Woensdag 22/01/2020

Van de 17 verdachten in proces outreau waren er 13 onschuldig

Rechtszaak werd al snel omschreven als een 'juridisch Tsjernobil'

Frans gerecht excuseert zich voor blunders in pedofilieproces

'Het is nooit te laat om te bewijzen dat gerechtigheid bestaat. Ik ga de realiteit in dit dossier herstellen.' Met deze woorden verontschuldigde een topman van het Franse gerecht zich bij de verdachten van het pedofilieprocs van Outreau. Dertien van de zeventien verdachten bleken na vier jaar procederen onschuldig te zijn.

Brussel / parijs

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

De pedofiliezaak van Outreau, een dorp nabij de havenstad Boulogne-sur-Mer in Noord-Frankrijk, ging aan het rollen in de loop van 2000. De vier kinderen van het echtpaar Myriam en Thierry Delay hadden aan een maatschappelijk assistent verteld dat hun ouders 'rare spelletjes met hen speelden'. De zaak komt in handen van de jonge onderzoeksrechter Fabrice Burgaud, die overtuigd is van het feit dat nu ook Frankrijk zijn Dutroux-zaak heeft. Zonder echt over feitelijke elementen te beschikken gaat Burgaud op zoek naar parallellen met de Belgische pedofiliezaak. Burgaud was ervan overtuigd dat in Outreau een pedofilienetwerk aan de slag was, baseerde zich bijna uitsluitend op de getuigenissen van de kinderen en weerlegde medische rapporten waaruit bleek dat een van de vermeende slachtoffers nog maagd was.

Het gevolg was dat in de loop van 2001 in totaal zeventien mensen werden opgepakt van wie slechts vier tot onmiddellijke bekentenissen overgingen: het echtpaar Delay en hun vrienden Aurélie Grenon en David Delplanque. De dertien anderen hielden hun onschuld staande. Wat Burgaud er niet van weerhield om de verdachten ook van marteling en bestialiteiten te beschuldigen. De kinderen van de verdachten, in totaal 29, belandden in een jeugdinstelling. In juni 2002 hing een van de beschuldigden zich op in zijn cel.

Het assisenproces in Saint-Omer, dat in mei 2004 plaatsvond, groeide uit tot een uitermate verwarrend spektakel. Dat had vooral te maken met de tegenstrijdige verklaringen van Myriam Delay. Eerst praatte zij zoveel mogelijk mensen aan de galg, later verkondigde ze dat veertien van de zeventien verdachten onschuldig waren en later trok ze die verklaring weer in.

Ook de uitspraak van het hof was moeilijk te vatten. De vier die tot bekentenissen waren overgegaan, werden veroordeeld. Maar van zij die onschuldig pleitten, werden er zeven vrijgesproken, terwijl zes anderen een gevangenisstraf kregen. De motivering van de rechter was onduidelijk en zorgde voor verontwaardiging. De rechtszaak werd door sommigen omschreven als een "juridisch Tsjernobil".

Het echtpaar Delay, Grenon en Delplanque aanvaardden hun straf, maar de zes andere veroordeelden gingen in beroep bij het assisenhof in Parijs. In afwachting van het proces in Parijs bood de minister van Justitie persoonlijk zijn excuses aan aan de zeven vrijgesprokenen.

Toen de openbare aanklager in Parijs, advocaat-generaal Yves Jannier, het dossier onder ogen kreeg, had hij meteen door dat de beschuldigingen ongefundeerd waren. Dinsdag, tijdens zijn slotpleidooi, kon hij niets anders doen dan in naam van het Franse gerecht zijn excuses aan te bieden. "Temidden van de misleiding, ga ik de realiteit in dit dossier herstellen", zei Janier. "Het is nooit te laat om te bewijzen dat gerechtigheid bestaat." Waarop Jannier voor de onmiddellijke vrijlating van de zes verdachten pleitte.

Los van officiële excuses zal de Franse staat waarschijnlijk ook een schadeloosstelling aan de zes vrijgesproken verdachten uitkeren. Verwacht wordt dat minstens 100.000 euro per persoon zal betaald worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234