Donderdag 13/05/2021

Van drie naar negen Vlaamse zwemplassen die niet voldoen aan Europese basisnormen

Europa noemt Belgische evolutie 'zorgwekkend'

Zwemmen in troebele Belgische wateren

De kwaliteit van het Belgische zwemwater is er voor het tweede jaar op rij beduidend op achteruitgegaan. 'Zorgwekkend' noemt de Europese Commissie die evolutie in haar jongste rapport over de kwaliteit van het zwemwater in Europa. In Vlaanderen ging het aantal plassen dat niet aan de basisnormen voldeed van drie naar negen, zonder dat echt duidelijk is hoe dat komt. Aan de kust was het water dan weer in orde, op één zone na, maar de kwaliteit ligt ver onder het Europese gemiddelde.

Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

Kustgangers die dit weekend de hitte willen blussen met een duik in het (nog frisse) zeewater hoeven zich geen zorgen te maken. Aan het begin van het seizoen is de kwaliteit van het water in de badzones daar sowieso vrij goed. Met de minimumkwaliteit van het kustwater zit het overigens door de band genomen snor. Eén badplaats, die van de Harendijk in Wenduine, moest vorig jaar gedurende enkele dagen in augustus gesloten worden, waardoor het percentage van kustzones die aan de minimumkwaliteit voldoen, daalde van 100 naar 97,4 procent.

Tot zover de minimale kwaliteit. Kijkt men naar de strengere 'richtwaarden' waar het best naar gestreefd wordt, dan valt op dat de kwaliteit van het Belgische strandwater ver onder het Europese gemiddelde ligt. Van de Europese kustwateren voldoet 88,5 procent aan de strengere richtwaarden die Europa voorstelt, terwijl dat voor de Belgische kust slechts 25,6 procent is. Zelfs dat is nog een aanzienlijke verbetering tegenover 2003, toen niet meer dan 15,4 procent van de kustzones de richtwaarden haalde.

"Dat is al sinds jaar en dag een probleem", zucht woordvoerster Mie Van den Kerckhove van de Vlaamse Milieumaatschappij VMM. "Dat komt omdat wij een zeer kleine kuststrook hebben, die maximaal wordt uitgebaat. Via de IJzer, het kanaal Gent-Oostende en het Boudewijnkanaal in Zeebrugge komt er vervuiling in zee, die niet verdund wordt door ongerepte stukken zoals in het buitenland. De Belgische kust heeft daardoor een constante achtergrondvervuiling." De gemeten vervuiling slaat op fecale bacteriën en bepaalde chemicaliën.

Met de binnenwateren gaat het in België bergaf. Daar voldeed vorig badseizoen 'slechts' 73,6 procent van de zwemplassen aan de basisnormen, komende van 84,3 procent het jaar daarvoor en meer dan 90 procent in de zes voorgaande jaren. Gemeten naar de gewenste richtwaarden daalde het percentage dat eraan voldeed van 47,1 naar 40,3 procent.

In Vlaanderen ging het aantal plassen dat de minimale kwaliteit niet haalt van drie naar negen op een totaal van 39 badplaatsen. "Dat is een opmerkelijke verslechtering", geeft Van den Kerckhove toe, "en we hebben er geen sluitende verklaring voor." Het gaat om het Domein Puyenbroeck in Wachtebeke, De Gavers in Geraardsbergen, het Donkmeer in Berlare, de Boerenkreek in Sint-Laureins, de Ark van Noé in Kasterlee, de Vijverhof in Wevelgem, de Robert Oriëntvijver in Nazareth, 't Fonteintje in Beringen en het Campinastrand in Dessel.

Vlamingen die tijdens de zomer met de kroost naar de Ardennen trekken, zullen geïnteresseerd zijn te vernemen dat in Wallonië vier plassen slechte punten kregen: La Cuisine in Florenville, Royompré-au-Gué in Jalhay, het Lac de Neufchâteau en de plas aan de waterval van Coo (Stavelot). Voor zes niet nader genoemde punten gold een zwemverbod. Wallonië krijgt daarvoor overigens een veeg uit de pan van de Europese Commissie, omdat dit een manier is om het beeld te verfraaien: 8,3 procent van de badplaatsen werd zo uit de statistieken gehouden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234