Zaterdag 27/11/2021

staking

Van Eetvelt: "Desnoods vraag ik op m'n blote knieën om geen actie te voeren"

Karel Van Eetvelt (Unizo):
Karel Van Eetvelt (Unizo): "Wie traditioneel het hardste roept voor sociaal overleg keert het vandaag als eerste de rug toe."Beeld PHOTO_NEWS

VBO-topman Pieter Timmermans en Unizo-baas Karel Van Eetvelt zijn niet te spreken over de "agressieve, emotionele" houding van de bonden, zo zeggen ze in een dubbelinterview in Knack. "Als vakbonden hun zin niet krijgen, dreigen ze meteen om de economie te beschadigen." Ze willen het sociale overleg levend houden, maar niet tot in den treure. "Vandaag hebben de werkgevers nog een uitgestoken hand, maar als men die hand in november afhakt..."

Dat de herfst niet "smoothly" zou verlopen, viel volgens Timmermans te verwachten. "Het parlement heeft een andere democratische meerderheid, en er is een nieuwe federale regering met een andere visie dan de vorige. Maar moet daarom het land plat? Ik herinner me dat, toen in 1999 de paars-groene regering aantrad, minister van Werk Laurette Onkelinx (PS) ons meteen haar Rosettaplan oplegde (dat bedrijven verplichtte om drie laaggeschoolde jongeren in dienst te nemen, nvdr). Toen schoten de werkgevers ook in een kramp. Maar we zijn wél blijven praten en overleggen."

Van Eetvelt bevestigt dat: "Wíj hebben in elk geval nooit acties ondernomen die banen vernietigen. Als vakbonden hun zin niet krijgen, dreigen ze meteen om de economie te beschadigen." Hij zegt "nooit iets fundamenteel te hebben zien veranderen door een vakbondsactie". "Wie traditioneel het hardste roept voor sociaal overleg keert het vandaag als eerste de rug toe. Dat hebben werkgevers nooit gedaan, welke politieke meerderheid ook aan de macht was."

VBO-topman Pieter Timmermans en Unizo-baas Karel Van Eetvelt. Beeld BELGA
VBO-topman Pieter Timmermans en Unizo-baas Karel Van Eetvelt.Beeld BELGA

Waan van de dag

Al snel in het gesprek schieten de twee sterke mannen van de werkgevers met scherp op het ABVV van Rudy De Leeuw. "In 2005 wees het ABVV op de valreep het Generatiepact af. Ik heb toen gezegd dat die blunder nog lang zou nazinderen", stelt Timmermans. "De ABVV-top was toen al niet meer in staat om zijn achterban fundamentele langetermijnakkoorden te laten aanvaarden. Sommigen willen alleen wat morrelen in de marge." Ook met Di Rupo als premier lukte het niet om het ABVV over de streep te trekken voor het eenheidsstatuut, vult Van Eetvelt aan. "De regering heeft dan zelf maar ingegrepen. Ik begrijp die houding niet."

Timmermans vindt dat vakbonden voorbij de waan van de dag moeten geraken. "Vorig jaar hebben de werkgeversorganisaties dat gedaan met het eenheidsstatuut. Ook wij kregen aanvankelijk bakken kritiek van onze achterban. Maar uiteindelijk hebben we onze bedrijven en sectoren kunnen overtuigen van het langetermijnperspectief. Het nieuwe regeerakkoord verwijst ontelbare keren naar de sociale partners voor overleg. Die kansen moet je toch grijpen?"

Van Eetvelt laat zich wat later ontvallen: "De vakbonden aanvaarden gewoon niet dat er ook maar iets verandert in België, terwijl de hele wereld verandert. Dat is een enorm probleem voor het sociaal overleg."

Blote knieën

Toch klinkt ook meer dreigende taal bij Timmermans. "Premier Michel heeft aangekondigd dat hij de sociale partners zal samenroepen. We wachten af. Maar als het in november uit de hand loopt, wat kunnen we dan nog doen? Vandaag hebben de werkgevers nog een uitgestoken hand, maar als men die hand in november afhakt..."

Van Eetvelt denkt dat de vakbonden in hun eigen vlees gaan snijden. "Hun acties zullen de factuur voor hun achterban alleen maar doen oplopen. En die voor de bedrijven. Desnoods vraag ik op m'n blote knieën om geen actie te voeren, maar om rond de tafel te komen zitten en te onderhandelen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234