Zondag 25/10/2020

Van gevierd Messias tot doodgraver

Twee jaar geleden werd hij op het Kiel onthaald als de redder, vandaag wordt hij er verjaagd als de doodgraver van de club. Waar liep het mis? Jeroen de Preter

oor wie alleen de buitenkant zag, leek het een veelbelovend nieuw begin. Het was het voorjaar van 2011, de oude voorzitter Jos Verhaegen was net bedankt. In de media voorspelde de nieuwe voorzitter Patrick Vanoppen dat de club over afzienbare tijd zou meedraaien aan de top. De supporters werden ondertussen gecharmeerd met een paar symboolbeslissingen. De opzichtigste: voortaan zou de club weer Beerschot heten, zonder Germinal dus, en dus ook zonder herinnering aan een andere nare episode uit de clubgeschiedenis.

Het vertrouwen was aanvankelijk groot, net als de naïviteit. Want wie de ontwikkelingen op het Kiel al wat langer volgde, had kunnen vermoeden dat Vanoppen niet alleen naar het Kiel was gekomen om clubbelangen te dienen. Beerschot was voor hem ook een investering. Vanoppen wilde in Antwerpen een nieuw, commercieel uit te baten stadion bouwen, naar het model van Bart Verhaeghe, zijn collega-voorzitter van Club Brugge.

De naam van Patrick Vanoppen ging op het Kiel voor het eerst over de tongen aan het eind van 2008. In Gazet van Antwerpen verscheen toen het verhaal dat Vanoppen, vastgoedmakelaar uit de omgeving van Leuven, de club gratis een stadion wilde aanbieden.

Vete met politiek

Klonk fantastisch, maar wie was die Vanoppen? In de voetbalwereld was hij nog een nobele onbekende. Een enkeling herinnerde hem zich als speler bij Stade Leuven, waar hij nooit verder kwam dan de reserves. In de vastgoedwereld deed zijn naam al evenmin belletjes rinkelen. Een beetje naam had Vanoppen in de horeca, als voormalig uitbater van café De Krokodil in Leuven.

Geen grote adelbrieven dus, en toch mag Vanoppen begin december 2008 zijn plannen voor een nieuw Beerschotstadion komen voorstellen aan de toenmalige voorzitter Jos Verhaegen. Dat die plannen serieus zijn, is meteen duidelijk. In die periode neemt Vanoppen een optie op een stuk grond op de Petroleum Zuidsite. Meteen is de basis gelegd voor de later escalerende vete met de politiek. Stad Antwerpen en de Vlaamse overheid wilden immers op hetzelfde stuk grond een stadion zien verrijzen voor Beerschot én Antwerp. De stad en het Antwerps Havenbedrijf hebben daarvoor elk 25 miljoen euro veil, maar Vanoppen wil er niet van weten. Het moet en zal een, correctie, zijn privé-initiatief zijn.

Het stadiondossier verdeelt aanvankelijk ook het bestuur van Beerschot, waar Vanoppen sinds 2010 deel van uitmaakt. Toenmalig voorzitter Verhaegen is bijvoorbeeld wél bereid om met de overheden in zee te gaan. Alleen zou die Verhaegen niet veel later aan de kant worden geschoven. Op 16 februari 2011 grijpt Vanoppen de macht door ongeveer 99 procent van de aandelen te verwerven. Waar hij het geld voor die coup vandaan haalde, is nooit duidelijk geworden.

Vanoppen zal trouwens al snel meer geld nodig hebben. Beerschot had in 2010 2,7 miljoen euro verlies gemaakt. De nieuwe voorzitter moet de put dichten met eigen kapitaal en leningen waar de club volgens Sport/Voetbalmagazine soms waanzinnige interesten op moest betalen.

Een tegenvaller komt er al snel in het stadiondossier. De grond waarop Vanoppen een optie had genomen, wordt voor zijn neus weggekaapt door de Vlaamse overheid, die over een voorkooprecht blijkt te beschikken.

Sindsdien leeft Vanoppen op voet van oorlog met de politiek in het algemeen, ex-burgemeester en Beerschotsupporter Patrick Janssens en schepen van Sport en Antwerpsupporter Ludo Van Campenhout in het bijzonder. Onder Vanoppen werd ook nagenoeg het hele personeelsbestand vervangen, en de voorzitter was er de man niet naar om zich daarvoor te schamen.

Gevaarlijk man

Tikkeltje arrogant, autoritair en uiterst gedreven. Patrick Vanoppen is het soort mens dat de wereld verdeelt in voor- en tegenstanders. Alleen werd die laatste groep groter naarmate de sportieve en financiële resultaten verslechterden en de voorzitter de schuld daarvoor op de hele wereld stak, met uitzondering van zichzelf. Sport/Voetbalmagazine-redacteur Jan Hauspie typeerde Vanoppen laatst als "een gevaarlijk man. Voor Beerschot, zichzelf en zijn omgeving. Hij heeft jarenlang geprobeerd binnen te geraken bij Oud-Heverlee Leuven, maar daar houden ze de deur dicht en ze weten goed waarom."

In het wapen van voetbalclub Beerschot staat al sinds mensenheugenis een spreuk. 'Tene quod bene', oftewel 'Behoud wat goed is'. Te vrezen valt dat Vanoppen de betekenis van deze spreuk iets te weinig tot zichzelf heeft laten doordringen.

Wat Beerschot vandaag overhoudt, is in de eerste plaats een schuldenput van 18 miljoen euro. En of in de zakken van de voorzitter vandaag nog geld zit dat die put mee kan dichten, is zeer twijfelachtig. Volgens Beerschotadvocaat Dirk De Maeseneer heef Vanoppen in totaal meer dan 10 miljoen euro eigen geld in de club gestopt. Bovendien riskeert hij ook nog op te draaien voor de schulden waarvoor hij persoonlijk borg stond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234