Sport
Van Gouden Bal tot Vlaams Sportjuweel: het regent sportprijzen
Martin Solveig wist met één vraag het historische moment voor het vrouwelijke voetbal te verpesten en met de aandacht van de Gouden Bal te gaan lopen. Maar laat het duidelijk zijn: we naderen het einde van 2018 en dat betekent prijzen en huldigingen à volonté voor de beste sporters en trainers. Ook in eigen land.
Gouden bal: Luka Modric
De heerschappij van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi is doorbroken. Luka Modric, spelmaker van Real Madrid en Kroatië, won de Gouden Bal en is nu ook officieel de nieuwe chouchou van het internationale voetbal.
De voetbalwereld maakte gisteren een sierlijke buiging voor Luka Modric (33). De kleine virtuoos van Real Madrid en de Kroatische nationale ploeg won de 63ste FIFA Ballon d'or. Hij kreeg 753 punten en won daarmee afgetekend.
Met de overwinning van Modric is de hegemonie van Lionel Messi (Barcelona) en Cristiano Ronaldo (Juventus) na tien jaar doorbroken. Sinds 2008 verdeelden ze alle Gouden Ballen netjes onder elkaar. Ronaldo werd gisteren tweede met 476 punten, de Portugees stuurde zijn kat naar de gala-avond in het Grand Palais van Parijs. Antoine Griezmann (Atlético Madrid) vervolledigde het podium met 414 punten, hij maakte wel zijn opwachting. Messi eindigde op de vijfde plaats, hij staat voor het eerst in elf jaar niet op het podium.
De Ballon d'Or is een jaarlijkse verkiezing die georganiseerd wordt door het Franse weekblad France Football. De jury bestaat uit een selectie van internationale voetbaljournalisten, bondscoaches en kapiteins van de nationale ploegen.
Dat Modric eindlaureaat is geworden, is geen verrassing na het boerenjaar van de Kroaat. Modric won dit seizoen voor de derde keer op rij de Champions League met Real Madrid. Op het WK in Rusland leidde hij zijn land naar de eerste WK-finale ooit. Daarin moest Kroatië wel zijn meerdere erkennen in Frankrijk. Modric werd wel verkozen tot beste speler van het WK.
In september werd hij ook al verkozen tot wereldvoetballer van het jaar. Door nu ook de Ballon d'Or in de wacht te slepen, zorgt Modric voor een unieke trippel. Nooit eerder won een voetballer deze drie trofeeën in hetzelfde jaar.
"Het is een uniek gevoel", sprak Modric op het podium in Parijs. "Ik kan het moeilijk beschrijven."
Modric beroert elke voetbalfan met zijn gracieuze speelstijl, meer dan met zijn goals en assists. Puur cijfermatig kunnen de runners-up betere statistieken voorleggen dan de moderne Johan Cruijff. Maar niemand die hem deze erkenning zal misgunnen, toch?
Onze Rode Duivels moesten tevreden zijn met enkele dichte ereplaatsen. Eden Hazard (Chelsea) werd achtste met 119 punten, daarmee evenaart de Rode Duivel zijn beste eindnotering uit 2015. Kevin De Bruyne (Manchester City) finishte negende met 29 punten en Thibaut Courtois (Real Madrid) was veertiende met 12 punten.
Ook Kylian Mbappé viel in de prijzen. De wonderboy van PSG werd verkozen tot beste jongere van het jaar, een prijs die gisteren voor het eerst werd uitgereikt.
Er werd ook voor het eerst een Gouden Bal voor vrouwen uitgereikt. De primeur was voor Ada Hegerberg, een Noorse speelster van Lyon. Ze won al drie keer de Champions League. Wat een historisch moment voor het vrouwenvoetbal moest zijn, draaide uiteindelijk uit op een sisser én een seksismerel. Toen Frans dj en co-presentator Martin Solveig haar vroeg of ze kon twerken.
Vlaams Sportjuweel: Nina Derwael
Het belooft een drukke decembermaand te worden voor Nina Derwael. Gisteren mocht de 18-jarige gymnaste al een eerste prijs ophalen: het Vlaams Sportjuweel, een trofee van de Vlaamse Gemeenschap die een sporter maar één keer in zijn of haar carrière kan winnen. Op de erelijst volgt ze snowboader Seppe Smits op.
De jury was unaniem in haar oordeel. Derwael won goud op het WK, als eerste Belgische gymnaste ooit, verlengde haar Europese titel op de brug met ongelijke leggers en won EK-zilver aan de balk. Een unicum, waarvoor ze op 18 december in Brussel ook de Nationale Trofee voor Sportverdienste in ontvangst mag nemen. Ook voor de verkiezingen van Sportvrouw van het Jaar is Derwael de favoriete, net als voor de Vlaamse Reus, die vrijdag uitgereikt wordt.
Eddy De Smedt, die 33 jaar actief was binnen het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) waarvan de laatste 22 jaar als topsportdirecteur, werd gehuldigd met de Vlaamse Prijs voor Sportverdienste. Hij bereikte de pensioengerechtigde leeftijd.
Trofee Raymond Goethals: Philippe Clement
Philippe Clement zet zijn naam onder die van Felice Mazzu op de erelijst. De Genk-coach kreeg de trofee uit handen van Marseille-legende Basile Boli.
Amper 558 dagen geleden stelde Waasland-Beveren Clement (44) aan als T1 en gisteren kreeg hij dus zijn eerste individuele prijs als coach. Met een beetje uitstel weliswaar. Clement was niet aanwezig in de Raymond Goethals-zaal van het Edmond Machtensstadion toen de prijsuitreiking plaatsvond. Hij pikte zijn bronzen trofee later in de namiddag op.
“We hadden nog training. Woensdag spelen we al opnieuw tegen Charleroi en ook de debriefing van de match tegen Anderlecht moest gemaakt worden. Voor zulke sociale aangelegenheden is er momenteel niet veel tijd.”
Het stemde Clement niet minder gelukkig. “Op het lijstje met winnaars prijken heel wat mooie namen. Als jonge coach ben ik blij met deze erkenning. Ik was niet het type speler dat in aanmerking kwam voor individuele prijzen omdat ik me altijd wegcijferde. Een trainer staat meer in de belangstelling, maar voor mij is dit een samen-verhaal. Zonder de ploeg en de staf van Genk was dit me niet overkomen.”
Toen Clement eind vorig jaar van Albert Stuivenberg overnam, zat Genk niet in al te beste papieren. “We stonden op de achtste of negende plek. We haalden play-off 1. In 2018 hebben we de meeste punten gehaald. In de eerste ronde deed Standard nog beter, maar ook die hebben we bijgehaald.”
KRC staat soeverein aan de leiding. Ook Europees gaat Genk hard. De eerste bekroning voor zijn werk is daarmee al snel een feit. Maar, zei hij: “Ik zou deze trofee direct inwisselen voor een titel.”
IAAF Awards: Broers Borlée
Niet getreurd als Nafi Thiam vanavond niet de trofee van IAAF Atlete van het Jaar mag ophalen in Monaco, er zijn genoeg Belgen om haar te troosten. Zoals de broers Borlée, die uitgenodigd zijn voor hun opvallende prestaties in 2018.
Kevin en Jonathan stonden in 2008, bij hun olympische vuurdoop, meteen in de finale van de 4x400 meter. Tien jaar later is de tweeling niet uitgespurt en kregen ze het gezelschap van Dylan. De drie broers wonnen vijftien medailles op WK’s en EK’s.
“In België geloven we niet dat we tot grootse zaken in staat zijn omdat we uit een klein land komen”, zegt Kevin Borlée. “Wij bewijzen dat het wel mogelijk is.” Dat is ook de boodschap van Jonathan. “Toen ik in juni mijn elleboog brak, had ik kunnen zeggen: foert. Maar heb me uit de naad gewerkt. Met twee EK-medailles als beloning.”