

Die zondagse biomarkt is volgens Christiaansen tekenend voor de nieuwe wind die al een tijd over het Falconplein waait. "Twee jaar geleden liepen de handelaars hier nog met uzi's rond." Tot de politie het plein met grootscheepse acties schoonmaakte en er een einde kwam aan de namaakverkoop van Nike-schoenen en Rolex-uurwerken. Dat had als gevolg dat er een grote leegstand kwam. De nephandelaars zouden hun werkterrein intussen verplaatst hebben naar de omgeving van het Noordstation in Brussel.

"Wat het plein nodig heeft, zijn nieuwe winkels, bij voorkeur speciaalzaken. Die zorgen voor meer voorbijgangers", zegt Christiaansen. "Zoals de zaken er nu voor staan, ben ik hier erg gelukkig. Er komen steeds meer klanten over de vloer, ook al een paar danseressen die hier in de wijk werken. Vrouwen met zo'n job besteden veel tijd en veel geld aan hun uiterlijk."

Volgens Christiaansen heeft het Falconplein de potentie om weer een bruisende wijk te worden. "Ik heb al veel gehoord over de herontwikkeling van het Schipperskwartier. Ik ga zeker kijken naar de eerste plannen en de maquette die deze week zijn voorgesteld (zie elders op deze pagina). Het uitgaansleven begint stilaan op gang te komen. Dat merk ik aan de studenten, zowel die van de academie als die van de zeevaartschool in hun blauwe uniformen, die hier vlak tegenover komen."

'Hier vlak tegenover' is het café-restaurant Plastik? van Koen Brouwers. Dat is precies twee maanden eerder opengegaan dan het kapsalon van Kim Christiaansen. "Hier was enkele jaren geleden zo'n typische winkel met Falconplein-kleding. Toen ik hier voor het eerst voor het raam stond, was het een echt krot. Maar wat een mooie hoek", zegt Brouwers. "Ik had de keuze: ofwel iets openen aan het Damplein, ofwel hier. Ik denk dat de herontwikkeling van het Falconplein rapper in gang zal schieten, dus heb ik voor deze plek gekozen. Mocht ik een jaartje vroeger zijn geweest, had ik beslist een betere prijs gekregen. Maar dan was het risico weer te groot geweest om hier al een zaak te beginnen."

Net als zijn overbuur Christiaansen heeft ook Brouwers de zaak zelf ingericht. "Ik wou het mooi maken met een zo klein mogelijk budget. Wat hier nu staat, heb ik hoofdzakelijk in de kringloopwinkel gekocht." Tegen de wanden hangen tientallen foto's. "Dat is een afstudeerproject van een studente van de Karel de Grote-Hogeschool. Klanten die iets interessants maken, mogen dat hier een maand lang tegen de muren hangen. Wat precies speelt geen rol. Het mag alleen niet te zwaar wegen."

Brouwers heeft zes jaar ervaring achter de rug in diverse restaurants in en om Antwerpen. Hij maakt nu dagschotels in zijn kleine open keuken. "Elke weekdag is er vis, vlees of vegetarisch." Plastik? is vooral 's avonds een nieuwe hangout voor studenten. "Maar ik zie mij niet een of andere studentenclub in huis halen", zegt Brouwers. "Wat ik vooraf in mijn hoofd had, was iets als restaurant meets volkscafé. En dat is het ook geworden. Ik krijg het volk over de vloer waar ik mij goed bij voel. Hier komen veel creatieve jongeren die het Zuid achter zich hebben gelaten. Geen probleem als er 's avonds tussen de eters ook drinkers van de buurt zitten met een bolleke Koninck, want die komen hier ook."

De zaak draait goed en voor Brouwers speelt de heraanleg van het Falconplein - een van de de redenen waarom hij zich hier vestigde - nu een minder grote rol. "De plannen worden uitgevoerd in 2006, maar zullen ze datzelfde jaar ook klaar zijn met het plein? Of wordt het 2007? De duur van de werken en de mogelijke hinder ervan vind ik bijzaak. De mensen die naar Plastik? komen, wonen immers in de buurt of gebruiken de fiets." Brouwers vindt de maandelijkse biomarkt een goed idee. "Ik zou graag ook iets willen organiseren op het plein. De krantenkiosk die al jaren leeg staat, lijkt me een geschikte plaats voor een bar met dj's en een terras eromheen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234