Donderdag 01/12/2022

Van dreigementen tot spijt: zes criminelen die in de pen kropen

Marc Dutroux is niet de enige crimineel die brieven schrijft. Beeld screenshot vmma
Marc Dutroux is niet de enige crimineel die brieven schrijft.Beeld screenshot vmma

Met de ellenlange brief die Marc Dutroux aan Jean-Denis Lejeune, de vader van Julie, schreef, plaatst de kindermoordenaar zich in een lange lijst van schrijvende criminelen. Dreigementen, al dan niet gespeelde spijt of plotse onthullingen, er valt steeds één constante te ontwaren: de controverse die zo'n brief teweegbrengt. Wij verzamelden nog zes andere voorbeelden.

Stefan Grommen

1. Ronald Janssen
Ronald Janssen, de moordenaar van Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus, schrijft nog vóór zijn zaak in september 2011 wordt gepleit een open brief naar het weekblad Dag Allemaal. In de brief geeft hij aan dat hij zich op een of andere manier wil verantwoorden op het proces. Al heeft dat volgens hem weinig zin. "Waar ik van wakker lig, is dat ik nooit de kans krijg om geloofwaardig over te komen en echt te vertellen wat er gebeurd is, en dat het me spijt (...) Natuurlijk hebben de slachtoffers zoveel verdriet en woede, dat het nog lange tijd zal duren eer dat ze mijn spijt willen aannemen."

Jef Vermassen, de toenmalige advocaat van de ouders van Annick Van Uytsel, spreekt daarop van een "bekende techniek". "Sommige beschuldigden proberen het publiek voor zich te winnen."

Ronald Janssen Beeld BELGA
Ronald JanssenBeeld BELGA

2. Freddy Horion
Douglas De Coninck, onderzoeksjournalist bij De Morgen, schrijft tussen 2007 en 2009 meermaals met moordenaar Freddy Horion. In de loop van 2008 onthult die, haast terloops, dat hij niet de moordenaar was van een Poolse winkelierster op de Vliegtuiglaan in Gent - die voorafging aan de beruchte vijfvoudige moord in Sint-Amandsberg - maar dat hij die toch op zich genomen heeft. Er was een tweede dader bij betrokken. "Dat was van in het begin duidelijk, ze wisten zelfs wie. Maar ik bekende alles. Had Feneulle zijn bek gehouden, ik had ook daar alles op mij genomen. Wat kon het mij schelen?", aldus Horion.

Horion krabbelt nadien wat terug. Zijn angst is dat er een artikel in de krant gaat verschijnen waarin het erop gaat lijken dat hij zijn eigen daden minimaliseert: "De feiten die nadien gebeurd zijn, zijn niet minder erg omdat er enkele maanden voordien iemand anders bij betrokken was. Ik ben die overval begonnen hoor, het was mijn wapen en ik heb van het geld gedeeld (...). Ik heb niks aan de waarheid man, elke belangstelling is in mijn nadeel. Ik ben dom geweest in het begin met alles op mij te nemen, ik zou het nu niet meer doen. Ik zou nu ook de feiten niet meer plegen natuurlijk."

Freddy Horion. Beeld BELGA
Freddy Horion.Beeld BELGA

3. Charles Manson
Seriemoordenaar Charles Manson schrijft vanuit zijn cel in 2012 een open brief aan shockrocker Marilyn Manson. Charles werd veroordeeld wegens een reeks moorden in Los Angeles in 1969, onder meer op de zwangere actrice Sharon Tate, de acht maanden zwangere echtgenote van regisseur Roman Polanski. De brief aan Marilyn Manson is voornamelijk een hoop wartaal, maar je zou er ook met enige verbeelding wat dreigementen in kunnen lezen:

"To Marilyn Manson, It's taken me a long time to get there from where I could touch M. Manson. Now I got a card to play - you may look into my non-profit, ATWA, and give Manson what you think he's got coming for Air, Trees, Water, and you. Or I will pay Manson what you think Manson got coming - the music has make Manson into Abraxas Devil, and I'm SURE you would want some of what I got from what I got. It's a far out balance. Beyond good and bad, right, wrong. What you don't do is what I will do - what you did a sing-along, and let it roll and said how you saved me a lot of steps - I don't need, it's not a need or a want. Couped - coup. Ghost dancers slay together and you're just in my grave Sunstroker Corona-coronas-coronae - you seen me from under with it all standing on me. That's 2 dump trucks - doing the same as CMF 000007. Charles Manson."

Overigens ontvangt Charles Manson zelf naar schatting zo'n 60.000 brieven per jaar.

Charles Manson. Beeld AP
Charles Manson.Beeld AP

4. De Zodiac-killer
De seriemoordenaar 'Zodiac Killer', die actief was in Noord-Californië tussen december 1968 en oktober 1969, stuurt tot 1974 brieven naar een aantal kranten. Die openen doorgaans met de zin "This is the Zodiac speaking" en zijn ondertekend met een kruis door een cirkel, het zogenaamde Zodiacteken, waarachter het aantal geclaimde slachtoffers werd vermeld. Hoewel hij in de brieven naar de kranten claimt 37 mensen vermoord te hebben, kunnen er niet meer dan vijf moorden met zekerheid aan hem worden toegeschreven. De Zodiac-killer is nooit gevonden.

Een robotfoto van de mogelijke Zodiac-killer. Beeld kos
Een robotfoto van de mogelijke Zodiac-killer.Beeld kos

5. De 'Unabomber', Ted Kaczynski
Ted Kaczynski, ook wel bekend als de 'Unabomber', staat bekend omwille van de vele bombrieven die hij verstuurde. In 1995 stuurt verschillende brieven, sommige naar zijn eerdere slachtoffers, waarin hij in grote lijnen zijn doelstellingen schetst. Hij eist dat zijn uit 35.000 woorden bestaande essay 'Industrial Society and Its Future' (ook het "Unabomber Manifest" genoemd) woordelijk gepubliceerd zou worden in een groot dagblad of tijdschrift. In dat geval zegt hij zijn terroristische campagne te zullen staken.

In het veel bestudeerde manuscript, dat vervaardigd word op een typemachine zonder de mogelijkheid voor schuine letters, schrijft Kaczynski hele woorden in hoofdletters, om ze te benadrukken. Hij heeft het altijd over zichzelf als "wij" of "FC" (Freedom Club), hoewel het erop lijkt dat hij in zijn eentje heeft gehandeld.

De FBI slaagt er uiteindelijk een jaar later in om Kaczynski op te pakken. Ook in de gevangenis is Kaczynski een actieve schrijver. De Labadie Collectie, deel van de Speciale collectie-bibliotheek van de Universiteit van Michigan, herbergt Kaczynski's correspondentie met meer dan 400 mensen, sinds zijn arrestatie in april 1996, waaronder CC-antwoorden, juridische documenten, publicaties en krantenknipsels. De namen van de meeste briefschrijvers zullen verzegeld blijven tot 2049.

Ted Kaczynski. Beeld PHOTO_NEWS
Ted Kaczynski.Beeld PHOTO_NEWS

6. Kapllan Murat
De beruchte gangster en ontsnappingskoning Kapllan Murat schrijft in 2007 een brief naar de krant Het Nieuwsblad. Hij zegt na 20 jaar gevangenis naar een gewoon leven te snakken. "Ik ben zeker geen koorknaap", schrijft hij in zijn brief uit de gevangenis. "Maar ik ben geen moordenaar, geen verkrachter, geen topcrimineel. Ik heb alleen diefstallen gepleegd. Gedurende jaren heb ik de fout begaan het gerecht te tarten. Ik heb daar zwaar voor geboet. Ik ben als jonge rebel de gevangenis in gevlogen en ben er pas 16 jaar later als volwassen man weer buiten gekomen. Ik ben gedurende 11 jaar in afzondering aan een strikt gevangenisregime onderworpen en al die tijd heb ik nauwelijks mijn kinderen gezien."

Hij spreekt van een hoop stommiteiten en hoopt eindelijk een normaal leven te beginnen als hij voorwaardelijk vrij kan komen. "Maar ik maak mij zorgen over de nakende uitspraak door het hof van beroep, niet zozeer voor mij, wel voor mijn familie en de vrienden die mij blijven steunen. Ik kan begrijpen dat de magistraten van het hof van beroep het beu zijn om mij voor de zoveelste keer te zien verschijnen. Ik heb een zwaar verleden want ik heb over de jaren heen inderdaad véél feiten gepleegd en dat wil ik niet minimaliseren. Maar ik heb geen gewelddaden gepleegd. Ik vraag het gerecht alleen om op een menselijke manier recht te spreken, mij niet af te maken zodat ik het uitzicht behoudt op een nieuw leven." In juli 2008 wordt hij vrijgelaten.

Kapllan Murat. Beeld kos
Kapllan Murat.Beeld kos

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234