Zondag 03/07/2022

NieuwsVersoepelingen

Van Gucht: ‘Ik had gehoopt dat de daling in de cijfers groter zou zijn dan ze is’

Viroloog Steven Van Gucht: “Horeca heropenen op 1 mei riskeert te vroeg te zijn” Beeld Wouter Van Vooren
Viroloog Steven Van Gucht: “Horeca heropenen op 1 mei riskeert te vroeg te zijn”Beeld Wouter Van Vooren

Het Overlegcomité van woensdag krijgt alweer verschillende katten te geselen. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt voor te veel en te snelle versoepelingen, zeker nu het onderwijs al grotendeels kan heropenen. ‘Toegegeven, enkele weken geleden was ik hier positiever over.’

Sven Ponsaerts

‘Buiten, buiten, buiten’ klonk het mantra van premier Alexander De Croo (Open Vld). Maar nog voor het goed en wel barbecueweer was - dé kans om met vrienden en familie in de achtertuin samen te komen - werd de buitengroep van maximaal tien personen drie weken geleden alweer ingekrompen tot vier. Nu samen met de coronacijfers hopelijk ook het weer de komende weken geleidelijk aan de juiste kant opgaat: moeten we in de buitenlucht écht nog langer vasthouden aan het groepje van vier, om af te spreken, samen te wandelen of te fietsen?

Wanneer mag het opnieuw, met tien in de 'buitenbubbels'? Beeld Wannes Nimmegeers
Wanneer mag het opnieuw, met tien in de 'buitenbubbels'?Beeld Wannes Nimmegeers

Ja, een eventuele uitbreiding van het aantal contacten in de buitenlucht is een versoepeling met een relatief lage impact, erkent viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). Tenminste, zolang afstand wordt gehouden en de contacten niet binnen worden voortgezet. Hij is van oordeel dat mooi weer zelfs in ons voordeel speelt. Maar het zijn de cijfers die de versoepelingen bepalen, en niet het weer. “Als die verbeteren, lijkt het mij logisch dat er woensdag over het buitenplan gesproken wordt. Dat zál ook gebeuren. Vraag is alleen welke timing de politici eraan zullen geven.”

“Wil men versoepelingen doen, dan kunnen deze inderdaad beter buiten dan binnen. Maar of en in welke mate men het aantal contacten wil verhogen, is een louter politieke beslissing”, pareert viroloog Marc Van Ranst de vraag.

Te veel, te snel

Van Gucht waarschuwt voor te veel en te snelle versoepelingen. “Dat de scholen heropenen lijkt me fundamenteel en is zelfs bijna cruciaal. Maar ook de heropening van de grenzen voor het recreatief reizen komende maandag werd al lang geleden aangekondigd. Wij virologen pleiten voor een gefaseerde aanpak: versoepeling na versoepeling, waarbij steeds goed de vinger aan de pols wordt gehouden wat betreft de impact. Iedereen weet ook: elke versoepeling kent zijn randfenomenen. Als mensen met tien buiten mogen afspreken, vergroot dat misschien de kans dat de ontmoeting toch binnenshuis wordt voortgezet.”

Of en in welke vorm de horeca op 1 mei zal mogen openen, is nog maar de vraag. Voor viroloog Steven Van Gucht komt die datum mogelijk nog te vroeg. Beeld ANP
Of en in welke vorm de horeca op 1 mei zal mogen openen, is nog maar de vraag. Voor viroloog Steven Van Gucht komt die datum mogelijk nog te vroeg.Beeld ANP

Daarmee lijkt meteen ook de vraag beantwoord of er van een heropening van de horeca op 1 mei nog wel sprake kan zijn. “Toegegeven: hierover was ik enkele weken geleden positiever. Ik had gehoopt dat de daling in de cijfers groter zou zijn dan ze is”, aldus Van Gucht. “Voorlopig zie ik nog een hoog percentage positieve testen. De positiviteitsratio is zelfs nog verder gestegen, tot 8,9 procent. Tegelijk daalt het aantal ziekenhuisopnames slechts héél licht: nog gemiddeld 250 opnames per dag, dat is veel. En 900 patiënten op intensieve zorgen: ook dat moet naar beneden.”

Lees ook

Morgen opnieuw Overlegcomité over coronamaatregelen: dit ligt op tafel

Maar Van Gucht blijft hoopvol: “Eén jaar geleden was het openen van cafés en restaurants in de huidige omstandigheden onmogelijk geweest, maar nu hebben we met de vaccins een bondgenoot. Mei is ook nog wel even van ons af - twee weken kunnen een wereld van verschil maken.” Want de daling komt er volgens hem wél. “De vraag is: hoe zullen de cijfers er op 1 mei uitzien? Niemand die dat al precies kan zeggen. De horecasector vraagt enkele weken vooraf een garantie op heropening - terecht -, maar die kunnen wij, virologen, vandaag nog niet geven. Een heel moeilijke situatie. Hopelijk kantelen de cijfers snel.”

Net als Van Gucht spreekt ook collega-viroloog Van Ranst zich liever nog niet uit over de netelige knoop die de politiek moet ontwarren. “Woensdag is het Overlegcomité, we zullen dan wel zien.” Voor Van Gucht riskeert 1 mei zelfs voor de terrasjes nog te vroeg te zijn. “Heropen je bij nog te veel viruscirculatie, dan brengt dit misschien ook de latere versoepeling voor de binnenhoreca in het gedrang. Al wat voortaan opnieuw mogelijk wordt, zal dat in de toekomst ook moeten blijven. Ik weet trouwens ook niet of de sector wel zit te wachten op een strenge regelgeving, met bijvoorbeeld slechts twee mensen buiten aan een tafeltje zoals in Luxemburg.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234