Zaterdag 25/05/2019

Van consumptiebimbo tot biobitch

Wie er nog aan twijfelen mocht, comedienne Veerle Malschaert draagt haar groene hart op de juiste plaats. In haar nieuwe show Ecodiva (ll) draagt ze de ecologische boodschap verder uit.

In een rood kleedje - "zelfgemaakt, dat heb ik met mijn eigen ogen gezien in Bangladesh" - komt ze op. Eronder draagt ze een witte onderrok van plastic zakjes. Als elkeen nu eens een beetje minder zou consumeren, dan zou 'Moeder Eerde' - zoals Malschaert het met vettig accent zegt - er toch een stuk minder bevuild bij liggen.

De boodschap van deze Ecodiva is simpel, de praktische toepassing een stuk moeilijker, en dat is de aanleiding voor een trits grappen ter groter heil van het Algemeen Jolijt. Malschaert begint met al ruikend - ze is deo-loos voor de properte van het milieu - de rijen publiek af te struinen op zoek naar de grootste stinkerd. De toon van de avond is gezet, de lijnen simpel uitgetekend met een decor van multifunctionele lamellen die onze gewetensnood - ergens tussen barcodes en bomen in - dienen te illustreren.

Langs nostalgische Timotei-shampooreclames en labels met het opschrift 'Op grootmoeders wijze' (waarin een mooi droombeeld steekt van grootmoeders warme weke borsten en een omafabriek) leidt Malschaert ons naar de grote boze C, die van de genadeloze Consumptiemaatschappij. Dat besef verandert de koopjes- en reclameverslaafde bimbo Veerle als bij donderslag in de ecodiva Malschaert, die bezorgd is om het parfuminderen, consumanderen en het nieuwe eco-ik.

Van flauwe woordgrappen moet Malschaert het niet hebben, vermakelijk is Ecodiva vooral in de herkenbaarheid (het gevoel van meerwaarde als ze gaat bioshoppen, tot ze de rekening krijgt), maar tot nieuwe inzichten of scherpe kritiek laat ze zich ondanks het thema niet verleiden. Integendeel, naar het einde toe zakt deze wat te lang durende show in naar huis-, kinder- en keukenpraat, om zichzelf uiteindelijk te ondergraven met een wat aangebrande homograp.

Ecodiva is in weerwil van de titel consumptiecomedy, die makkelijk binnenkomt maar niet lang bijblijft.

www.veerlemalschaert.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.