Woensdag 27/01/2021

Van Hecke in de bres voor Pascal Smet: "Met GO! consensus bereikt in 2010"

Beeld BELGA

Volgens het VSKO, de koepel van het vrij katholiek onderwijs, zijn er in 2010 wel degelijk met alle netten afspraken gemaakt over de aanpak van het capaciteitsprobleem in het onderwijs. Het VSKO spreekt daarmee de inhoud van de brief van Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! gemeenschapsonderwijs, tegen. VSKO-topvrouw Mieke Van Hecke dringt erop aan de gemaakte afspraken te respecteren.

Gisteren maakte Boudewijn Bouckaert (LDD), voorzitter van de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement, een brief bekend waarin GO!-topvrouw Raymonda Verdyck scherp uithaalt naar minister van Onderwijs Pascal Smet. Daarin spreekt ze tegen dat haar net in het verleden (met name in 2010) akkoord is gegaan met een bepaalde afspraak en verdeelsleutel rond de verdeling van de capaciteitsmiddelen in het onderwijs. Die afspraak was volgens Smet met alle onderwijsnetten, inclusief het GO!, gemaakt.

'Stoeltjes voor kinderen'
Het VSKO bevestigt nu de versie van onderwijsminister Smet. "In 2010 kwamen de onderwijskoepels en het GO! samen bij Vlaams minister Pascal Smet om een antwoord te zoeken op het capaciteitsprobleem. De uitdaging was om rekening houdend met de beschikbare middelen en de eigenheid van de onderwijsverstrekkers het acute probleem op te lossen", luidt het in een persbericht van het katholiek onderwijs.

"Op deze vergadering werd een consensus bereikt waarbij het vrij katholiek onderwijs toegelaten heeft om tijdelijk haar decretaal aandeel in de vrijgemaakte middelen te laten aanwenden door de andere onderwijsverstrekkers. Hiermee stelde het katholiek onderwijs 'stoeltjes voor kinderen' centraal. Evenwel met de uitdrukkelijke afspraak dat het evenwicht op termijn hersteld zal worden van zodra alle onderwijsnetten volwaardige capaciteitsdossiers kunnen indienen. Dat is op dit ogenblik het geval", stelt het VSKO.

Eensgezindheid
De katholieke onderwijskoepel erkent wel dat de afspraak nooit "in een document is geformaliseerd", met name omdat er toen eensgezindheid over bestond.

VSKO-topvrouw Van Hecke reageert "verrast" op de commotie en "betreurt dat de bereikte consensus van 2010 op de helling geplaatst wordt en roept de collega's onderwijsverstrekkers op om de oplossing voor het capaciteitsprobleem niet te laten verworden tot een schoolstrijd".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234