Cryptomunten
Van grap tot hype: hoe dogecoin uitgroeide tot een munt van 2 miljard dollar
Vergeet de bitcoin: dé nieuwe hype op de cryptomuntenmarkt is de dogecoin. De munt werd in 2013 gelanceerd als een parodie op de bitcoinboom, en is sindsdien zelf spectaculair gestegen. Afgelopen weekend verdubbelde de virtuele munt bijna in waarde.
De dogecoin werd in 2013 uitgevonden door Jackson Palmer, die zich liet inspireren door de internetmeme Doge die dat jaar erg populair was. Palmer wou aantonen hoe absurd het is dat mensen enorme sommen geld investeren in cryptomunten. Maar wat begon als een grap, is vandaag zélf immens veel geld waard.
De koers van de dogecoin steeg gisteren naar 0,016 dollar, wat de totale waarde van de munt op meer dan 2 miljard dollar (1,67 miljard euro) bracht. Volgens Coinmarket is de munt intussen weer gezakt tot 1,66 miljard dollar.
Dat komt nog lang niet in de buurt van de sterkhouder onder de cryptovaluta, de bitcoin. Die is op dit moment zo'n 245 miljard dollar waard.
Mijnen
Dogecoins worden 'gemijnd' op dezelfde manier als bitcoins: ze worden gecreëerd door computerberekeningen uit te voeren. Maar anders dan bij de bitcoin staat er geen limiet op het aantal dogecoins die geproduceerd kunnen worden.
Bij bitcoin is die limiet vastgelegd op 21 miljoen, terwijl er inmiddels al 100 miljard dogecoins in omloop zijn. Dat verklaart ook waarom elke dogecoin gisteren minder waard was dan 2 dollarcent, terwijl een bitcoin op zijn hoogtepunt bijna 20.000 dollar per stuk opleverde.
Sportwereld
Tot de recente waardestijging was de dogecoin maar weinig bekend buiten een kleine groep cryptogeeks... en in sportkringen. In 2014 kwam de munt in omloop binnen de Amerikaanse autosportwereld, toen leden van de dogecoin-community Nascar-racer Josh Wise een duwtje in de rug gaven met 55.000 dollar aan dogecoins. Datzelfde jaar werd ook voor 25.000 dollar aan de munt ingezameld om het Jamaicaanse bobsleeteam naar de Olympische Winterspelen te sturen.
De munt heeft Amerikaanse sporters dus al heil gebracht, maar of investeerders ook een goede zaak doen door dogecoins aan te kopen is een open vraag. Op de beurs zijn zeldzame commodity's er doorgaans beter in hun waarde te behouden, maar in de wereld van de cryptomunten is dat geen uitgeklaarde zaak. Economische experten zijn overigens sceptisch over elke vorm van cryptovaluta.
Explosieve groei
Hoe de explosieve groei dan wel te verklaren valt? Volgens Forbes heeft dat alles te maken met de fear of missing out - FOMO. Investeerders die niet tijdig op de bitcoinkar gesprongen zijn, zijn nu op zoek naar andere cryptovaluta die nog niet dezelfde explosieve groei hebben doorgemaakt als bitcoin en die andere bekende munt, ethereum. Veel andere cryptomunten bouwen op die manier op het succes van bitcoin.
Jackson Palmer, de oprichter van dogecoin, ziet het allemaal met lede ogen aan. Zelf heeft hij nooit dogecoins in zijn bezit gehad, en in 2015 verliet hij de cryptocommunity. "De wereld van cryptocurrency voelt steeds meer als een groep blanke libertijnen die rijk hopen te worden met halfbakken ideeën die op niets uitlopen", zei hij toen aan Coindesk.
Met de technologie achter cryptomunten is niets mis, meent Palmer, maar wel met mensen die vooral aan de winst denken. Daardoor zal de cryptobubbel volgens hem weldra barsten, met grotere gevolgen dan de dotcomcrisis eind vorige eeuw.