Dinsdag 02/03/2021

onderwijs

Van burgerschap tot lessen EHBO: akkoord binnen regering over wat leerlingen moeten kennen

Leerlingen leggen examens af. Nu de regering het eens is over de eindtermen, is het aan de onderwijskoepels om ze concreet in te vullen. Beeld Thomas Legrève
Leerlingen leggen examens af. Nu de regering het eens is over de eindtermen, is het aan de onderwijskoepels om ze concreet in te vullen.Beeld Thomas Legrève

De kogel is door de kerk: de regeringspartijen hebben na maanden moeizame onderhandelingen een akkoord over wat onze jongeren moeten leren op school. Nu moeten de onderwijskoepels die eindtermen concreet invullen. Maar lukt dat nog voor volgend schooljaar ?

Wat is er beslist? De Vlaamse meerderheidspartijen zijn het eindelijk eens over de eindtermen van het Vlaams onderwijs. Die leggen het minimum vast van wat scholieren moeten kennen en kunnen. De vorige eindtermen werden opgesteld in de jaren 90 en zijn hopeloos verouderd. De politiek besliste nu over de grote lijnen, de onderwijskoepels en leerkrachten moeten ze in concrete doelstellingen gieten. Ze krijgen geen carte blanche, het parlement moet ze wel nog goedkeuren.

Hoe ziet de Vlaamse regering het? Burgerschap is het sleutelwoord. Leerlingen moeten zich bewust zijn van hun rechten en vrijheden, en wat juridische kennis kan daarbij geen kwaad. Ze moeten kritisch leren omgaan met informatie en media - zodat ze bijvoorbeeld fake news herkennen. De Vlaamse regering vindt dat alle jongeren aan het einde van het tweede middelbaar een soort basisgeletterdheid moeten hebben: iedereen moet digitaal, financieel en in een andere taal zijn plan kunnen trekken.

Meer aandacht komt er voor economische en financiële vorming. In de finale leerplannen kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat elke leerling geld moet kunnen overschrijven. Om de drie jaar zullen de eindtermen worden bekeken. "Stel nu dat de digitale vaardigheden fel evolueren, dan moet je kijken of de eindterm nog wel actueel is", zegt Crevits.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Beeld Photo News
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).Beeld Photo News

Voor godsdienstlessen komen er geen eindtermen, maar er moet transparantie zijn: de levensbeschouwelijke leerplannen moeten gepubliceerd worden, zodat men kan controleren of de inhoud ervan strookt met de grondwet en de mensenrechten. Over de vakken levensbeschouwing moet de inspectie jaarlijks een verslag uitbrengen aan het Vlaams Parlement; die inspectie gebeurt door de eigen geloofsgemeenschap. Er moet ook aandacht zijn voor ondernemerschap. Leerkrachten moeten werken aan innovatief en probleemoplossend denken bij leerlingen. Ambitie kweken, initiatief nemen en het belang van een lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid moeten aan bod komen. "Jongeren moeten bijvoorbeeld een cursus EHBO krijgen", zegt Vlaams Parlementslid Jo De Ro (Open Vld).

Hervorming

De eindtermen zijn nauw verbonden met de grote onderwijshervorming. Door een akkoord over die eindtermen, kan de uitrol van de hervorming beginnen. Herinner u de befaamde onderwijsmatrix: er komen minder en modernere studierichtingen. Maar kan je de structuur veranderen zonder de inhoud te kennen? Neen, vonden de onderwijskoepels. Zij stonden op de rem. Onderwijsminister Hilde Crevits zei begin dit jaar nog dat ze die hervorming "liefst ziet gebeuren met de eindtermen. Maar zonder als het moet". De CD&V-minister is vandaag erg blij dat ze over beide aspecten een akkoord op zak heeft.

Blijft de vraag: zullen de Vlaamse scholieren volgend schooljaar starten in het vernieuwde onderwijs? Dat was het plan van de regering-Bourgeois. Maar niet alleen de koepels, ook coalitiepartners Open Vld en N-VA stellen vast dat die deadline niet haalbaar is. Minister Crevits spreekt vandaag met de koepels over de startdatum. Ze wijst er nog op dat de hervorming in september niet noodzakelijk rond moet zijn voor de 6 studiejaren. "We kunnen de hervorming ook jaar per jaar uitrollen."

Oppositiepartijen Groen en sp.a zijn niet te spreken over het akkoord. Volgens sp.a, Groen, Open Vld en N-VA lag een akkoord met álle partijen binnen handbereik, maar er was nog wat massagewerk nodig. Minister Crevits (CD&V) was het parlement te snel af. "Ik ontken niet dat ik snelheid heb gemaakt", geeft ze toe. "Maar op een bepaald moment was er een akkoord met de meerderheidspartijen en moet je durven beslissen. Dit dossier is té belangrijk." Topman van het Katholiek Onderwijs Lieven Boeve is wél tevreden. "We zijn gerustgesteld. De vrijheid van onderwijs komt niet in het gedrang."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234