Donderdag 12/12/2019

Van Buyten: ‘In deze sfeer ga ik niet door’

De topschutter bij de Duivels heeft gesproken, en gebruikte daarvoor het zware geschut. Daniel Van Buyten vond het antwoord op het veld - de twee goals in Turkije - niet voldoende en postte ’s nachts nog een bericht op zijn website. ‘Om mijn onge-noegen, mijn verdriet en mijn walging uit te drukken. Het is meer dan genoeg geweest.’

Vaak verguisde Rode Duivel reageert fel op kritiek, bondscoach Georges Leekens steunt hem daarin

Van Buyten ziet zichzelf als ‘het slachtoffer van een lynchpartij in de media’ en maakt duidelijk dat hij ‘in deze sfeer niet meer wil voortdoen’. Bondscoach Leekens ziet hier geen afscheid in. ‘Uit die brief blijkt dat hij graag voor België speelt.’

“Ik heb niets te zeggen.” Met die boodschap scheepte Van Buyten dinsdagavond laat alle Belgische journalisten in één keer af. De tred was gedecideerd, weg was hij. De Bayernverdediger zou gisterochtend ook niet meer te zien of te spreken zijn op de luchthaven van Istanbul. Net als zeven andere Duivels die in het buitenland hun brood verdienen, nam hij niet de charter waarmee de rest van de delegatie vertrok. Nu, zodra Deschacht en co. aan de incheckbalie stonden, was het al doorgedrongen dat Van Buyten wel degelijk iets te zeggen had gehad. Op het Franstalige luik van zijn website had hij ’s nachts een open brief laten verschijnen. Het begon met “bonjour” en “voilà, de eerste twee matchen zijn gespeeld”, maar meteen erna stak hij van wal over dé zaak: de kritiek die was gevolgd na zijn misser tegen Duitsland.

De Bayernverdediger maakt er alvast geen communautaire kwestie van. De lynchpartij in de media was er volgens hem één “zowel in het noorden als het zuiden”. Van Buyten is naar eigen zeggen meer dan op zijn tenen getrapt door “gefrustreerde trainers die het gepermitteerd vonden om te verklaren dat ik nooit meer voor de Rode Duivels moest spelen”. Dat moet dan in Het Laatste Nieuws zijn geweest, waar Franky Van der Elst meldde “niet veel spelers te kennen die zo vaak in de fout mogen gaan als Van Buyten”. “Wat ik nu zeg, klinkt wat te hard, maar men had Van Buyten al vroeger moeten laten ‘boeten’ voor zijn fouten...” Hugo Broos was dan weer vrij kritisch in La Capitale.

Ook over één zinnetje in het matchverslag in Het Laatste Nieuws - “kunnen we voor Van Buyten de landsgrenzen sluiten?” - zouden er een aantal bij de nationale ploeg zijn gestruikeld, maar dat laatste komt echter niet in de buurt van de scherpe uitlatingen, die op zondagmorgen volgden in het Eén-programma De zevende dag. Bondscoach Leekens was daarover bijzonder kwaad, Van Buyten ongetwijfeld ook. Chris Van den Abeele vroeg zich af of “we die verdomde Van Buyten nog moeten opstellen”. “Blijkbaar vindt alleen de trainer dat nog...” Na een filmpje met een paar blunders, klonk het ook nog zo. “Het is alsof hij het erom doet. Een klein blessuurtje zou ons toch goed uitkomen voor dinsdag.”

Al het voorgaande vervaagt echter bij wat kranten groep Sud Presse liet afdrukken. De familie Van Buyten is afkomstig uit een streek waar zowat iedereen een krant van die groep leest, en net daar kreeg de Bayernverdediger ‘Traître de la patrie’ als stempel opgeplakt. Van Buyten vermeldde dit dan ook heel specifiek in zijn open brief. “Er werd geopperd dat ik een verrader was.” Het verhaal gaat dat zaterdag vooral zijn vader zwaar aangedaan was door wat er in de krant stond. De man zou zelfs onwel zijn geworden. Daarom ook dat Van Buyten het op een bepaald moment heeft over “... zonder rekening te houden hoezeer je de persoon kwetst, maar ook en vooral zijn entourage”.

De boodschap is snedig en emotioneel, en roept ook een vraag op. “Ik houd van mijn land, maar in deze sfeer wil ik niet meer voortdoen.” Dat klinkt niet als een afzegging voor de nationale ploeg, maar toch minstens als een overweging om ermee te kappen.

Bondscoach Leekens interpreteert het alvast zo niet en verwees gistermiddag op de luchthaven van Zaventem naar een andere passage in de brief. “Er staat dat hij graag voor België speelt. Hij wil gewoon dat de sfeer anders is. Hij komt graag, maar dit moest van hem af. Het zat zeer diep. Maar het mag nu niet blijven zitten. Een dreigement zie ik er echter niet in. Je moet ook niet alles zomaar aanvaarden. Het is logisch dat je je verdedigt als je aangevallen wordt. En hij is een goeie verdediger. Hij heeft eens een foutje gemaakt, maar heeft dat rechtgezet. Dit heeft te maken met fierheid en eer. Het is een juiste reactie. Er zijn veel anderen die hadden opgegeven, er zijn voorbeelden uit het verleden. Maar hij heeft gereageerd zoals het hoort: op het veld en naast het veld.”

Van Buyten liet Leekens de brief dinsdagavond al lezen. “Het is toch vooral familiaal. Vooral deze mensen hebben het moeilijk gehad. We hebben maandagmorgen vanuit de groep bloemen gezonden naar zijn vader om te laten weten dat we zijn zoon door dik en door dun zouden steunen. Dat heeft Daniel aangegrepen, misschien vandaar zijn prestatie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234