Dinsdag 13/04/2021

Van de zotte dat de kernbommen er nog altijd liggen

CD&V moet de kernwapens op Kleine-Brogel weghalen

De kernwapens op Kleine-Brogel zijn niet alleen gevaarlijk en duur, ze zijn volkomen nutteloos en contraproductief geworden. We moeten ze weghalen. Ons kleine land heeft al vaker grootse ontwapeningsoperaties mee op gang getrokken.

Dertig jaar geleden dreigde een splijtzwam de Christelijke Volkspartij (CVP) te verscheuren: het Navo-dubbelbesluit van 1979 en de daaruit volgende ontplooiing van een twintigtal kernwapens op Belgisch grondgebied. De CVP-Jongeren en invloedrijke parlementsleden als Tijl Declercq, Wivina Demeester en Luc Dhoore stonden aan de kant van de vredesbeweging, ook toenmalig kamerfractieleider Luc Van den Brande was voor uitstel van de uitvoering van het dubbelbesluit gewonnen. Maar voor de toenmalige regering woog de hardnekkige strategie van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (Navo) zwaarder en de regering haalde de kernwapens toch naar ons land, ondanks de opkomst van honderdduizenden manifestanten tijdens verschillende vredesbetogingen in Brussel.

Vandaag wordt in Vlaanderen noch in de Wetstraat veel over ontwapening en vrede nagedacht, laat staan gedebatteerd. De aanwezigheid van een aantal rest-kernkoppen op Kleine-Brogel is nochtans niet langer (publiek) geheim sinds een onderhoud van de Amerikaanse ambassade met een Belgische topdiplomaat erover wikileakte. De vredesbeweging start een campagne voor de verwijdering van die kernwapens, die uitmondt in een manifestatie op 20 oktober in het Brusselse Jubelpark. 'Time to go!' klinkt het overduidelijk. Maar het blijft stil in christendemocratische rangen, eerder uit onverschilligheid dan uit verdeeldheid. Toch is CD&V het aan zichzelf verplicht deze ontwapeningscampagne nu volmondig bij te treden. En wel om een handvol praktische en één fundamentele reden.

De vernietigingskracht van dat twintigtal kernkoppen in ons land is immoreel: telkens 24 keer de kracht van Little Boy die 68 jaar geleden Hiroshima van de kaart veegde. Ongetwijfeld is de beveiliging van die tuigen dan ook een heikele klus... Het is absurd dat we daarover minder weten dan over de aanbesteding van een nieuwe omheining met warmtecamera's rond de Limburgse luchtmachtbasis, omdat er in het vorige hek - dixit korpsoverste Paul Desair - "op verschillende plaatsen gaten zijn door inklimpogingen van indringers, maar ook door reeën en everzwijnen". Bovendien zijn onze F16's met nucleaire capaciteit aan modernisering of vervanging toe, een investering van pakweg 150 miljoen euro per stuk. Nutteloze geldverspilling!

En dat is de grond van de zaak. Zo de ontplooiing van kernwapens in Europa ooit enige zin kon worden toegedicht om onze westerse waarden via 'wederzijdse afschrikking' te verdedigen, dan is dat nucleaire wapentuig op ons grondgebied nu totaal zinloos geworden. En contraproductief! In april 2009 droomde Barack Obama al van een kernwapenvrije wereld. Maar je kan de principes van non-proliferatie moeilijk hardmaken als je niet zelf het goede voorbeeld geeft. Om in de armworsteling met pakweg Iran, Noord-Korea of Pakistan geloofwaardig te blijven, moet het Noord-Atlantische bondgenootschap zelf de daad bij het woord voegen.

Meer dan intenties nodig

In onze buurlanden hebben de christendemocraten al langer begrepen dat de verwijdering van de rest-kernen uit Europa de non-proliferatiegedachte kan revitaliseren. De Nederlandse oppositiepartij CDA heeft een kamerbrede meerderheid ertoe gekregen er bij het Amerikaanse congres op aan te dringen de kernkoppen in het Noord-Brabantse Volkel niet te moderniseren. "Het is van de zotte dat ze daar nog liggen", zei oud-premier Dries Van Agt enkele weken geleden nog. En de CDU/CSU-fractie van Angela Merkel heeft twee jaar geleden in de Bondsdag een resolutie aanvaard die erop aandringt de tactische kernwapens op Duits grondgebied weg te halen, weliswaar mits parallelle Russische demarches.

De regering "zal op een besliste manier ijveren voor [...] verdere ontwapening - inbegrepen nucleaire - en voor een verbod op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of die disproportioneel veel burgerslachtoffers maken", luidt het regeerakkoord. CD&V moet ervoor zorgen dat het bij volgende regeringsonderhandelingen niet bij intenties blijft. Vlaamse christendemocraten als Sabine de Bethune en wijlen Erika Thijs namen het voortouw toen ons land vooropliep voor een wereldwijd verbod op antipersoonsmijnen en clustermunitie. Nu moet CD&V zich achter de verwijdering van de kernraketten op Belgisch grondgebied scharen en ervoor zorgen dat die beslissing in samenspraak met de Navo effectief genomen wordt voor de 70ste verjaardag van de aanval op Hiroshima, op 6 augustus 2015.

Deze oproep wordt gesteund door talloze CD&V'ers, onder wie Piet Buyse (burgemeester Dendermonde), Dirk Claes (senaatsfractieleider), Norbert De Cuyper (burgemeester Torhout), Jean-Luc Dehaene (minister van Staat en europarlementslid), Wivina Demeester-De Meyer (voormalig Vlaams minister), Roel Deseyn (Kamerlid), Jan Durnez (Vlaams Parlementslid en burgemeester Ieper), Mark Eyskens (minister van Staat), Bart Halewyck (burgemeester Gistel), Ward Kennes (Vlaams Parlementslid), Philip Nauwelaerts (lid algemene vergadering Pax Christi Vlaanderen), Sabine Poleyn (Vlaams Parlementslid), Jan Pszeniczko (gemeenteraadslid Edegem), Els Schelfhout (lid algemene vergadering CD&V), Luc Van den Brande (voormalig Vlaams minister-president), Mark Van de Voorde (lid algemene vergadering Pax Christi Vlaanderen) en Suzette Verhoeven (voormalig Kamerlid en lid algemene vergadering Pax Christi Vlaanderen).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234