Dinsdag 06/06/2023

Belangrijk nieuwsCoronavirus

Van Gucht: ‘Veel overlijdens hadden vermeden kunnen worden’, Brussel verplicht quarantaine voor terugkerende reizigers

Sciensano-viroloog Steven Van Gucht. Beeld EPA
Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.Beeld EPA

‘Veel overlijdens hadden vermeden kunnen worden met een betere vaccinatiegraad’ in het Brussels gewest. Dat zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht, die waarschuwt om voorzichtig te blijven ondanks een lichte daling in het aantal nieuwe besmettingen. Brussel verstrengt vanaf 17 september de coronaregels in het gewest en voert een quarantaineplicht van tien dagen in voor alle niet-gevaccineerden die uit een rode zone komen.

Redactie en Belga

Van Gucht wees tijdens een digitale persbriefing van Sciensano op de grote verschillen tussen regio’s en provincies, een gevolg van de verschillende vaccinatiegraad. Projecties van een worst case-scenario met tot 1.000 patiënten op intensieve zorg, waarvan een derde in Brussel, blijven een mogelijkheid.

Vandaag hebben 216 patiënten intensieve verzorging nodig, waarvan 70 in Brussel. Daarbij komen ook nog 15 patiënten die werden overgebracht naar diensten voor intensieve zorg in andere ziekenhuizen. Ook overlijdt bijna 1 op de 3 in het Brussels gewest. Deze week zijn er 17 mensen overleden in Brussel, vorige week waren dat er 9. “Veel overlijdens hadden vermeden kunnen worden met een hogere vaccinatiegraad”, aldus Van Gucht.

Brussel zelf kondigt vanmiddag een verstrenging aan voor reizigers die terugkeren uit een rode zone. Wie niet gevaccineerd is of geen herstelcertificaat heeft en terugkeert uit een rode zone binnen of buiten de EU, moet vanaf 17 september tien dagen in quarantaine en zich laten testen op de eerste en de zevende dag na terugkeer. De quarantaine kan worden verkort bij een negatieve uitslag van die laatste test. In andere gewesten hoeven inwoners niet in quarantaine en moeten ze zich enkel laten testen.

De epidemiologische situatie is zorgwekkend, klinkt het in een persbericht van de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. “Nieuwe opnames in de ziekenhuizen en op intensieve zorgen zetten de medische teams zwaar onder druk. Het profiel van de patiënten wordt steeds gevarieerder.”

Merendeel niet gevaccineerd

Het aantal ziekenhuisopnames over heel het land steeg vorige week met 5 procent tot gemiddeld 68 patiënten per dag. “Dat is minder snel. Dat kan een tijdelijk fenomeen zijn. De modellen voorspellen een verdere stijging in de komende weken” aldus Van Gucht vanmiddag nog.

Twee derde van de patiënten is jonger dan 60 jaar. De helft heeft geen onderliggende aandoeningen. “Het merendeel - 75 procent - is niet gevaccineerd. Het andere kwart bestaat voornamelijk uit oudere mensen, waarvan de helft uit woonzorgcentra komt. De helft van hen heeft geen symptomen, maar test positief bij een ziekenhuisopname om een andere reden. Vaccins werken nog steeds goed tegen ernstig ziek worden. Ze bieden 80 to 90 procent bescherming.”

‘Impact versoepelingen nog niet zichtbaar’

Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen in heel het land daalde in de week van 31 augustus tot en met 6 september met 6 procent tot 1.937 per dag. “Een kleine daling, maar een gunstig teken”, zei Van Gucht. “We moeten voorzichtig blijven. De impact van de start van het schooljaar en de vele versoepelingen op 1 september kunnen we nu nog niet in de cijfers zien.” Verder is er minder getest, omdat er minder wordt gereisd. Toch stabiliseert het percentage positieve tests op 5,5 procent.

“In Vlaanderen is er in alle provincies sprake van een daling van de besmettingen. Dat is meest uitgesproken in de leeftijdscategorie van 10 tot 19 jaar. Die groep is nu grotendeels gevaccineerd. Dat toont hoe goed vaccinatie werkt. Ter vergelijking: in de groep van 0 tot 9 jaar - die niet gevaccineerd is - zagen we wel nog een stijging in Vlaanderen afgelopen week.”

In het Brussels gewest was er een matige daling (-3 procent) van het aantal besmettingen. “We zitten echter nog altijd op een zeer hoog aantal besmettingen, ook als je het vergelijkt met de rest van Europa. Daar zien we nog een stijging van het aantal besmettingen bij tieners.” De vaccinatiegraad ligt er een stuk lager: 28 procent tegenover 81 procent in Vlaanderen.

In Wallonië steeg het aantal besmettingen nog met 7 procent. De sterkste stijgingen doen zich voor in de Duitstalige gemeenschap (+39 procent) en in Henegouwen en Luik (+ 12 procent). Na het Brussels Gewest heeft de provincie Luik de hoogste besmettings- en hospitalisatiegraad en de trend is nog stijgend. “Dat moet nauwgezet opgevolgd worden”, zei Van Gucht.

Vaccinatie

Op de briefing benadrukte Van Gucht nogmaals het belang van vaccinatie en van “juist” communiceren. “Met een beperkt aantal maatregelen kunnen we de curve onder controle houden. Het is belangrijk om positief te blijven communiceren over het gebruik van het mondmasker. Het gaat om veiligheid, niet om vrijheid. Vergelijk het met de autogordel.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234