Donderdag 28/05/2020

Inauguratie Donald Trump

Van dronken speeches tot dode kanaries: ook deze inauguraties liepen niet van een leien dakje

President-elect van de Verenigde Staten, tenminste nog voor heel even, Donald Trump. Beeld AP

Dat de inauguratie van Trump één van de meest controversiële ooit zal zijn, staat buiten kijf. Denk alleen al aan het omvangrijke aantal artiesten dat weigerde een muzikale bijdrage te leveren aan de ceremonie. Toch telt de Amerikaanse politieke geschiedenis al ettelijke andere inauguratie-akkefietjes. Speciaal ter gelegenheid van vanavond zetten we de meest markante exemplaren even op een rijtje. 

1. Te veel whiskey voor Andrew Johnson (1865)

Normaal gezien is de speech van de vice-president, die voor de president komt, kort en krachtig. Die van Andrew Johnson, toenmalige 'running mate' van president Abraham Lincoln, was dat echter allerminst. Johnson, die op dat moment leed onder de koortsopwellingen die gepaard gaan met de tyfus-ziekte, had die aanvallen aan de vooravond van de huldiging trachten in te dijken met het toenmalige medicijn bij uitstek: whiskey. De kater moet hem de dag zelf naar het hoofd gestegen zijn: tijdens zijn speech schepte hij meermaals op over zijn 'bescheiden afkomst' en zijn overwinning op de 'Confederale rebellen'. Lincoln zelf stond erbij en keer ernaar. 

Andrew Johnson. Beeld kos

2. Dode kanaries bij Ulysses S. Grant (1873)

Ulysses S. Grant wou zijn inauguratie een feestelijke toets meegeven door de boel op te leuken met een groot aantal kanaries. Wat de president echter niet had voorzien was dat de thermometer op de bewuste dag in maart (pas later zou de inauguratie naar januari verschuiven) barre temperaturen aan zou geven, waardoor honderden kanaries letterlijk doodgevroren in hun kooitjes nog voor de inhuldiging tot een goed einde werd gebracht.

Ulysses S. Grant. Beeld Wikimedia Commons

3. Kortste presidentschap ooit voor William Henry Harrison (1841)

Hoewel de inauguratiespeech van William Henry Harrison een van de langste ooit was – twee uur lang sprak hij het Amerikaanse publiek toe in de barre koude en dat zónder overjas – was zijn presidentschap geen lang leven beschoren. Drie weken na de ceremonie vatte de president een ernstige koude op, die op zijn beurt overging in een zware longontsteking, waardoor Harrison uiteindelijk zelfs het leven liet. Slechts 32 dagen lang mocht hij zich president van de VS noemen. 

De urban legend gaat dat Harrison zijn longonsteking – en dus ook zijn dood – te danken zou hebben aan de langdurige blootstelling aan de koude tijdens zijn speech. Omdat Harrisons verkoudheid pas drie weken na de ceremonie doorbrak, lijkt dat echter niet bijzonder waarschijnlijk.

William Henry Harrison. Beeld Wikimedia Commons

4. Cowboy-trucjes met Dwight Eisenhower (1953)

In de jaren 50 was Amerika volledig in de ban van westernfilms, een filmgenre waar ook de 34ste president van de Verenigde Staten zelf wel fan van bleek te zijn. Tijdens zijn inauguratie laat Eisenhower zich door cowboyacteur Montie Montana dan ook vangen met een lasso. Een lollig extraatje dat door zowel Eisenhower zelf als door zijn vice-president Richard Nixon zeer gesmaakt werd. De Secret Service was met het hele spektakel iets minder gelukkig.

Dwight Eisenhower 'laat zich vangen' door de lasso van Montie Montana. Beeld Wikimedia Commons

5. Duivels feestje in het Witte Huis bij Andrew Jackson (1829)

Na zijn inauguratie in 1829 besloot de 7de president van de Verenigde Staten, Andrew Jackson, een stevig feestje te geven in zijn kersverse stek: The White House. Jackson, die bekend stond om zijn rechttoe rechtaan-stijl en omwille van het feit dat hij 'een man van het volk was', trok als vanzelf een iets ruiger publiek aan. Lang duurde het dan ook niet voor het feestje uitmondde in ware braspartij waarbij mensen met modderige schoenen door het Witte Huis stiefelden, er met elkaar op de vuist gingen, er onderwijl nog wat kostbaar porselein tegen de grond kegelden en wat gordijnen van de muren rukten ook. 

Jackson zelf zag zich in het heetst van de strijd genoodzaakt de benen te nemen en uit zijn eigen huis te ‘ontsnappen’ via een van de vele ramen.

Andrew Jackson. Beeld Wikimedia Commons

6. Kleine dwaling bij Barack Obama (2013)

Toen Obama in 2013 voor de tweede keer de eed aflegde tot president van Amerika, wisselde Chief Justice van dienst John Roberts een paar ‘belangrijke’ (?) woordjes om: het woord ‘faithfully’ plaatste hij op een andere plaats en een van de ‘of’s was een ‘to’ geworden. Om alle mogelijke vormen van controverse rond het presidentschap van Obama van de baan te ruimen, mochten Roberts en Obama het hele stukje een dag later nog eens over doen in de White House Map Room.

First Lady Michelle Obama staat aan de zijde van haar man Barack Obama terwijl die de eed aflegt om voor de tweede maal officieel als president van de VS te worden ingeleid. Beeld Photo News

7. The Long Walk van Jimmy Carter (1977)

Jimmy Carter stond hij erop meteen te laten zien dat hij een president van het volk zou worden, en niet eentje die zich voortdurend zou afschermen achter een horde veiligheidsagenten. Om dat duidelijk te maken legde Carter – samen met zijn vrouw en zijn oudste dochter Amy – de hele inauguratie-parade van Het Capitool naar het Witte Huis te voet af.

Beeld REUTERS

8. Een "nieuwe generatie" met John F. Kennedy

Toen John F. Kennedy in 1961 op de 43-jarige leeftijd de eed aflegde, werd hij daarmee de jongste president van de Verenigde Staten ooit. In zijn speech benadrukte Kennedy dan ook dat met zijn presidentschap een nieuw tijdperk aangebroken was: eentje waarin een andere generatie Amerikanen de macht grijpt en waar met positivisme aan een betere toekomst voor het land gewerkt zal worden. "Vraag niet wat Amerika voor jou kan doen, maar wat we samen kunnen doen voor de vrijheid van de mens", zo klonk het, woorden die meteen de geschiedenis ingingen.

Erg lang zal het optimisme van Kennedy uiteindelijk niet kunnen doorklinken. Op 22 november 1963 wordt JFK doodgeschoten in Dallas. 

Kennedy's legendarische speech in Washington.Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234