Dinsdag 22/06/2021

Van has-been tot evergreen

De verkiezingen van 2000 waren bitterzoet voor Louis Tobback. Al haalde hij nog altijd 31,7 procent van de stemmen, een van de beste SP-resultaten, het was een stuk minder dan de historische 40,5 procent uit 1994.

Voor veel politici is er geen weg terug als ze eenmaal het hellend vlak afglijden. Maar dat geldt niet voor Tobback. In 2000 had hij niet één, maar een lange reeks anni horribiles doorstaan. Eigenlijk was hij amper burgemeester geweest. In 1994 combineerde hij Leuven met het SP-voorzitterschap. In 1995 werd die combinatie een nachtmerrie, met het Agustaschandaal. De jaren nadien volgden de processen: dat woog op de partij en haar voorzitter. Bovendien werd Tobback, na het Dutrouxontslag van Vande Lanotte, naar Brussel geroepen als minister van Binnenlandse Zaken en werd eerste schepen Carl Devlies (CVP) waarnemend burgemeester. Tobback nam zelf ontslag (Sémira Adamu) en ledigde de kelk tot op de bodem, als SP-boegbeeld bij de gedoemde verkiezingen van 1999.

Daar ontstond de paars-groene regering. Met de VLD en Agalev, twee partijen die voor het eerst (of het eerst in jaren) in de regering kwamen, dus met nieuwe gezichten, een nieuw elan. Niet minder dan twee paarse 'vicepremiers' dongen naar de gunst van de Leuvense kiezer: Magda Aelvoet (Agalev) en Rik Daems (VLD). Zij waren de nieuwe tenoren, Tobback een fossiel uit de Dehaenetijd.

Zes jaar later is er maar één blijver: Tobback. Daems verhuisde om de bekende redenen naar Herent (tot jolijt van de kortzichtigsten bij de Leuvense VLD). Aelvoet duwt nog wel de Groen!-lijst, maar niet meer dan dat. Bij de VLD moet Patricia Ceysens het redden zonder stemmenkampioen Daems (wat de VLD-lijst aanzienlijk verzwakt), bij Groen! is er geen bekende naam als lijsttrekker. Dat is het grote verschil met 2000: de oppositie heeft minder spraakmakende lijsten.

En Tobback bleef Tobback. Wie hem voortijdig afschreef als has-been, ziet nu dat hij het status evergreen bereikte. Maar het is zijn laatste campagne. In 2012 zal hij 74 jaar oud zijn. Dan zou hij zich moeten engageren tot 2018. Dan is hij 80, en Louis Tobback is Kamiel Huysmans niet.

In een stad met een Katholieke Universiteit en een Boerenbondgroep kan het niet anders dan dat CD&V present staat. Nu komt partij in kartel op met de N-VA. In de stad van 'Leuven Vlaams' en het Davidsfonds is dat een logisch verbond. CD&V-Leuven heeft geen spectaculaire, wel een stevige lijst. Vandaar dat lijsttrekker en eerste schepen Carl burgemeester wil worden.

In de peilingen blijft het VB de kleinste partij. Blijkbaar heeft het appeal van Tobback een brede basis, en wordt er een beleid gevoerd waarbij je al erg verzuurd moet zijn om mordicus negatief te blijven.

De sfeer in Leuven komt het best tot uiting in de folder van Leuvens VLD-voorzitter Bert Cornelis. Die draait om... Louis (XIV, XV, XVI). Cornelis heeft kritiek, maar besluit met: "Ik wens u veel sterkte toe met uw derde mandaat."

Niemand heeft vooraf gewonnen, maar er zijn steden waar het er slechter uitziet voor de zetelende burgemeester dan Leuven. (WP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234