Zondag 17/10/2021

Van den Bossche legt zwarte lijsten aan banden

Wetsontwerp legt strenge voorwaarden op, maar geen verbod

Brussel

Eigen berichtgeving

Gorik Van Holen

Zwarte lijsten met wanbetalers, die onder meer gebruikt worden in de verzekeringssector, op de verhuurmarkt en door gsm-operatoren, worden aan erg strikte regels onderworpen. De federale ministers Freya Van den Bossche (Consumentenzaken, sp.a) en Laurette Onkelinx (Justitie, PS) leggen de laatste hand aan een reglementair kader, zo verneemt De Morgen. Een verbod op zwarte lijsten komt er niet. Van den Bossche hoopt dat de regering het ontwerp nog voor de zomer groen licht geeft.

Hoewel een strikt verbod op zwarte lijsten niet aan de orde is, zal de nieuwe wet het aantal lijsten met wanbetalers fel inperken. Het ontwerp van Van den Bossche en Onkelinx zal expliciet zeggen welke zwarte lijsten toegelaten zijn. Daarnaast komt er een hele reeks voorwaarden waaraan de lijsten moeten voldoen. Ten slotte bevat de tekst een luik waarin de rechten van de consument duidelijk worden omschreven, zowel voor hij op een zwarte lijst terechtkomt als vanaf het ogenblik dat zijn naam wel op zo'n lijst wordt gezet.

Van den Bossche bespreekt de ontwerptekst momenteel met de betrokken sectoren, zo zei ze gisteren in de Kamercommissie Justitie. Daarnaast heeft ze een expert van de universiteit van Namen de opdracht gegeven haar voorlopig ontwerp juridisch-technisch te onderzoeken. "Het resultaat van dit overleg en advies zal ik, samen met de minister van Justitie, wellicht nog voor het einde van dit parlementaire jaar aan de ministerraad ter goedkeuring voorleggen", zegt ze.

De zwarte lijsten, die consumenten met betalingsproblemen uitsluiten van elke dienstverlening in een bepaalde sector, staan al een tijdje ter discussie. In januari nog raakte bekend dat de verzekeraars vorig jaar 50.000 namen hebben toegevoegd aan hun zwarte lijst Datassur. Ook gsm-operatoren gebruiken zwarte lijsten om te verhinderen dat wanbetalers elders aan een abonnement raken. Ook onder verhuurders zouden zwarte lijsten circuleren.

Spirit-Kamerlid Annemie Roppe diende al een wetsvoorstel in om dergelijke gegevensbestanden zonder meer te verbieden, maar zover wil de regering niet gaan. Ook de Privacycommissie vindt een verbod niet nodig, maar wijst er in een advies aan Van den Bossche wel op dat de zwarte lijsten in hun huidige vorm vaak indruisen tegen de privacywetgeving. Zo komen mensen op een lijst terecht zonder het zelf te weten en bestaat het risico dat gevoelige persoonlijke gegevens zomaar te grabbel worden gegooid. Bovendien gebruiken bedrijven zwarte lijsten als drukkingsmiddel om consumenten betwiste rekeningen snel te doen betalen. Daarom vroeg de commissie de minister om orde aan te brengen in de chaos en een aantal duidelijke regels op te stellen.

De Privacycommissie vindt dat iedereen op de hoogte moet worden gebracht wanneer hij op een zwarte lijst wordt gezet. Daarnaast moet de betrokkene weten welke gegevens worden bijgehouden en het recht krijgen die bij te sturen. Iedereen moet ook de mogelijkheid krijgen om zijn fout te herstellen en zo van de zwarte lijst geschrapt te worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234