Woensdag 08/12/2021

Van Dyck in data

22 maart: Antoon van Dyck wordt geboren als zevende kind van twaalf in een welgestelde koopmansfamilie. Zijn geboortehuis is Den Berendans op de Grote Markt in Antwerpen.

zijn moeder sterft. Hij is net acht.

hij gaat in de leer bij Hendrik van Balen, die toentertijd een gerenommeerd atelier leidde. Er zijn wat familiale problemen - Van Dycks vader valt bijvoorbeeld ten prooi aan een stalkster avant la lettre; later zijn er ook financiële problemen.

vermoedelijk heeft Van Dyck al een eigen atelier.

schildert (samen met Rubens en Jordaens) aan de schilderijen voor de Rozenkransserie in de Antwerpse Sint-Pauluskerk.

hij wordt meester in de Sint-Lucasgilde.

oktober: vertrekt voor korte tijd naar Londen.

maart: terug naar Antwerpen. Geboorte van zijn 'natuurlijke' dochter, Maria-Theresia. Het is niet bekend wie de moeder is. Zijn dochter wordt door zijn zusters-begijnen opgevoed.

oktober: Van Dyck vertrekt voor lange tijd naar Italië. Verblijft in Genua, Rome, Venetië, Palermo. Van Dyck maakt in Genua furore met levensgrote portretten van de lokale adel, burgerij en kooplui.

zijn vader overlijdt in Antwerpen

Van Dyck keert terug uit Italië naar Antwerpen, vermoedelijk omdat zijn zus gestorven is. Hij krijgt religieuze opdrachten, schildert historiestukken voor kerken.

hofschilder van aartshertogin Isabella.

kort verblijf in Den Haag. Ontmoet en schildert het portret van Constantijn Huygens.

vertrek naar Londen. Op 5 juli riddert Karel I hem tot Sir Anthony Vandyke en 'Principalle Paynter in ordinary to their Majesties'.

in Antwerpen wordt hij 'deken honoris causa' van de Sint-Lucasgilde. Hij vat het idee op om een portrettengalerij te maken van honderd persoonlijkheden op intellectueel, politiek, literair en artistiek vlak: de Iconographie.

terug naar Londen. Hij integreert zich steeds beter in het hoofse milieu. Amoreuze relaties, gezondheidsproblemen, politieke conflicten.

treedt onverwachts in het huwelijk met Mary Ruthven, hofdame van koningin Maria Henriëtta.

najaar: Rubens is dood, Van Dyck keert terug naar Antwerpen.

winter: van Antwerpen naar Parijs. Hij wil de opdracht voor de decoratie van het Louvre binnenhalen. Daarna van Parijs naar Londen.

augustus: weer naar Parijs. Van Dyck is erg ziek, zijn vrouw is hoogzwanger. Daarna toch terug naar Londen.

1 december: dochter Justiniana wordt geboren.

4 december: Van Dyck maakt zijn testament op: "weake of body yet injoyinge my sences memorie".

9 december: Van Dyck overlijdt in Londen en wordt bijgezet in het koor van de oude Saint Paul's Cathedral. (ER)

Bron: Katlijne Van der Stighelen, Van Dyck, Lannoo, Tielt, 1998.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234