Maandag 04/07/2022
Het schilderij Onkruid verbrandende boer uit 1883 is aangekocht door het Van Gogh Museum en het Drents Museum.

Kunst

Van Gogh Museum koopt voor het eerst in 42 jaar een schilderij van Van Gogh

Het schilderij Onkruid verbrandende boer uit 1883 is aangekocht door het Van Gogh Museum en het Drents Museum.Beeld Sotheby’s

Het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Drents Museum in Assen blijken de kopers van Onkruid verbrandende boer, een van de twee schilderijen van Vincent van Gogh die woensdag werden geveild bij Sotheby’s in New York.

Michiel Kruijt

Conservator Nienke Bakker heeft moeten zoeken wanneer het Van Gogh Museum in Amsterdam voor het laatst een schilderij heeft aangekocht van Vincent van Gogh. Dat blijkt 42 jaar geleden te zijn: in 1977 werd Populierenlaan in de herfst aangeschaft. Daarna was het afgelopen. Doeken van de schilder stegen zo in prijs dat ze onbetaalbaar werden voor het museum. Alleen werken op papier konden nog op de kunstmarkt worden bemachtigd.

Toch zat Bakker woensdag aan de telefoon om, mede namens een ander museum, te bieden op een schilderij van Van Gogh dat bij Sotheby’s in New York werd geveild – een vroeg werk, dus niet al te duur. Een dag later maakten het Van Gogh Museum en het Drents Museum bekend dat zij de gezamenlijke kopers zijn van Onkruid verbrandende boer. Van Gogh maakte dit schilderij in 1883 toen hij drie maanden in Drenthe verbleef. Het zal afwisselend in Amsterdam en Assen worden getoond.

De prijs waarvoor het paneel van 30,5 bij 39,7 centimeter werd afgehamerd, 2.850.555 euro (inclusief provisie voor het veilinghuis), werd opgebracht met steun van een aantal culturele fondsen, de provincie Drenthe en een particuliere donateur van het Van Gogh Museum die anoniem wil blijven.

Trots

Directeur Harry Tupan van het Drents Museum zegt “euforisch” te zijn dat de aankoop is gelukt. “We zijn heel trots dat het werk na 135 jaar terugkomt naar Drenthe.” Het museum in Assen had tot nu toe één schilderij van Van Gogh in de collectie, het in 1997 verworven De Turfschuit, dat ook in Drenthe is gemaakt, in hetzelfde jaar als het nieuw aangeschafte paneel.

Onkruid verbrandende boer zal eerst in Assen te zien zijn, aldus Tupan. “Op 24 november opent bij ons de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Daar past het mooi in. We zullen het daarin opnemen, al weet ik niet hoelang het duurt voordat het werk uit New York komt.”

Brief

Het Van Gogh Museum was om meerdere reden eveneens geïnteresseerd in het werk, stelt Nienke Bakker. De voorstelling op het paneel, een boer die ’s avonds onkruid verbrandt, is anders dan die op de drie schilderijen en twee tekeningen die het museum al heeft uit de Drentse tijd van Van Gogh. “Bovendien is het avondeffect heel goed getroffen.”

Nog een drijfveer voor de aankoop is volgens Bakker dat Onkruid verbrandende boer wordt beschreven én in een schets wordt afgebeeld in een van de vele brieven van de schilder die het Van Gogh Museum bezit.

Bijzonder aan de aankoop is ook dat het werk wordt genoemd in een van Van Goghs brieven. Beeld Van Gogh Museum
Bijzonder aan de aankoop is ook dat het werk wordt genoemd in een van Van Goghs brieven.Beeld Van Gogh Museum

Op 22 oktober 1883 schrijft Van Gogh aan zijn broer en mecenas Theo: “Ziehier een paar avond effekten – ik zit nog steeds op dat onkruidverbrandertje, dat ik wat toon aangaat in een geschilderde studie beter heb dan vroeger, zóó dat het meer de grootheid der vlakte en het vallen van den avond geeft en ’t vuurtje ’t eenige lichtstipje is met ietwat rook. Ik ging er telkens s’avonds voor buiten kijken.”

Het komt volgens Bakker niet vaak voor dat er betaalbaar werk op de markt komt dat ook nog goed past in de grote collectie van het museum. Toen bleek dat het Drents Museum ook belangstelling had voor het paneel, werd besloten de handen ineen te slaan. “Je gaat niet tegen elkaar opbieden.”

Het Van Gogh Museum zal Onkruid verbrandende boer volgende zomer laten zien, in een expositie over de mooiste brieven van de schilder. Bakker: “Maar daarvoor willen we het ook als een nieuwe aanwinst tonen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234