Donderdag 01/06/2023

Van een verhuizer

Afschaffing België

In reactie op de brief van de dag door Jan Van Eeckhaut (DM 19/10): België is hoe dan ook een artificiële constructie. Lees er België: een geschiedenis zonder land van Rolf Falter maar op na. Enkel Zwitserland kent een gelijkaardige situatie qua taalgroepen, maar daar heeft men een confederatie gemaakt met gelijkwaardige partners - en het werkt al heel lang perfect. Waarom zou dit bij ons niet kunnen? En waar blijft het democratisch respect voor de mening van anderen?

Johan De Bock, via de website

Zojuist mijn laatste verhuisrit Deurne-Warnant (bij Dinant) achter de rug. Dus onze verhuis - het gaat om twee gezinnen - is géén toogpraat. Tenzij de kogels om je oren vliegen, heeft een verhuis gewoonlijk meerdere oorzaken. Bij ons was de zaligverklaring van N-VA door opeenvolgende opiniepeilingen een van die oorzaken. En de heiligverklaring op 14 oktober is alleen maar een bevestiging.

Marnix Peeters suggereert dat wie niet zo gelovig is, zijn koffers maar moet pakken (DM 18/10). 't Doet me denken aan de zure reacties toen we begin jaren 80 actie voerden tegen de raketten: 'Ga dan in Rusland wonen.' Dát is pas toogpraat.

Ik zit wel met een dubbel gevoel want si tous les dégoûtés s'en vont, il n'y a que les dégoûtants qui restent. Ik hoop dat iedereen die - zoals Peeters voorstelt - weerwerk biedt, de vruchten mag plukken. Maar ik ben er niet gerust in, want blijkbaar is zelfs gewoon goed werk leveren geen garantie op succesvolle kiesresultaten.

Dirk Van de Vondel, Warnant

La fille d'OESO

Altijd veel respect gehad voor Murielle Scherre, die er een punt van maakte haar spullen in België te laten maken. Om niet failliet te gaan is nu ook zij genoodzaakt een deel van haar productie naar Polen te verhuizen. De OESO mag dan wel vinden dat we hier langer moeten werken, maar hoe gaan we dat precies aanpakken? Meer vijftigers aan het werk, roept iedereen. 't Zal alleszins niet bij HP, Arcelor Mittal, Alcatel-Lucent, TE Connectivity of la fille d'O zijn. En ook niet als ambtenaar in Antwerpen, waar de nieuwe burgemeester voorstelde om niemand die op pensioen gaat nog te vervangen.

Francis Wildemeersch, Gent

Besparingen

In het artikel 'Ziekenfondsen treffen patiënten met besparingen'

werd ik fout geciteerd. CM heeft inderdaad alternatieve besparingsmogelijkheden voorgesteld voor de geneesmiddelensector. Het ging hier geenszins om een besparing op de administratiekosten. Wel bijvoorbeeld op het gebruik van geneesmiddelen in ziekenhuizen.

Bram Swaerts, diensthoofd pers CM

Bericht uit Athene

Iets meer dan zes maanden geleden zette ik mijn eerste voetstappen in Athene, sindsdien woon ik hier. Het was april en de economische crisis woedde al volop. Er stonden verkiezingen op het programma en het gevaar van een grexit was alomtegenwoordig. Intussen is het gevaar afgenomen, maar werd de sfeer grimmiger. Wellicht het onrustwekkendst is de opkomst van de neonazistische partij Gouden Dageraad. Er zijn geregeld verslagen van aanvallen van neonazi's op immigranten. Volgens peilingen leunt de helft van de politieagenten aan bij de neonazistische partij. Ze organiseert ook voedselbedelingen, waarbij enkel Grieken voedsel krijgen. In augustus dreigde ze knokploegen uit te sturen en in juni viel een Gouden Dageraad-parlementslid twee andere parlementsleden live op tv aan. De opgang van Gouden Dageraad wordt weleens vergelijken met die van de nazi's in Duitsland. Er zijn slechts twee grote verschillen: een oorlog zit er niet direct aan te komen en de Europese Unie. De Europese Unie wordt gezien als het laatste redmiddel om de Griekse staat te vrijwaren van het fascisme. Helaas maakt ze het voorlopig enkel erger door harde financiële discipline te eisen. De Tweede Wereldoorlog leerde ons dat het opleggen van harde sancties aan een land dat in de fout is gegaan, leidt tot fascisme. Zal deze economische crisis ons dezelfde les leren?

Jasper Ysebaert, Athene

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234