Vrijdag 15/11/2019

Van der Plaetsen heeft teelbalkanker

Beeld PHOTO_NEWS

Tienkamper Thomas Van Der Plaetsen heeft teelbalkanker. Dat heeft hij vandaag zelf meegedeeld op een persconferentie nadat bij een antidopingcontrole in zijn urine het zwangerschapshormoon HCG werd vastgesteld. Morgen ondergaat hij al een operatie.

Gisteren raakte bekend dat de 23-jarige Oost-Vlaming bij een controle buiten competitie op 3 september positief had getest op humaan chorion gonadotrofine (HCG), een zwangerschapshormoon. Van der Plaetsen werd voorlopig geschorst door de Vlaamse Gemeenschap, maar ontkende wel meteen prestatiebevorderende middelen genomen te hebben. De aanwezigheid van het hormoon blijkt dus geen gevolg te zijn van het gebruik van doping, maar een neveneffect van de tumor in zijn lichaam.

Dinsdag kreeg de atleet het bericht van het antidopingagentschap NADO Vlaanderen dat er HCG werd vastgesteld in zijn urine na een antidopingcontrole. "In de brief staat nergens wat HCG is of doet", stelt Van der Plaetsen. "Ik heb zelf met mijn familie onderzocht wat dat is en wat het doet. Als dat bij mannen voorkomt, kan dat een tumormarker zijn. We waren onmiddellijk heel bezorgd en zijn meteen naar de dokter geweest. Gisterenmiddag hebben we dan sluitend bewijs gekregen dat er een tumor is gevonden in mijn teelbal."

"Dat was een aantal uur voor het bericht in de pers kwam", vervolgt de meerkamper. "Ik heb zelf geen tijd gehad om al mijn familie in te lichten vooraleer ik al als dopingzondaar werd neergezet. Om dat door te maken een paar uur na het nieuws dat ik teelbalkanker heb, is heel moeilijk." Het is volgens de atleet en zijn dokter niet meteen duidelijk in welk stadium de kanker zich bevindt. Wel is er beslist om "snel in te grijpen". Morgen zal Van der Plaetsen al een operatie ondergaan.

Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Terug deelnemen aan sport"
De gezondheidsgevolgen zijn voorlopig onbekend. "Ik ga ervan uit dat ik in de nabije of iets verdere toekomst gezond zal terugkeren in het leven en terug zal deelnemen aan sport."

Van der Plaetsen en zijn entourage zijn ontevreden over de gang van zaken, het gebrek aan privacy en het ontbreken van het vermoeden van onschuld: "Het is al enkele jaren dat ik heel veel problemen heb met de manier waarop atleten die een positieve of tijdelijke positieve test hebben, behandeld worden door enerzijds de antidopingagentschappen en anderzijds de pers. Om zo op de brandstapel gegooid te worden terwijl ik me niet kon verdedigen, is gewoon heel fout en ik hoop dat er in de toekomst veranderingen komen om de privacy van atleten in zulke zaken te beschermen."

"Waar is het vermoeden van onschuld gebleven?", fulmineert Van der Plaetsens advocaat Johnny Maeschalck. "Hier wordt men geconfronteerd met een gegeven dat men zelf nog niet kent. Die lijst wordt aan om het even wie meegedeeld en die berichtgeving komt er onverkort, ongenuanceerd en zonder kennis van zaken, terwijl de betrokkene het zelf nog niet weet en kan anticiperen." Maeschalck vraagt aan de media om hem minimaal in de komende twee weken gerust te laten.

"Recht op hoorzitting"
NADO Vlaanderen betreurt dat de voorlopige schorsing van tienkamper samenvalt met de vaststelling van teelbalkanker. "Dit is een heel ongelukkige gebeurtenis", zo verklaarde het antidopingagentschap donderdag. "Omdat de aanwezigheid van humaan chorion gonadotrofine (HCG) effectief ook kan wijzen op teelbalkanker, heeft NADO Vlaanderen het advies gegeven aan de sporter zich verder te laten onderzoeken en aangegeven dat hij een hoorzitting kan vragen om de voorlopige schorsing op te heffen."

"We wijzen graag op het recht van de atleet om binnen de zeven werkdagen na kennisgeving van de voorlopige schorsing een hoorzitting aan te vragen om deze schorsing te herzien." De schorsing kan door een door de Vlaamse Atletiekliga (VAL) aangewezen persoon ongedaan gemaakt worden als daar gegronde (bijvoorbeeld medische) redenen voor zijn.

"Intussen wensen we Thomas heel veel goede moed en een spoedig herstel van de geplande operatie (die vrijdag plaatsvindt, nvdr.)", zo besluit NADO Vlaanderen.

Van der Plaetsens advocaat Johnny Maeschalck Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Beeld BELGA
Beeld BELGA

Enorm talent
Van der Plaetsen is 23 en geldt als één van de grootste talenten in de Belgische atletiek sinds hij in 2011 Europees kampioen werd in de tienkamp met 8.157 punten, toen een Belgisch record. Twee jaar later won hij ook op de Universiade goud en verbeterde weer het Belgisch record. Op het WK indoor dit jaar veroverde hij brons in de zevenkamp, opnieuw met een nationaal record. Het Europees kampioenschap in Zürich werd een afknapper: hij werd slechts tiende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234