Donderdag 13/05/2021

Lunchbreak

Van de loonkloof bij artsen tot het protest van de gele hesjes: dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Ook in universitaire ziekenhuizen verdient de ene arts meer dan de andere. Een nota bij het migratiepact is voor N-VA geen oplossing. En minister Marghem ligt onder vuur omdat ze meestapte in de Klimaatmars. Dit moet u weten voor u gaat eten.

In het nieuws

1. Loonkloof bij artsen is te groot

Honderdduizenden euro’s verschil tussen artsen-specialisten. Zowel politici en academici, maar ook ziekenfondsen en artsensyndicaten vinden het onaanvaardbaar en willen ingrijpen. Over hoe groot die kloof precies mag zijn, verschillen de meningen.

Nadat onderzoek van De Morgen de diepe kloof aantoonde tussen de lonen van ziekenhuisartsen, getuigen een ‘grootverdiener’ en een ‘laagverdiener’ over hun loonspanning: “Als je begint te vergelijken, denk je: is het dit maar?”

De Morgen is erin geslaagd om voor het eerst inzicht te krijgen in de lonen van ziekenhuisartsen. Lees hier alle artikels.

Ook in universitaire ziekenhuizen verdient de ene arts meer dan de andere. Het is moeilijk opboksen tegen de algemene ziekenhuizen, waar specialisten soms tot vier keer meer kunnen verdienen. Dus krijgen gegeerde artsen al eens een eigen contract of persoonlijk extraatje.

Brigitte (50) moest naar het ziekenhuis voor een borstcorrectie. Nu zit ze opgezadeld met een factuur van 2.395,95 euro. Ze voelt zich gemanipuleerd: “Al wenend vroeg ik de chirurg: ‘Gij doet dat gewoon voor het geld?’ Hij lachte me uit in mijn gezicht”

2. Nota bij migratiepact is geen oplossing voor N-VA

Een uitlegnota toevoegen aan het VN-migratiepact volstaat niet voor N-VA. “Het is met het pact zelf dat we een probleem hebben”, zei vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voor aanvang van het N-VA-partijbureau.

Lees ook de column van Carl Devos: N-VA heeft het Marrakech-dossier ferm verprutst

Minister Jan Jambon. Beeld Photo News
Minister Jan Jambon.Beeld Photo News

3. Albert Frère overleden

Albert Frère is maandag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de holding Groep Brussel Lambert. Frère geldt als de belangrijkste industrieel in het naoorlogse België.

Albert Frère was de vleesgeworden mythe van de macht. Zijn leven lang zocht onze eigen Warren Buffett twee dingen: geld en respect.

Albert Frère. Beeld Photo News
Albert Frère.Beeld Photo News

4. Steeds minder leerkrachten hebben het juiste diploma

Een wiskundige die wiskunde geeft? Het komt steeds minder vaak voor. Het aantal leerkrachten dat over het vereiste diploma beschikt voor hun vak gaat in dalende lijn. Opvallend: in het vijfde en zesde jaar van het secundair is de situatie het meest problematisch.

null Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten
Beeld Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

5. Dubbeldektrein loopt vertraging op

De nieuwe dubbeldektreinen van de NMBS laten op zich wachten. De bestelling van 1,3 miljard euro moest normaal vanaf september worden geleverd, maar treinbouwer Bombardier kampt met productieproblemen. Het is een nieuwe opdoffer voor de Belgische spoorwegen.

6. Hoe kon het protest van de gele hesjes zo escaleren?

Zaterdag liep het gelehesjesprotest in Parijs uit op vernielingen, plunderingen en brandstichting. Frankrijk vraagt zich af hoe het zo is kunnen escaleren. Krijgt president Macron de geest weer in de fles?

De Franse revolutie begon met Marie-Antoinette die zou hebben gezegd: ‘Heeft het volk geen brood? Dan eet het toch brioche!’ De opstand van de gele hesjes begon met een berichtje over het nieuwe servies in het Elysée. Een reconstructie.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

7. Gijzelsoftware treft ook Belgische bedrijven

Tientallen Nederlandse kmo’s en grote bedrijven kregen afgelopen maand af te rekenen met de nieuwste gijzelsoftware ‘SamSam’, maar ook in ons land vielen er al verscheidene slachtoffers. Met SamSam vergrendelen criminelen je computer totdat je via bitcoins een bepaalde som betaalt.

Aan het koffieapparaat

1. Milieuminister liep mee in klimaatmars, maar dat kon niet iedereen smaken

De Belgische klimaatbeweging heeft in Brussel tussen 65.000 en 75.000 mensen op de been gebracht voor de grootste burgermanifestatie sinds de Witte Mars. “Politici en beleidsmakers, luister goed. Hier staan wij en wij zijn niet meer te stoppen. Get your shit together.”

Opvallend was dat bevoegd minister Marie-Christine Marghem (MR) een stukje meeliep en dat deed veel wenkbrauwen fronsen. De federale minister van Energie en Leefmilieu kreeg zelfs boegeroep te horen.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Lees ook: Venetiaans miljardenproject leert Italië vooral hoe je klimaatverandering níet moet aanpakken

2. Otto-Jan Ham presenteert Music For Life met Eva De Roo en Michèle Cuvelier

Eva De Roo, Michèle Cuvelier en Otto-Jan Ham presenteren dit jaar de Warmste Week van Music for Life. Dat is vandaag bekend gemaakt op Studio Brussel. Voor het eerst in 5 jaar zit Linde Merckpoel dus niet mee aan de knoppen van de Warmste Week, en daar heeft de Studio Brussel-presentatrice een goede reden voor.

Eva De Roo, Otto-Jan Ham, Michèle Cuvelier. Beeld SBS, VRT
Eva De Roo, Otto-Jan Ham, Michèle Cuvelier.Beeld SBS, VRT

3. Koen Crucke: “Liefdesverdriet is het ergste wat je kunt meemaken”

“Ik wil niet meer verliefd worden”, zegt Koen Crucke in De Vragen van Proust. “Liefdes­verdriet is het ergste wat je kunt meemaken. Dat wens ik niemand toe, het is nog erger dan pijn in je heup.”

Koen Crucke. Beeld Stefaan Temmerman
Koen Crucke.Beeld Stefaan Temmerman
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234