Donderdag 15/04/2021

Van den Wyngaert uit commissie-Franchimont

undefined

Brussel.

Belga

Professor Chris Van den Wyngaert (UIA) stapt op als ondervoorzitter van de commissie-Franchimont. Zij neemt op die manier afstand van de hervormingsvoorstellen die namens die commissie werden gedaan op het colloquium in de Senaat over de hervorming van het strafprocesrecht. Het gebrek aan ruimte voor afwijkende meningen binnen de commissie doet haar afhaken.

Van den Wyngaert meent onder meer dat met de nieuwe voorstellen de kans op procedurefouten verhoogt. De partijen (dader en slachtoffer) krijgen meer inspraak tijdens het vooronderzoek. Daarvoor zijn nieuwe procedures nodig, maar die worden zo omslachtig dat de kans op procedurefouten ("nietigheden" en dus vrijspraken) sterk toeneemt.

De voorstellen gaan niet uit van de vraag hoe de beschikbare mensen en middelen optimaal benut kunnen worden. Het is fout het zwaartepunt van de procedure (en ook het aantal magistraten dat wordt ingeschakeld) te concentreren op het vooronderzoek, zegt Van den Wyngaert.

Met de voorstellen moeten telkens verschillende magistraten (raadkamer, kamer van inbeschuldigingstelling, Hof van Cassatie, en vervolgens correctionele rechtbank, hof van beroep en Hof van Cassatie) opnieuw hetzelfde dossier instuderen. Dat kan men vermijden indien de beslissing over procedurefouten, samen met de beslissing over de grond van de zaak, aan één en dezelfde instantie worden voorgelegd: een vonnisgerecht.

Het Belgische systeem van verjaring, "waarschijnlijk het 'verdachtevriendelijkste' systeem ter wereld", wordt onaangeroerd gelaten. Vertragingsmanoeuvres worden zo nog meer dan vroeger aangemoedigd. De commissie-Franchimont wil daarenboven de "redelijke termijn" als grond van verval van de strafvordering invoeren.

De hoogleraar vreest dat de procedures nog zullen vertragen. De nieuwe regels, die momenteel (sinds de wet van 12 maart 1998) beperkt blijven tot het gerechtelijk onderzoek (10 procent van de strafzaken), zullen ook kunnen worden aangewend tijdens het opsporingsonderzoek (de overige 90 procent). Indien niet tezelfdertijd wordt gesleuteld aan de regels inzake kosteloze rechtsbijstand zullen vooral de kapitaalkrachtigsten van de nieuwe procedures gebruik kunnen maken.

Het debat rond justitie en politie heeft onvoldoende aandacht en bekommernis voor het algemeen belang, meent Van den Wyngaert nog. Het is al te zeer geconcentreerd op dader en slachtoffer. Strafrecht en strafprocesrecht zijn bedoeld om de maatschappij te beschermen tegen delinquent gedrag.

(Foto Filip Claus)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234