Zaterdag 25/03/2023

Voor uitgelegdWinterprik

Van de auto starten tot uw huis beter verwarmen: zo komt u de winterprik door

Ook in Gent regeert koning Winter. Beeld © Eric de Mildt
Ook in Gent regeert koning Winter.Beeld © Eric de Mildt

Zomers met hittegolven kennen we ondertussen. Maar voor deze week verwachten meteorologen een koudegolf. En dat is al van 2012 geleden. Zeven vragen om u te helpen deze koude temperaturen goed te doorstaan.

Yannick Verberckmoes

Hoe lang duurt de koudegolf nog?

Een koudegolf betekent dat het kwik gedurende minstens vijf dagen niet boven het vriespunt komt. Gedurende drie nachten moet de minimumtemperatuur ook minstens -10 graden bedragen. Volgens de voorspellingen van het KMI zal het voorlopig zeker tot zondag vriezen.

Gaan we dan kunnen schaatsen?

Onze noorderburen zijn alweer hardop aan het dromen over een Elfstedentocht (dat zou van 1997 geleden zijn). Maar ook bij ons zijn er schaatsers die zich nog graag eens buiten op het ijs willen wagen. “Waarschijnlijk zal dat wel mogelijk zijn”, zegt weerman David Dehenauw. “Op de velden liggen er sowieso plassen door de zware regen van vorige week. Die zullen snel dichtvriezen. Maar of en waar er geschaatst kan worden, dat moeten de lokale besturen beslissen.” Die besturen moeten niet enkel kijken of het ijs veilig is, maar ook rekening houden met de coronamaatregelen.

Wat als mijn auto niet wil starten?

Sinds maandagochtend heeft pechverhelper Touring al een massa oproepen binnengekregen van mensen die in panne staan met hun auto. Ondanks de verplichting tot thuiswerken schat Touring dat het aantal oproepen tegen het einde van de dag op 4.000 zal staan. Het dubbele van vorige week maandag.

Voor automobilisten heeft Touring alvast enkele tips klaar. Als de auto moeilijk start, schakel dan de koplampen even aan en uit om de accu te laten opwarmen. Probeer opnieuw te starten in een of meerdere korte pogingen. Gebruik geen warm water om de sneeuwlaag op de ruiten te doen ontdooien. Een ruit kan barsten als het temperatuurverschil te groot is. Maak daarom de ruiten vrij met een krabber en ontdooiende spray.

Gaan treinen, trams en bussen blijven rijden?

Maandagochtend had het spoor al last van de sneeuw. Door storingen aan twee wissels reden er geen treinen tussen Antwerpen en Sint-Niklaas en legde de NMBS vervangbussen in. In Leuven was een bovenleidingbreuk, waardoor de hogesnelheidslijn tussen Luik en Leuven buiten gebruik was.

Spoornetbeheerder Infrabel heeft het winterplan in werking gesteld. “Dat betekent dat er onderhoudsploegen stand-by staan om wissels sneeuw- en ijsvrij te houden”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. “Ook bovenleidingen worden nagekeken.”

De NMBS en De Lijn zeggen de situatie nu dag per dag te bekijken. Bussen en trams hadden maandagochtend vooral in Antwerpen last van het winterweer. In de rest van Vlaanderen waren er lichte vertragingen.

Hoe hou ik het veilig op de fiets?

Op gladde wegen kunnen ook fietsers het moeilijk hebben om recht te blijven. Ze plannen dus maar beter wat tijd in om hun fiets op dit weer af te stellen. Die moet nu niet meer gericht zijn op snelheid, wel op stabiliteit.

“Dat begint al bij de bandenspanning”, zegt Wies Callens van de Fietsersbond. “Als je een beetje lucht uit de banden laat, zal je meer grip krijgen. Maar zet ook je zadel een beetje lager. Dan zit je stabieler op de fiets en kan je beter omgaan met ijs en sneeuw. Zorg ook dat je goed zichtbaar bent en rij wat trager om goed op ijsplekken te kunnen anticiperen.”

Bij vriestemperaturen krijgt de Fietsersbond nog steeds veel klachten over fietspaden die niet sneeuwvrij zijn gemaakt. “Op dat vlak zien we de laatste jaren wel veel verbetering”, zegt Callens. “Maar durf als fietser zeker ook op de rijweg te fietsen als het fietspad niet geruimd is.”

Krijgen mijn dieren het bij deze temperaturen niet te koud?

Kippen kunnen goed tegen de kou, maar toch is het voor hun eigenaars even opletten. De dieren moeten genoeg eten en drinken hebben om deze temperaturen door te komen. “Bij extreme kou hebben de dieren meer water nodig”, zegt dierenarts Rob Lückerath. “Hun verbranding gaat harder werken om hun temperatuur constant te houden. Als ze dan in hun hok goed afgeschut zitten van wind en neerslag, komt het wel goed. Maar let erop dat hun drinkwater niet bevriest.”

Herkauwers zoals koeien, schapen en geiten zijn nog meer dan kippen goed op deze koude temperaturen voorzien. “Zij hebben een viermagencomplex om hun voedsel te verwerken”, zegt Lückerath. “Die interne motor levert net veel warmte op.” Maar voor alle dieren geldt volgens de dierenarts eigenlijk de regel dat ze toch een plaats moeten hebben waar ze voor de wind en de neerslag kunnen schuilen.

Kan ik mijn huis nog beter verwarmen?

Er bestaat een simpele quick win om uw verwarmingssysteem beter te laten presteren. Als uw radiatoren te weinig warmte geven, kunnen luchtbellen daarvan de oorzaak zijn. Die zorgen ervoor dat het warme water niet meer goed door de leidingen stroomt. Maar dat euvel is makkelijk te fiksen.

“Je kan de lucht eruit laten met een sleuteltje”, zegt Paul De Vylder, energie-expert bij Engie. “Begin bij de radiatoren beneden in het huis en ga zo naar boven. Als er boven te weinig druk zou ontstaan, kan je dat via de verwarmingsketel nog bijregelen.”

Zelfs al vriest het buiten, dan nog is het belangrijk om de woning goed te verluchten. “Slechte ventilatie in combinatie met vocht kan tot schimmelplekken leiden”, zegt De Vylder. “Zet dus zeker de ramen een kwartiertje of twintig minuten per dag op een kier. Dat gaat nauwelijks verschil maken op je energierekening.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234