Zaterdag 08/05/2021

Zorg

Van eilandjes naar megacomplex: Mechelen zet stap naar 'nooit geziene' ziekenhuistoekomst

Patiënten komen het nieuwe ziekenhuisgebouw binnen.  Beeld thomas legreve
Patiënten komen het nieuwe ziekenhuisgebouw binnen.Beeld thomas legreve

Van drie oudere ziekenhuizen gaat Mechelen deze week naar één nagelnieuw. "Nooit gezien", klinkt het in Mechelen. Maar verhuisoperaties zijn iets wat Belgische ziekenhuizen in de toekomst wellicht vaker zullen doen.

"Sorry, we mogen geen bezoek meer toelaten", zegt een ziekenhuismedewerker in de campus aan de Zwartzustersvest in Mechelen. "Morgen sluit dit ziekenhuis." In het onthaal zit nog een iemand te wachten, in de binnentuin zitten nog twee verpleegkundigen te genieten van de zon, in een paar gangen branden nog wat lampen, maar voor dit ziekenhuisgebouw gaat het licht definitief uit.

De campus is een van drie Mechelse ziekenhuizen die samensmelten tot een gloednieuw gebouw in Mechelen-Noord. Ambulances vertrekken langs de achterkant, krijgen vrije doorgang van de politie en staan op een wip in het gebouw, dat van de oudere complexen verschilt als dag en nacht. "Deze week zullen we zo tussen de 300 en de 330 patiënten verhuizen", zegt algemeen directeur Jan Ennekens. "Het Rode Kruis heeft hiervoor meer dan 100 vrijwilligers op de been gebracht en een twintigtal ambulances rijden af en aan."

Eilandjes

Nooit gezien is deze operatie in de Mechelse regio, volgens het persbericht. Tegelijk is de verhuis in Mechelen een voorproefje van wat zowat alle ziekenhuizen in België binnen afzienbare tijd te wachten staat. Niet dat oudere ziekenhuizen per definitie moeten sluiten, maar dat diensten zullen verhuizen, staat vast. Sinds een paar jaar zijn zowel de grote als de kleine ziekenhuizen in ons land namelijk netwerken aan het vormen. Niet vrijwillig, maar omdat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) hen dit oplegt.

De logica erachter is eenvoudig. Eenzame 'zorgeilandjes' zijn niet meer van deze tijd. En ook beseffen ziekenhuizen inmiddels dat het contraproductief is om 'overal alles' aan te bieden. Neen, niet elk ziekenhuis moet in staat zijn om supercomplexe pancreasoperaties uit te voeren. Het is tijd om de taken beter te verdelen. Zo heeft De Block bijvoorbeeld laten vastleggen dat binnen een netwerk zeker één ziekenhuis geen materniteit mag hebben, kwestie van ook bevallingen beter te centraliseren.

Op papier zijn de ziekenhuisnetwerken grotendeels gevormd – het Mechelse ziekenhuis AZ Sint Maarten zal zo in zee gaan met het Heilig Hart in Lier, het AZ Jan Portaels in Vilvoorde en het Imeldaziekenhuis in Bonheiden. Samen vormen ze het netwerk BRIANT. "Maar hoe dat precies zal gaan, moet allemaal nog concreet worden uitgewerkt", nuanceert Ennekens.

Hoewel heel dit proces belooft om een werk van lange adem te worden, betekent dit dat in de toekomst wellicht nog heel wat verplegers, artsen of medische apparatuur zullen moeten verhuizen.

Het nieuwe ziekenhuisgebouw in Mechelen. Beeld thomas legreve
Het nieuwe ziekenhuisgebouw in Mechelen.Beeld thomas legreve

In Mechelen gaat het alvast gezwind. Vertrekken de patiënten langs een groene tent vanuit de campus Leopoldstraat, dan rollen ze, na een korte rit, onder een witte tent het stralende megacomplex binnen. In de gang wordt hun armbandje dan gescand, alsof het een kostbaar postpakketje betreft. "De rit was wel rustig, maar toch hier en daar wat hobbelig", zegt de 75-jarige Jean Francois Cuykens, die voor de grap een rode clownsneus opzet, als hij op zijn bed het nieuwe complex wordt binnengereden.

Alle patiënten ondergaan een medische controle voor ze vertrekken om te zien of ze de rit aankunnen, en dan nog een wanneer ze in het ziekenhuisgebouw aankomen. Voor patiënten die intensieve zorgen nodig hebben, kruipen een gespecialiseerde arts en een verpleegkundige mee in de ambulance. Op die manier kan er volgens de directeur "in principe niets misgaan" tijdens het vervoer.

Luxekamer

Maar andere patiënten kunnen ook rekenen op de hulp van vrijwilligers. Bijvoorbeeld de 28-jarige Cindy Van de Voorde, die als laatste mama is bevallen op de campus van de Zwartzustersvest en 's ochtends nadien als eerste is binnengekomen in het nieuwe gebouw. "Normaal gezien was onze zoon uitgerekend voor 1 november", zegt de kersverse moeder. "Dus zou hij sowieso hier geboren worden."

"Maar het eerste wat we dachten toen haar water brak was: oh nee, het is nog in het oude ziekenhuis", lacht papa Ruddy Geyskens.

Omdat het transport tot in de puntjes was voorbereid en de kleine Lionel (heeft volgens de ouders niets te maken met Messi) zich ook flink heeft gedragen, zijn er bij het koppel zeker geen klachten te horen. Als we hen even spreken over hoe de zorgverlening er in de toekomst aan toe zal gaan, maken ze zich er ook niet druk over, zolang ze maar weten waar ze precies terechtkunnen. "En dit is echt een luxekamer", zegt Geyskens. "Kan je totaal niet met het andere gebouw vergelijken. Ik heb hier ook een volwaardig bed. Alleen had de koelkast misschien wat groter gemogen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234