Woensdag 07/06/2023

NieuwsOnderwijs

Van extra laptops tot fietsvergoeding: zo wordt het beroep van leraar binnenkort aantrekkelijker gemaakt

Archiefbeeld. Beeld Eric de Mildt
Archiefbeeld.Beeld Eric de Mildt

Het onderwijs krijgt jaarlijks 188 miljoen euro extra om de onderwijskwaliteit te verbeteren en het lerarenberoep aantrekkelijker te maken. Dat is het onderwijsveld overeengekomen in de nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO). Een overzicht van de belangrijkste punten.

Redactie

De onderwijskwaliteit wordt onder meer versterkt door startende leerkrachten beter te begeleiden, door leerkrachten meer ruimte te geven om te focussen op het lesgeven in de klas en door de schooldirecteurs beter te ondersteunen:

• Elke school krijgt een korf extra uren om leerkrachten meer ruimte te geven om beter te focussen op het lesgeven in de klas (€ 52 miljoen extra per jaar).

• Het personeel in het kleuteronderwijs krijgt meer ruimte voor lesgeven omdat er 550 extra kinderverzorgers bijkomen, die helpen bij zorgtaken zoals toiletbezoek, omkleden en eten (€ 23 miljoen extra per jaar).

• Er komen ook fors meer middelen voor de aanvangsbegeleiding van beginnende leerkrachten, zodat ervaren leerkrachten de ruimte krijgen om echt mentor te worden van iemand die zijn eerste stapjes zet in het onderwijs (€ 10 miljoen extra per jaar).

• Er wordt ook geïnvesteerd in de schooldirecteurs. Zo krijgen de basisscholen middelen voor de aanwerving van een beleidsondersteuner, die de schooldirecteur ontlast en ruimte geeft om bezig te zijn met het echte schoolbeleid (€ 23 miljoen extra per jaar).

• Het zal ook meer lonen om de verantwoordelijkheid van schooldirecteur op te nemen: de loonspanning met een gewone leraar wordt in de komende jaren geleidelijk verhoogd naar minstens 31% (€ 10 miljoen extra).

Het lerarenberoep wordt onder meer aantrekkelijker gemaakt door de investering in ICT-materiaal voor leerkrachten, de invoering van een internetvergoeding en een verhoging van de fietsvergoeding:

• Leerkrachten krijgen eigen ICT-materiaal, zodat ze goed gewapend zijn voor de Digisprong: de grote digitaliseringsoperatie in het onderwijs. Om iedereen degelijk materiaal te bezorgen, wordt er bovenop de € 50 miljoen uit het Digisprong-budget nog eens € 37 miljoen extra vrijgemaakt.

• Daarnaast komt er ook een internetvergoeding van € 240 per jaar per persoon (€ 15 miljoen extra per jaar).

• De fietsvergoeding voor onderwijspersoneel wordt met +40% opgetrokken naar hetzelfde niveau als bij ambtenaren (€ 4 miljoen extra per jaar).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234