Vrijdag 07/08/2020

Van droom naar desillusie

Het moest er eentje voor de geschiedenis worden. Eéntje om later aan de kleinkinderen te vertellen. Duitsland-België, de Droom van Düsseldorf. 'Ik was erbij hé.' Helaas. Wat overblijft is een voetnoot. Weg EK. 'Tja, het lag alleszins niet aan de supporters.'

'Mor manneke toch, twijfel niet. 1-2. Witsel en Hazard." Vier uur voor de wedstrijd. Een groepje salonvoetballers uit Kampenhout onderwerpt het chassiswerk van hun Skoda aan de ultieme fysieke test. Deur open, keelgat open en springen en stampen. De security kijkt toe. Mannen met baarden, en een paardenstaart. Blokken beton. Vreemd zicht, die Belgen, in de schaduw van de Esprit-Arena, een nogal groot uitgevallen metalen bouwdoos, ergens aan de rand van Düsseldorf. Belgen op verplaatsing. Véél Belgen op verplaatsing. Het is wennen.

En of ze willen winnen van Duitsland. En of ze klaar zijn voor een ruwe brok historie. Tom De Coninck (26). "We gáán winnen. Tous ensemble." Geen communautair geouwehoer in de buik van de Belgen. Geen Vlaamse leeuwen, geen Waalse hanen, alleen de tribale tooi om de lenden. O heilig land der Vaad'ren. Blind vertrouwen.

"We waren er bij in Oostenrijk, ook tegen Azerbeidzjan. We leven nog hé. En nu, nu gaan we óns deel van de geschiedenis schrijven. Mexico nooit meegemaakt. Nooit EK's of WK's. Straks, in Polen en Oekraïne, dáár gaan we zijn."

'Is that a joke?'

Jan Van Daele (37) heeft de voorbije weken meer gewerkt dan nodig. Om wat 'recup' op te sparen. "Ik had geen congé meer. En ik wilde deze match toch zeker meemaken." Samen met drie collega's, drie mannen van de Gentse CM op de tram richting centrum. Tafelspringers noch bullebakken. Gewoon liefhebbers. Jan: "In '85 was de kans ook klein hé, dat we gingen winnen tegen Nederland. Grün, met zijn bekende kopbal. Allé gauw, (twijfelt) 0-1. Witsel of zo."

De coupé naast het trio heeft de Duitse adelaar omgord en de bierflesjes Reissdorf omarmd. Duitsers met snorren. "Wat? Winnen van Duitsland. 'Is that a joke?'" Geanimeerde discussie plots. Iedereen polyglot. Pfaff heeft er niks aan.

Bruno D'Aloia, één van de Duitse fans, geeft de Belgen weinig kans: "Enerzijds speelt de komende wedstrijd in de Bundesliga al in de hoofden van de spelers. Anderzijds wil Duitsland gewoon dat record van tien zeges op een rij grijpen. Wat best kan met deze ploeg. Europees kampioen, wereldkampioen, het kán hé."

Van Daele: "Ik blijf erbij. Het wordt moeilijk, maar toch 0-1. Het moet hé."

Zelfde verhaal in het drukke centrum van Düsseldorf. Véél Belgen, véél sfeer, en véél vertrouwen. Ook hier heerst de Belgentaal. Het klinkt wat raar: "On est chez nous!", uit de mond van West-Vlamingen. Of "Waar is de feestje", uit monde van een Carolo. Maar ook dat went. Een eendrachtige prosit op het nakende succes. Tous ensemble, quoi?

Belgenkoor

Wat van buitenaf nog een bouwdoos leek, is van binnenin een gezellige arena. Twintig minuten gevoetbald en de hoop groeit zienderogen in het vak van de Belgen. Een volledig uitverkocht vak overigens. Rood-geel-zwart. Een muur. Spandoeken ook: Rode Duivel, Diable Rouge, Rote Teufel. En gezang. Luid en Sterk. Fors boven het Duitse gezoem. Een Belgenkoor met 'Belgium' als refrein. Als compromis ook. Geen België of Belgique. Jan, de CM'er uit het Gentse: "Ongelofelijk hé."

Maar het loopt fout. Deutschland über alles. Een bom, 1-0, een counter 2-0. En maar blijven zingen, de Belgen, tegen beter weten in. Na de rust: patat, 3-0. Er vloeien meteen tranen bij de Belgen en de tweede helft is amper begonnen. Tranen van frustratie, van ontgoocheling. Alle opgebouwde hoop weggeblazen. Alle sfeer, alle moeite van een vreemde EK-campagne in één ruk tenietgedaan. Jan zucht: "Bon, de Turken hebben blijkbaar ook gescoord. Over & out. Tja, het lag alleszins niet aan de supporters."

Was het dan naïef te denken dat we die Duitsers even zouden nekken? Supporter Dirk Seghers: "Misschien wel. Misschien is heel België naïef geweest. Al kunnen we zoveel beter dan we hier tonen. Voetbal duurt negentig minuten en op het einde? Vul de zin zelf maar in. Spijtig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234