Zondag 17/01/2021

Van bikinimodel naar cryptonazi in enkele dagen

Bart De Wever geeft duiding bij de anti-Palinhysterie

Bart De Wever is voorzitter van de N-VA. Tot eind dit jaar is hij opiniemaker van deze krant.

Bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2004 bleek hoe het blikveld van intellectueel Europa beperkt blijft tot de geestesverwante oost- en westkust van de VS. Dat Bush zou herkozen worden met zijn vingers in zijn neusgaten had vrijwel niemand zien aankomen. Het noopt onze media tot grotere voorzichtigheid bij het inschatten van de huidige campagne. Al is de sympathie voor de democratische kandidaat in Europa manifester dan ooit.

Ik heb het altijd onverstandig gevonden om als politicus al te duidelijk een voorkeur uit te spreken bij de verkiezing van een buitenlands regeringsleider, zeker als het de machtigste man ter wereld betreft. Ten eerste help je je favoriet er niet mee, en ten tweede riskeer je een diplomatiek probleem als de andere het haalt. De Obamania is echter zo sterk dat vrijwel iedereen elkaar verdringt om hem te steunen. Sommige collega's vlogen zowaar naar Amerika om zich er (naast het etaleren van hun onwetendheid van de Amerikaanse samenleving) te laven aan het aura van Obama.

Met een slecht draaiende economie en een onpopulaire oorlog zou het bovendien niet mogen mislopen. Winnen tegen de erfenis van Bush vergt geen doorspijkerd discours of een ervaren kopman. Een vlotte jongen die spreekt over verandering zou ruim moeten volstaan, een inhoudsloze campagne in het genre van die van Patrick Janssens tegen Filip Dewinter in oktober 2006. Maar toen kwam Sarah Palin op de proppen, en sindsdien dreigt het alsnog fout te lopen.

Palin wordt zo zwaar aangevallen omdat ze de zoete droom heeft verstoord. Althans, dat zou je denken. Maar het klopt niet. De anti-Palinhysterie die links Amerika als een tsunami overspoelt, begon immers al voor de peilingen toonden dat het Palineffect bijzonder gunstig lijkt te zijn voor de Republikeinen. Ze begon zelfs al toen er op zijn zachtst gezegd nog heel veel twijfel bestond over haar toegevoegde electorale waarde, toen er nauwelijks meer geweten was dan dat ze een moeder was met conservatieve opvattingen.
Maar dat laatste is het hem nu net.

Conservatieve mannen kan je gemakkelijk weglachen als achterlijke macho's die vrouwen liefst op blote voeten en zwanger aan de haard zien zitten breien. Maar een conservatieve vrouw, die er bovendien niet uitziet zoals Margareth Thatcher, dat is een regelrechte gruwel.

Een levende ontkenning van de enige parel van mei '68 die nog overblijft: de ontwaarding van alle waarden. Een vrouw die ervoor kiest om niet bevrijd te worden van traditie, die seks ideologisch niet wil ontkoppelen van het gezin, dat is een ergere verrader van de eigen soort dan Oom Tom. Tenzij het zou gaan om een moslima, in dat geval is het een legitieme uiting van haar culturele vrijheid, doch dit geheel terzijde.

Palin verbrak bijgevolg alle snelheidsrecords bij het doorlopen van de vier opeenvolgende stadia van Conservative Female Abuse zoals beschreven door de virulente conservatieve columniste Michelle Malkin: infantilization, sexualization, demonization, dehumanization. Het was geen kwestie van dagen voor Palin inderdaad achtereenvolgens werd uitgescholden voor neoconservatieve marionet, bikinimodel, cryptonazi en doorslechte onmens. Obama zelf vatte het mooi samen met de stelling dat een varken met lippenstift een varken blijft. Net als de bekentenis van Paul Baeten Gronda in deze krant dat hij zich, omwille van haar vrouw en conservatief zijn, betrapt op de meest nijdige sentimenten en een quasi fysieke afkeer van Sarah Palin.

Of de redacteur van deze krant die, nota bene in een stuk ter verdediging van de islamitische hoofddoek, Palin ervan beschuldigt mensen te willen beperken in hun seksuele vrijheid. Heel het persoonlijke leven van Palin werd in een mum van tijd nagevlooid om te zien of ze wel altijd heeft geleefd naar haar eigen waarden.

De beste manier om iemands morele waarden onderuit te halen, is immers om ze absoluut te stellen in plaats van ze te beschouwen als een streven dat men met vallen en opstaan probeert te beleven. Zo haalt men iedereen onderuit en wordt bewezen dat, behoudens verwerpelijke hypocrisie, het goede feitelijk samenvalt met de vrijheid om te doen wat men wil.

Gelukkig voor Palin is de linkerzijde gespecialiseerd in het onbedoeld opwekken van sympathie voor wie ze viseren. Een mannelijke Palin zou jaren nodig hebben om de negatieve fanbase te ontwikkelen die zij nu razendsnel in de schoot geworpen krijgt. En wat mij betreft, ik hoop dat ze er dik van profiteert in november. Niet dat ik het eens ben met de meeste van haar standpunten. Ook deel ik haar overdreven ethisch conservatisme niet. Maar het idee om dan al die beteuterde gezichten te zien... Go get them, Sarah Barracuda!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234