Zondag 22/09/2019

Van de Wetstraat 16 naar het stadhuis

Jean-Luc Dehaene is terug. Tenminste in Vilvoorde. Daar trekt hij de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een nationale comeback is niet aan de orde. Maar zeg nooit nooit.

Vilvoorde

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

Jean-Luc Dehaene genoot gisteren van de media-aandacht. Het was al een tijdje geleden dat de voltallige Wetstraatpers elkaar voor de voeten liep tijdens een van zijn persconferenties. De voormalige eerste minister had opmerkelijk nieuws. Op 8 oktober trekt hij de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in zijn gemeente Vilvoorde. Blijft zijn partij de grootste fractie, dan is hij kandidaat-burgemeester.

Neen, Dehaene haalt zijn neus niet op voor het burgemeesterschap van een middelgrote gemeente. "Ik heb altijd veel respect gehad voor mensen in de nationale politiek die ook plaatselijk actief waren. Heel wat maatschappelijke veranderingen voltrekken zich eerst op dit niveau. Burgemeester worden zie ik als een uitstekende vorm van carrièreplanning op latere leeftijd", verwees hij naar Louis Tobback (Leuven) en Philippe Moureaux (Molenbeek).

Het engagement zegt overigens niets over zijn verdere carrière op nationaal niveau. "De partij moet aan de toekomst denken. Aan die vernieuwing wil ik meehelpen. Daarom pas ik voor een rol als oppositieleider. Ik leef niet van de nostalgie of de drang te worden teruggeroepen." Maar je weet natuurlijk nooit welke jobs Dehaene nog worden aangeboden.

Er zal hard moeten worden gewerkt. In het kanton Vilvoorde is de CVP na de jongste verkiezingen teruggezakt tot de derde (Kamer, Vlaams Parlement) of tweede plaats (Senaat). Als Dehaene niet slaagt in zijn ambitie om van de CVP de grootste fractie te maken, dan past hij voor het burgemeesterschap. Meteen kan echtgenote Celie, voorlaatste op de lijst, als ze wordt herkozen, haar plaats in de gemeenteraad opnieuw innemen. De wet verbiedt dat echtelieden samen zetelen. Dehaene wilde niet vooruitlopen op de vraag of Celie dan een andere taak krijgt. Toen ze na de persconferentie de hapjes ronddroeg, grapte Celie dat ze zich ook zo in het stadhuis nuttig kan maken.

Mevrouw Dehaene muntte gisteren uit in altruïsme. "Ik zou het liefste hebben dat Jean-Luc burgemeester wordt. Als vrouw van de burgemeester kan ik heel wat realiseren. Dat was niet anders toen ik de vrouw van de eerste minister was."

De CVP-senator benadrukte dat het de bedoeling was om de "continuïteit" te garanderen en het zesjarige mandaat uit te doen. Mocht het nodig zijn, dan kunnen daar zelfs andere verplichtingen voor sneuvelen. "Maar je moet de problemen pas oplossen als ze zich stellen", herhaalde hij zijn adagium van vroeger. In geen geval zal hij zich vastklampen aan zijn zitje in de Senaat. Als de gewezen eerste minister burgemeester wil worden, moet hij trouwens een afwijking vragen van de CVP-statuten.

De beslissing heeft hij lang overdacht. "Ik mag mijn partij niet in de steek laten. Ik zou niet goed geslapen hebben wanneer ik niet meedoe en de partij een slechte uitslag haalt." De SP juichte zijn kandidatuur gisteren alvast toe. Of VLD-burgemeester Willy Courtois dat ook doet, is minder evident. Dehaene, met pretoogjes: "In zekere zin zal de kiezer volgens het VLD-programma de burgemeester rechtstreeks kunnen aanwijzen."

Straks loopt het politiek stilzwijgen van een jaar af dat Dehaene zichzelf had opgelegd. De kandidaat-burgemeester liet in het midden of hij vanaf 13 juni (verkiezingen), 11 juli (aantreden Verhofstadt) of 1 september (nieuw politiek jaar) opnieuw politieke verklaringen zal afleggen.

'De partij moet aan de toekomst denken. Aan die vernieuwing wil ik meehelpen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234