Zondag 28/02/2021

Van eigendom blijf je af. Punt

Joachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever (N-VA) en schrijver van Een unie van het eigen. Zijn column verschijnt wekelijks.

Vijfentwintig jaar geleden werd de Vld boven de doopvont gehouden, en dat is voor mij een persoonlijke mijlpaal. Niet zozeer omwille van de verjaardag van de concullega's - waarvoor gefeliciteerd - maar omdat het samenviel met mijn eerste stappen op de partijpolitieke scène.

In de weken voorafgaand aan het stichtingscongres van de Vlaamse liberalen, richtte ik namelijk mijn eigen partij op, genaamd... VLD. Waarvoor de afkorting precies stond, is mij door de jaren heen ontsnapt, maar mijn moeder vond de profetische waarde van mijn vondst opmerkelijk.

Alleszins opmerkelijk genoeg om mijn zelfontworpen logo, affiche en partijprogramma te bewaren. Uit die artefacten kan ik afleiden dat de buzz die Verhofstadt toendertijd creëerde mij onbewust beïnvloed moet hebben, want welke elfjarige spreekt er nu over een sociaal contract?

Ik herinner me vaag dat de schoolmeester het in de klas had over uit de staat stappen, een van de toenmalige ideeën uit Verhofstadts Burgermanifesten. Het ontging mij volkomen hoe iemand uit de staat kon stappen en wie juist de mensen waren die dat sociaal contract hadden afgesloten.

Later drong het tot me door dat het een metafoor was die diende om vanuit een ideologisch kader het bestaan van de overheid te rechtvaardigen. "If men were angels, no government would be necessary", schreef James Madison in de Federalist Papers, maar helaas is dat niet het geval.

We hebben een staat nodig die het geweldsmonopolie gebruikt om de gehoorzaamheid van zijn burgers af te dwingen. Mensen volgen wetten immers niet omdat ze de wil van de meerderheid zijn, maar omwille van de latente dreiging van staatsgeweld in de vorm van boetes, onteigening of gevangenneming.

Die dwang is enkel aanvaardbaar als de staat daar iets tegenover stelt. En daarin zit dan het ideologische verschil. Voor mensen van mijn slag is de fysieke integriteit van persoon én bezit heilig. De kerntaak van de staat is dan ook de veiligheid van burgers en eigendom en de gerechtigheid te garanderen.

De staat hoeft geen onderwijs te voorzien, wegen aan te leggen of sociale voorzieningen te verstrekken. Non-profitorganisaties, private bedrijven of liefdadigheidsverenigingen kunnen dat in theorie ook. Dat de overheid dat toch doet, is een politieke keuze. Een legitieme keuze, maar desalniettemin een keuze.

Als morgen iets meer dan de helft van de bevolking dat onnodig acht, kan ze van die taken ontheven worden. Het is weliswaar een groot geluk dat onze democratie niet zo wispelturig is, maar aan welke grillen de massa ook onderhevig is, de staat kan nooit buiten veiligheid en gerechtigheid.

Links interpreteert dat sociaal contract als het bewaken van de sociale gelijkheid. En daar valt iets voor te zeggen. Maar als je het afkeurt, maar begrijpelijk vindt dat huizen gekraakt of winkels en auto's beschadigd worden, raak je aan mijn deel van dat contract. Van eigendom blijf je af. Punt.

Een staat die alle burgers tewerkstelt, huisvest en voedt, is toch een tirannie als er veiligheid noch gerechtigheid is. Net zoals het omgekeerde geldt. De verontwaardiging daarover is dus niet enkel gerechtvaardigd, ze gaat recht naar het wezen van ons politieke systeem.

Lang hield mijn VLD het overigens niet uit. Als président-fondateur, enig lid en voornaamste militant - mijn moeder veinsde nog enige sympathie - ontbond ik de partij al na enkele maanden. Drie jaar later sloot ik me aan bij de Volksunie, en onderging die partij - ironisch genoeg - hetzelfde lot.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234