Zaterdag 02/07/2022

OverzichtInterviewspecial

Van Ella Leyers tot Alexander De Croo: lees hier de gesprekken terug uit onze interviewspecials

Ella Leyers Beeld Joris Casaer
Ella LeyersBeeld Joris Casaer

Het jaar 2020 zit er alweer bijna op. Twee weekends lang blikte Zeno terug op het voorbije jaar, met een reeks kerstinterviews. Zestien hoofdrolspelers vertelden telkens over hun jaar en de impact van de coronacrisis op hun leven.

Redactie

Ella Leyers: ‘Onlangs was er een fotograaf die bleef aandringen dat ik een T-shirt zonder beha zou dragen

In een Ideale wereld was ze ongetwijfeld Slimste mens geworden, maar we schrijven 2020 en dat mislukte dus net. Het brengt Ella Leyers (32) absoluut niet van haar stuk: ‘Mijn job doet er meer dan ooit toe.

Peter Piot. Beeld JOE HART
Peter Piot.Beeld JOE HART

Peter Piot: ‘Dat westerse ‘me, myself and I’ gaat ons parten spelen. Als we nu geen lessen trekken, weet ik het ook niet meer

Sinds covid hem haast klein kreeg, is viroloog Peter Piot (71) gemotiveerder dan ooit om het virus zélf klein te krijgen. Zijn kompas bepaalt mee de vaarroute van de EU in deze crisis. ‘De epidemieën zullen elkaar sneller opvolgen.

Premier Alexander De Croo. Beeld Damon De Backer
Premier Alexander De Croo.Beeld Damon De Backer

Alexander De Croo: ‘Een zelfstandige die tegen mij zegt dat ik er een ‘enorme kloteboel’ van maak, dat raakt me

Het duurde even voor de regering er was, maar Vivaldi draait nu al drie maanden op volle toeren. Premier Alexander De Croo (45) kreeg meteen de grootste crisis in decennia op zijn bord. ‘Ik denk dat we met de huidige regels een derde golf kunnen voorkomen.

Paul McCartney Beeld Stella McCartney
Paul McCartneyBeeld Stella McCartney

Paul McCartney: ‘Ik heb enorm veel succes gehad, waardoor je een vals gevoel van almacht krijgt

Veertig jaar geleden is het al dat John Lennon werd dood­geschoten. ‘Ik kan daar nog altijd niet over nadenken’, zegt die andere Beatle, Paul McCartney (78). Een gesprek over liefde, vriendschap, geld en je kont verbranden.

20201218 Brussel Belgium: Dyab Abou Jahjah is auteur en politicus van Libanese afkomst. Hij was de oprichter en voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die wilde opkomen voor de belangen van Arabische moslimimmigranten in Europa. Beeld © Stefaan Temmerman
20201218 Brussel Belgium: Dyab Abou Jahjah is auteur en politicus van Libanese afkomst. Hij was de oprichter en voorman van de Arabisch-Europese Liga (AEL), een beweging die wilde opkomen voor de belangen van Arabische moslimimmigranten in Europa.Beeld © Stefaan Temmerman

Dyab Abou Jahjah: ‘De woke activisten zien witheid als de bron van alle kwaad. Terwijl de Arabieren eeuwenlang Europa hebben gekoloniseerd

Ooit was hij publieke vijand nummer één. Vandaag is hij milder, maar wel nog scherp, ook voor de nieuwe antiracisten. Dyab Abou Jahjah (49) over ‘woke’ activisme en de gelijkenissen tussen Libanezen en Vlamingen. ‘Ze klagen altijd, zelfs als ze het goed hebben.

Rebecca Gomperts. Beeld Aurélie Geurts
Rebecca Gomperts.Beeld Aurélie Geurts

Rebecca Gomperts over abortus: ‘Er is geen enkele andere medische ingreep waarbij patiënten verplicht bedenktijd krijgen

Volgens Time is ze een van de invloedrijkste mensen van het jaar. Arts Rebecca Gomperts (54) vecht voor veilige abortussen wereldwijd. ‘Met een drone hebben we vanuit Duitsland al pilletjes afgeleverd bij twee vrouwen in Polen.

Ivo Van Hove. Beeld © Stefaan Temmerman
Ivo Van Hove.Beeld © Stefaan Temmerman

Ivo van Hove: ‘Ik ben nooit bang van acteurs. Bij Bowie moest ik me wel even vermannen

Zijn theaterhuis in Amsterdam lag stil, zijn hoofd doet dat nooit. Ook in rampjaar 2020 werkte regisseur Ivo van Hove (62) aan nieuwe toneelvoorstellingen. Omdat hij niet anders kan. ‘Ik heb geen hobby’s, mijn werk is existentieel.

Greta Thunberg. Beeld BBC/BRF/Anders Hellberg
Greta Thunberg.Beeld BBC/BRF/Anders Hellberg

Greta Thunberg: ‘Ik ben autistisch, ik zeg de dingen zoals ze zijn

Ze is nog altijd maar 17 jaar. Toch is Greta Thunberg tot de belangrijkste strijder voor klimaat en natuur uitgegroeid. Maar het beeld dat we van haar hebben, dat van een boze tiener, is helemaal fout. ‘Ik ben autistisch, ik zeg de dingen zoals ze zijn.’

Dries Van Noten. Beeld Jef Boes
Dries Van Noten.Beeld Jef Boes

Dries Van Noten, modeontwerper in coronatijd: ‘We staan aan het begin van een moderevolutie

Geen defilés, winkels die moesten sluiten: ook de modesector moest in 2020 peentjes zweten. Maar Dries Van Noten (62) kijkt liever naar de toekomst. ‘We staan aan het begin van een revolutie.

Pierre Wunsch. Beeld Wouter Maeckelberghe
Pierre Wunsch.Beeld Wouter Maeckelberghe

Pierre Wunsch: ‘De Belgen hebben in deze crisis 22 miljard gespaard. En we gaan ervan uit dat ze dat niet besteden

Toen de pandemie uitbrak, werd hij meteen in de cockpit gezet om mee de economische crisis te beheersen. Pierre Wunsch (53), gouver­neur van de Nationale Bank, over de relatie tussen virus en economie. ‘De impact is groter dan die van de financiële crisis.

Opal Tometi. Beeld WireImage,
Opal Tometi.Beeld WireImage,

Opal Tometi, medeoprichter van Black Lives Matter: ‘Overal wordt momenteel gezegd: genoeg is genoeg

Opal Tometi (36) zag hoe Black Lives Matter na de dood van George Floyd een wereld­wijde beweging werd, tot in België toe. Ze wil dat momentum niet laten passeren. ‘Wie verandering wil, moet deel van de verandering worden.’

Ilja Leonard Pfeijffer. Beeld Joris Casaer
Ilja Leonard Pfeijffer.Beeld Joris Casaer

Ilja Leonard Pfeijffer: ‘No way dat ik mijn leven als beroepsdrinker tijdens de quarantaine gewoon had kunnen voortzetten

De coronacrisis maakte hem vleugellam. Het enige wat Ilja Leonard Pfeijffer (52) lukte, was een dagboek bijhouden over zijn quarantaine in Italië. En daarin valt maar bitter weinig te lachen. ‘Het is gewoon erg dom om stoer te doen.

Roberto Martínez. Beeld © Stefaan Temmerman
Roberto Martínez.Beeld © Stefaan Temmerman

Bondscoach Roberto Martínez: ‘Het is bijna een zonde als je hier zegt dat je goed bent

Als 2021 het jaar van de Belgische voetbal­oogst wordt, gaat onze dank nu al uit naar Roberto Martínez (47). In een lege lobby van een leeg hotel, in trainingspak, wuift de bondscoach de lof weg, én de druk om prijzen te pakken. ‘De reis is belangrijker dan het doel.

Ingrid Wall, en echtgenoot Joachim. Beeld Charlotte de la Fuente
Ingrid Wall, en echtgenoot Joachim.Beeld Charlotte de la Fuente

De ouders van de omgebrachte journaliste Kim Wall: ‘Als we bezwijken, verliezen we

De gruwelijke ‘duikbootmoord’ op de 30-jarige Zweedse journaliste Kim Wall schokte in 2017 de wereld. Haar ouders stemmen uitzonderlijk in met een interview. ‘Vrouwelijke journalisten zijn zich bewuster geworden van wat kan gebeuren.

Geike Arnaert. Beeld Daniil Lavrovski
Geike Arnaert.Beeld Daniil Lavrovski

Zangeres Geike Arnaert: ‘Ik ben weer met mijn voetjes op de grond gezet

Als een bloem in de woestijn dook Geike Arnaert (41) begin november op tussen de sombere krantenkoppen. Het nieuws dat ze haar troon als Hooverphonic-frontvrouw weer bestijgt, verraste iedereen. Ook haarzelf. ‘Ik wil wat sérieux laten vallen.

Jan Blommaert. Beeld Aurélie Geurts
Jan Blommaert.Beeld Aurélie Geurts

Hoogleraar Jan Blommaert over de uitwassen van corona en zijn terminale kanker: ‘Je wilt vechten, maar de vijand, dat ben je zelf

In maart vernam de activistische professor taal, cultuur en globalisering dat hij uitgezaaide kanker heeft, zonder kans op genezing. Nu zegt Jan Blommaert (59) vaarwel: ‘Ik voel me niet tekortgedaan, en ik ben klaar voor het einde.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234