Donderdag 04/03/2021

Profiel

Van carrièrecrimineel naar atypische terrorist: de vreemde levenswandel Khalid Masood

Dader Khalid Masood Beeld PA
Dader Khalid MasoodBeeld PA

Twee dagen na de aanslag in hartje Londen raken stilaan meer details bekend over de dader die weerloze mensen van de weg maaide op Westminster Bridge en een agent doodstak aan het parlement. Vooral de leeftijd van de islambekeerling met het rijkelijk gevulde strafblad valt op. 52 jaar is 'oud' voor dergelijke daden. In 2000 ging de man al eens helemaal door het lint na een racistisch incident. Daarna radicaliseerde hij in de gevangenis. Hoe is het zo ver kunnen komen?

Khalid Masood werd geboren als Adrian Russell Elms op 25 december 1964 en opgevoed door zijn alleenstaande moeder in het graafschap Kent. Elms was de meisjesnaam van zijn moeder. Toen zij twee jaar later hertrouwde met een man die Ajao heette, werd voor Adrian ook de achternaam Russell Ajao gebruikt. Hijzelf zou die familienamen later afwisselend gebruiken.

De latere Khalid Masood was een 'carrièrecrimineel' die al als tiener kleine misdrijven pleegde. In 1983 belandde hij voor het eerst in de cel. Hij was toen 18.

Van 1983 tot 2003 werd hij meermaals veroordeeld voor verboden wapenbezit en gewelddaden. Het was in het jaar 2000 dat het helemaal uit de hand liep. Masood was 35 en woonde in het rustige plaatsje Northiam in Sussex toen hij met een mes uithaalde naar het gelaat van cafébaas Piers Mott na een ruzie met een "raciale ondertoon". Het slachtoffer had na de aanval meer dan 20 hechtingen nodig. Na het gewelddadige incident was Masood met zijn jonge gezin niet meer gewenst in het dorp. Hij kreeg een celstraf van 2 jaar opgelegd.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Plastische chirurgie

Drie jaar later en opnieuw uit de cel liep het weer mis. Masood werd ervan beschuldigd een man met een mes in de neus gestoken te hebben. Het slachtoffer had na de aanval plastische chirurgie nodig. De crimineel moest opnieuw voor 6 maanden naar de cel. Nu wordt aangenomen dat hij tijdens zijn opeenvolgende gevangenisstraffen radicaliseerde.

In 2004 trouwde hij met een moslima, Farzana Malik. Het is onduidelijk of Masood zich toen bekeerde tot de islam.

In 2005 vertrok hij volgens de Britse tabloid The Sun naar Saoedi-Arabië om er les te geven aan arbeiders in Jeddah. De tabloid baseert zich daarvoor naar eigen zeggen op een kopie van zijn cv. Daarin omschreef hij zichzelf als "Brits", "vriendelijk en toegankelijk", en een goede luisteraar. Volgens het document zou hij een economische opleiding genoten hebben en beschikte hij over een certificaat waardoor hij mocht Engelse les geven aan buitenlanders.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Leraar Engels

In 2009 keerde hij terug uit Saoedi-Arabië en zou daarna aan de slag gegaan zijn in een college in Luton als leraar Engels. Hij woonde enkele jaren in Luton met zijn echtgenote (39) en hun drie jonge kinderen. Buren omschreven hem als erg religieus. Hij droeg steeds een lang gewaad en ging vaak naar de moskee. Tijdens het afgelopen jaar verhuisde het gezin naar Birmingham.

Afgelopen maandag of dinsdag daagde hij op bij een lokaal verhuurbedrijf waar hij de Hyundai huurde waarmee hij op woensdag de terreuraanslag zou plegen. De avond voor de aanval verbleef hij in een goedkoop hotel in Brighton. Hij vertelde woensdag aan het personeel: "Ik vertrek naar Londen vandaag." De hoofdstad, zo verklaarde hij, was niet meer wat het ooit was geweest. Daarna reed hij er naartoe en gebruikte zijn voertuig als wapen om mensen van de weg te maaien.

Scotland Yard heeft ondertussen acht arrestaties verricht, waarvan 7 in Birmingham en 1 in Oost-Londen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Leeftijd

David Videcette, een voormalige speurder van Scotland Yard, verklaarde dat hij vooral de leeftijd van de terrorist atypisch vond. "Zijn leeftijd is verrassend omdat de meeste terroristen al veel jonger radicaliseren", zei hij. "Mijn inschatting is dat hij een vertroebeld verleden had met veel drank en drugs en dat heeft geleid tot criminele feiten."

"Wellicht heeft hij zich het afgelopen decennium bekeerd tot de islam en zijn naam gewijzigd. Hij is daarna waarschijnlijk beïnvloed door anderen die hem hebben aangezet om deze aanslag te plegen, mogelijk in ruil voor geld voor zijn familie."

Volgens de speurder is het cruciaal om te weten te komen waarom hij recent naar Birmingham verhuisde terwijl hij altijd in het Zuid-Oosten van het Verenigd Koninkrijk heeft gewoond. "Alle terroristische zaken die ik in het verleden heb bestudeerd, hadden altijd een link met die stad."

Ondanks zijn lange criminele strafblad, stond Masood bij de politie niet bekend voor terrorisme. Hij kwam niet voor op een lijst met meer dan 3.000 gevaarlijke Britse geradicaliseerden. Het is een vaststelling die de inlichtingendiensten moet verontrusten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234