Zaterdag 18/01/2020

Van de doden niets dan geld

Nicoletta Mantovani, mevrouw Pavarotti, droeg op de begrafenis van haar man een opvallende groene blouse. Groen, de kleur van hoop of van geld? Nu er een tweede testament van de operaster opgedoken is, waarin een groot deel van zijn vermogen aan Mantovani toegewezen wordt, staat de rest van de Pavarotticlan met getrokken zwaarden. Vorige bekende voorbeelden leren dat wie aast op een miljoenenerfenis het best rekening houdt met vijf stelregels.

Door Kim Herbots

1. Kweek een olifantenhuid

Met erfeniskwesties is er altijd smerig spel gemoeid. Dat heeft Mantovani direct aan den lijve kunnen ondervinden. Een vriend van Pavarotti meldde aan een Italiaanse krant dat het huwelijk van de tenor en zijn voormalige secretaresse aan diggelen lag. "Ofwel schiet ik mij door het hoofd ofwel scheiden we", zo zou Pavarotti hem toevertrouwd hebben. Nicoletta wordt in het interview afgeschilderd als een geldwolf, die "geen respect had voor haar man".

Mantovani is niet de enige die ondervindt dat alles toegelaten is als er miljoenen op het spel staan. Tomi Rae Hynie, de weduwe van de afgelopen kerstdag overleden soullegende James Brown, werd samen met haar vijfjarige zoontje, James Brown II, een dag na de dood van haar man uit haar huis gezet door de zes kinderen uit zijn vorige huwelijken. Het zou anderhalve maand duren voor ze wat kleren en andere spullen mocht gaan ophalen.

2. 'Be prepared'

Het aloude motto van opperakela Baden Powell bewijst in dit soort situaties meer dan ooit zijn nut. Mantovani heeft het alvast goed in haar oren geknoopt: zowel zij als haar dochtertje Alice (4) worden (overvloedig) vermeld in de wilsbeschikkingen van de tenor. Dan was de familie van reggaester Bob Marley een stuk slechter af. Marley, die in 1981 aan kanker stierf, liet na om zijn fortuin te verdelen. Als overtuigd rastafari geloofde hij immers niet in de dood. Gevolg is dat het getouwtrek over het fortuin van Marley, die officieel elf kinderen bij negen vrouwen heeft én nog twee kinderen adopteerde, pas vorig jaar definitief beslecht werd.

Ook Hynie was niet zo vooruitziend. Haar man vermeldt hun zoon noch haar in zijn testament. Volgens Hynie niet meer dan een vergetelheid: het testament dateert van voor hun huwelijk en de geboorte van zoontje James, volgens de tegenpartij een bewuste zet. Hynie was immers op het moment van haar huwelijk met Brown nog getrouwd met de Pakistaan Javed Ahmed. Toen Brown dat ontdekte, liet hij hun huwelijk annuleren. Het paar kwam weer samen maar dat werd, zo beweren de kinderen Brown, nooit officieel geregeld.

Zelfs Anna Nicole Smith, de pin-up die in 1994 met de stokoude J. Howard Marshall trouwde, slaagde er niet in om tijdig een vermelding in het testament van haar oliemiljardair te krijgen. Toen de negentigjarige Marshall veertien maanden na hun trouwdag stierf, ontdekte Smith dat ze officieel niks zou erven. Een video die ze zelf maakte en waarin Marshall beloofde dat er "na zijn dood voor haar gezorgd zou worden" werd haar grote wapen in de strijd voor een erfenis die geschat werd op meer dan een miljard euro.

3. DNA is gevaarlijk

Mantovani hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken, want er zijn nog geen buitenechtelijke kinderen opgedoken. Ook bij James Brown leek het in de weken na zijn dood wel mee te vallen: in eerste instantie was enkel James Brown II, het zoontje van Tomi Rae Hynie, een niet-erkend kind. De erfgenamen van Brown kozen er echter voor om hun vader niet meteen te begraven: Browns gebalsemde lichaam werd in een speciaal daartoe ingerichte kamer in zijn huis opgebaard. In een poging om Hynie te laten afzien van haar eisen 'ontvoerden' de kinderen het lijk ongeveer een maand na zijn dood. Pas eind maart werd Brown, zij het tijdelijk, begraven. In die lange tussentijd besloten de uitvoerders van zijn testament om DNA-stalen van Brown te laten nemen. Die hebben inmiddels hun nut bewezen: van de twaalf mensen die tot nu toe hebben geclaimd dat ze het buitenechtelijke kind van de 'godfather of soul' zijn, hebben er twee gelijk gekregen. Ook zij kunnen zich nu opmaken voor een juridische strijd. Opmerkelijk: de kleine James Brown II werd nog niet aan een DNA-test onderworpen.

Ook Bob Marleys nazaten kennen de gevolgen van DNA. Zijn jongste kind werd negentien dagen na zijn dood geboren maar DNA bewees dat Makeda ontegensprekelijk de naam Marley mocht dragen en recht had op een deel van de koek.

4. De vloek van royalty's

Enkel de verdeling van Pavarotti's Italiaanse bezittingen is voorlopig een uitgemaakte zaak. Of Mantovani werkelijk recht heeft op zijn drie New Yorkse appartementen en zijn Amerikaanse kunstcollectie, met onder meer enkele werken van Henri Matisse, zal een rechtbank beslissen. Daarmee is er echter nog niets gezegd over de royalty's. Verwacht wordt dat ook dat nog voor een felle strijd tussen de erfgenamen zal zorgen.

Royalty's zijn een moeilijk punt in de nalatenschap van een superster. De familie Brown is nog niet eens toe aan dat hoofdstuk maar de Marleys kunnen sinds vorig jaar opgelucht ademhalen. Medio jaren negentig betaalden zij Bob Marleys voormalige Wailers elk al om en bij de 378.000 euro. Maar dat was niet genoeg voor Wailer Aston Barrett, een analfabete vader van 52 kinderen. Hij beweerde dat niet Marley maar hijzelf het brein was achter enkele nummers en eiste 85 miljoen euro aan achterstallige royalty's. De eis werd door een Jamaicaanse en Amerikaanse rechtbank verworpen. Vorig jaar waagde Barrett een laatste, vergeefse poging bij een Britse rechter.

5. Geduld is een mooie zaak

Pavarotti's ex-vrouw Adua, die zich mee in de strijd geworpen heeft, is met haar 69 jaar stukken ouder dan de 37-jarige Nicoletta. Zelfs de drie dochters van Adua en Pavarotti zijn ouder dan zijn tweede vrouw. Dat is een niet te onderschatten voordeel: erfenisperikelen slepen namelijk meestal lang aan. De Marleyerfenis spant in deze met 25 jaar de kroon, maar het meest pijnlijke voorbeeld is Anna Nicole Smith. Zij wist op haar sterfbed, afgelopen januari, nog altijd niet waarop ze precies recht had. Verwacht wordt nu dat de advocaten van Smith in naam van haar babydochter Dannielynn de strijd voort zullen zetten. Prompt begon er een nieuwe strijd: uit het niets doken zes mogelijke vaders van Dannielynn op. Onder hen de echtgenoot van Zsa Zsa Gabor, prins Frédéric von Anhalt, én de dode J. Howard Marshall, wiens ingevroren sperma volgens de halfzus van Smith gebruikt was om Dannielynn te verwekken. Uiteindelijk kreeg fotograaf Larry Birkhead gelijk. Hij hoopt nu via zijn dochter ooit een deel van het Marshallfortuin binnen te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234