Woensdag 07/12/2022

Video

Van Eyken verlaat gevangenis na blunder: "Ik denk dat ik een beetje rust ga nemen"

Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Beeld Photo News
Luc Hennart, voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.Beeld Photo News

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (UF) heeft deze namiddag de gevangenis van Sint-Gillis verlaten. De man was dinsdag onder aanhoudingsbevel geplaatst voor moord, maar dat aanhoudingsbevel blijkt niet ondertekend door de onderzoeksrechter. Van Eyken kan nu in dit dossier niet meer onder aanhoudingsbevel geplaatst worden, tenzij er nieuw bezwarende elementen tegen hem opduiken.

Een vijftiental journalisten was ter plaatse toen het Vlaams parlementslid vandaag de gevangenis verliet. "Het is niet aangenaam om 1,5 dag in de gevangenis door te brengen. Ik denk dat ik een beetje rust ga nemen", aldus Van Eyken. Hij verzekerde dat hij in het parlement blijft zetelen en zei dat hij "heel wat steunbertuigingen gekregen heeft van collega's van alle partijen".

Van Eyken blijft erbij dat hij onschuldig is en dat er voldoende elementen in het dossier zijn om de onschuld van hem en zijn partner aan te tonen.

De politicus was in verdenking gesteld voor de moord op de 45-jarige Marc Dellea, op 8 juli 2014. Dellea werd die dag dood aangetroffen in zijn appartement, met een kogel in het hoofd.

Het gerechtelijk onderzoek leidde midden oktober tot de aanhouding van zijn weduwe, Sylvia B. Uit het onderzoek was immers gebleken dat het koppel op scheiden stond, onder meer omdat Sylvia B. een relatie zou hebben met Van Eyken, en het oneens was over het hoederecht over hun gezamenlijke dochter.

Voorzitter Brusselse rechtbank trekt aan alarmbel

Luc Hennart, de voorzitter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg, heeft gereageerd op de vrijlating van Christian Van Eyken na een procedurefout. Zijn vrijlating kwam er doordat de kopie van het aanhoudingsbevel in het dossier niet ondertekend was door de onderzoeksrechter. Een tekort aan personeel en middelen, aldus Hennart.

"De rechter die nagelaten heeft het aanhoudingsmandaat van Christian Van Eyken te tekenen, wordt bijgestaan door een medewerker die geen griffier is, maar een voormalige chauffeur van de rechtbank en die de scholing heeft van niveau D, iemand die enkel lager onderwijs heeft gevolgd. Omdat we moeite hebben met het vinden van griffiers, hebben we hem aangenomen als griffier met een scholingsniveau B, ofwel iemand die hoger onderwijs van het korte type heeft gevolgd. Hij heeft de verantwoordelijkheden die met de functie gepaard gaan aanvaard, maar werd wel verder betaald voor een niveau D en vervult zijn functie op de beste manier die hij kan, zonder daarvoor noodzakelijkerwijze de competenties te hebben", zegt Hennart.

"In dit geval heeft hij misschien niet genoeg opgelet en heeft hij niet gezien dat de onderzoeksrechter het aanhoudingsbevel is vergeten te ondertekenen. Maar hij zal in geen enkel geval gesanctioneerd worden, niet meer dan de rechter, want wat zich heeft voorgedaan is het resultaat van een chronisch tekort aan mankracht en materieel. Vandaag is het alsof we zouden werken in een operatiekwartier, waarbij de chirurgen worden bijgestaan door kuisvrouwen, die een toiletborstel gebruiken om de aders schoon te maken".

De voorzitter wijst erop dat, als men op een correcte manier zou kunnen werken, procedurefouten zoals bij Van Eyken duidelijk meer beperkt zouden zijn. "We zouden minder in crisissituaties werken zoals nu het geval is. Stel u voor dat dergelijke fout zou gebeurd zijn met iemand als Mehdi Nemmouche?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234