Woensdag 26/01/2022

Irak

Van de dierentuin in Mosoel zijn alleen een beer en leeuw over

De beer, een van de twee dierentuindieren die het offensief in Mosoel hebben overleefd.  Beeld Mosul Eye
De beer, een van de twee dierentuindieren die het offensief in Mosoel hebben overleefd.Beeld Mosul Eye

Ooit was de dierentuin van Mosoel een populair daguitstapje voor inwoners die even wilden ontsnappen aan de drukte van de Iraakse stad. Twee offensieven verder - eerst van IS, daarna van Iraakse troepen tegen die terreurgroep - is daar weinig van over. Alleen een bruine beer en een leeuw overleefden het oorlogsgeweld.

Irene De Zwaan

Het mag een klein wonder heten dat de twee dieren nog in leven zijn. In de vier maanden dat er intensief is gevochten tussen Iraakse troepen en IS bekommerde niemand zich om het levende wild in Murur Park Zoo. De dierentuin bevindt zich aan de oostkant van Mosul, op de flanken van de rivier Tigris. Ruim twee weken geleden werd dit deel van de stad heroverd op de terreurgroep. De dierentuin gold als geschikte uitvalsbasis.

De IS-strijders die zich tussen de kooien verschansten, hadden wel wat beters te doen dan de apen, leeuwen, beer, paarden en eenden te voeren, dus de beesten stierven een voor een door uithongering. Maar dat was niet de enige doodsoorzaak. "De kooien werden geraakt door mortieren en granaten", zegt Sulaiman Saeed, directeur van de Kurdish Organization of Animal Rights Protection, die zich bekommert over het lot van de achtergebleven leeuw en beer. "Sommige dieren wisten te ontsnappen. Maar die hebben niet lang geleefd."

Een inwoner van Mosoel, die aan de overkant van de dierentuin woont, beschrijft tegenover persbureau Reuters de chaos die ontstond toen een aantal dieren wist te ontsnappen. "De apen sprongen op de huizen, maakten kinderen bang en stalen fruit", zegt Faren Amar. "Eenden en andere dieren renden rond, de hele buurt ging erachteraan om de dieren te pakken te krijgen." Een poging die jammerlijk mislukte.

Inspanningen inwoners

Vorige week verschenen op het anti-IS-blog Mosul Eye foto's van wat is overgebleven van de ooit florerende dierentuin. De aanblik is treurig: een leeuw die ineengedoken en graatmager op een met vuil bezaaide vloer ligt en een beer die verveeld uit een betralied raam kijkt.

De foto's trokken de aandacht van de Koerdische dierenactivist Saeed en zijn collega's. Zij trotseerden vorige week donderdag vijf checkpoints om de uitgehongerde beesten te bereiken. Met behulp van een donatie van een Oostenrijkse dierenrechtenorganisatie konden ze 300 kilo aan vlees voor de leeuw en 100 kilo fruit en groenten voor de beer bekostigen.

"Daarmee kunnen de dieren twee weken vooruit", aldus Saeed, die tijdens het telefoongesprek bezig is met het verschonen van de hokken. Dat is hard nodig, zegt hij. Overal ligt puin, variërend van granaatscherven tot losgeschoten kabels.

De enige leeuw in Mosoel die het offensief heeft overleefd.  Beeld Mosul Eye
De enige leeuw in Mosoel die het offensief heeft overleefd.Beeld Mosul Eye

Saeed onderstreept de hartverwarmende inspanningen die inwoners van Mosoel de afgelopen weken hebben geleverd om de leeuw en beer in leven te houden. "Ondanks het weinige dat ze zelf hebben, bewaarden ze restjes eten om beesten te voeren." Een inwoner die vogeltjes verkocht, heeft deze zelfs geofferd als leeuwenvoer.

Verplaatsen

De dierenrechtenactivist is van plan de dieren, zodra ze zijn aangesterkt, naar de regionale hoofdstad Erbil te verplaatsen. Hij is nog in onderhandeling over een geschikte plek, maar voordat het zover is moet het nodige papierwerk worden ondertekend. "Om wilde dieren te verplaatsen, moeten we toestemming krijgen van de autoriteiten", verklaart Saeed. "Daarvoor is een handtekening nodig van de eigenaar van de dierentuin, maar hij is voor IS gevlucht en zit in een kamp."

Saeed zucht. "En dan hebben we het nog niet gehad over hoe de dieren vervoerd moeten worden. Daar is een vrachtwagen voor nodig en zeker twintig of dertig vrijwilligers." Maar hij is vastbesloten zijn doel te bereiken. "Ik hoop dat de beesten ooit weer kunnen terugkeren naar Mosoel, naar hun rechtmatige eigenaar. En dat inwoners kunnen genieten van gezonde dieren in een veilige omgeving."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234