Zaterdag 07/12/2019

Van den Bossche begraaft eigen oversubsidiëring zonnepanelen

Zonnepanelen zijn te duur voor het rendement dat ze opleveren en het was fout van de overheid om de Vlamingen massaal richting zonne-energie te duwen, vindt minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). Experts geven haar grotendeels gelijk, maar vinden dat ze weinig recht van spreken heeft. ‘De subsidies zijn pas de laatste jaren ontspoord, toen Van den Bossche al minister was.’

Bedrijven kunnen veel beter investeren in windmolens dan in zonnepanelen - elf keer goedkoper - en particulieren kunnen veel beter investeren in degelijke isolatie dan in zonnepanelen. Als ze toch kiezen voor zonne-energie, dat ze die dan gebruiken om water te verwarmen en niet om stroom op te wekken. Ziedaar de boodschap van Vlaams energieminister Van den Bossche. “De overheid heeft iedereen massaal naar de minder rendabele opties geduwd”, klinkt het in Het Nieuwsblad. Een stevige sneer naar haar voorgangers in de Vlaamse regering.

Van den Bossche heeft wel gelijk, vindt energieprofessor Ronnie Belmans (KU Leuven). “Subsidies van 450 euro per duizend kilowattuur, dat was onredelijk. Je moet mensen altijd een wortel voorhouden om ze overtuigen voor een hernieuwbare energiebron te kiezen. Maar de Vlaamse overheid heeft ze geen wortel voorgehouden, ze heeft die wortel netjes fijngemaald, met mayonaise gemengd en de Vlamingen zo ingelepeld. Maar het signaal dat Van den Bossche nu geeft, helt plots over naar het andere uiterste. Een paar jaar geleden waren de zonnepanelen heiligmakend, nu zijn ze veel te duur en niet rendabel. De waarheid ligt natuurlijk ergens in het midden, laat ons zonne-energie nu ook weer niet afschrijven.”

“Zonne-energie is goéd, laat daar alstublieft geen misverstanden over bestaan”, benadrukt milieu-econoom Aviel Verbruggen (Universiteit Antwerpen). “Maar dat wil niet zeggen dat ook de ondersteuning goed is.” Verbruggen vindt de striemende kritiek van Van den Bossche aan het adres van haar voorgangers wel misplaatst. “Er is veel te veel geld aan zonnepanelen gegeven en dat is veel te lang volgehouden. Nog altijd eigenlijk. Laat ons eerlijk zijn, minister Van den Bossche heeft daar ook nog lang geen einde aan gemaakt. De subsidies zijn de laatste jaren ontspoord. In 2008, maar ook nog in 2009 én in 2010. Toen Van den Bossche al minister was en twee jaar de tijd heeft gehad om in te grijpen.”

Van den Bossche zelf begrijpt de kritiek niet goed. “Ik héb ingegrepen. Maar toen ik zes maanden geleden aankondigde dat we de steun voor zonnepanelen zouden verminderen, was iedereen in alle staten. Ik was de doodgraver van de sector van de zonne-energie. Nu blijkt dat we allemaal meebetalen voor zonnepanelen, en te veel meebetalen, moeten de subsidies plots nog veel sneller en veel forser omlaag.”

De energieminister wil het subsidiebeleid in het najaar grondig aanpassen. Minder overheidssteun en een hogere bijdrage aan het netbeheer voor de bezitters van zonnepanelen. Steve Stevaert, in zijn tijd als Vlaams minister de vader van de hoge subsidies, geeft partijgenote Van den Bossche gelijk. “De regels zijn negen jaar oud en zijn voorbijgestreefd. Als de zonnepanelen goedkoper worden, moet ook de subsidie dalen, dat spreekt vanzelf.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234