Zaterdag 04/12/2021

Update

Van Besien en Meeuws praten het uit: Antwerpse eenheidslijst Samen blijft samen

Bij de voorstelling van Samen, anderhalve maand geleden: Wouter Van Besien (Groen, l.) en Tom Meeuws (sp.a, r.) met onafhankelijke Jinnih Beels. Beeld Wouter Van Vooren
Bij de voorstelling van Samen, anderhalve maand geleden: Wouter Van Besien (Groen, l.) en Tom Meeuws (sp.a, r.) met onafhankelijke Jinnih Beels.Beeld Wouter Van Vooren

Wouter Van Besien (Groen) heeft de meubelen gered voor Samen, de linkse eenheidslijst in 't Stad. Met zichtbare tegenzin verdedigde hij gisteravond tijdens de gemeenteraad zijn kartelgenoot Tom Meeuws (sp.a). Samen blijft zo samen.

Spektakel gisteravond op de Antwerpse gemeenteraad, waar oppositie en meerderheid in debat gingen over de banden tussen het stadsbestuur en de vastgoedsector in de stad. Bij aanvang kondigde burgemeester Bart De Wever (N-VA) aan dat de interpellaties over de Land Invest-affaire uitzonderlijk achter gesloten deuren zouden worden behandeld. Vlaams Belang had daarom gevraagd.

De beslissing botste op kritiek bij sp.a. Enkele dagen geleden beloofde De Wever nog "totale transparantie" in dit dossier. De burgemeester verwees echter naar de bescherming van de privacy. Hij had geen garanties dat oppositiepartij Vlaams Belang geen namen uit het dossier zou rondstrooien. "Als dat gebeurt, dan kan ik alleen de zitting stilleggen. Maar u weet ook dat dat onwerkbaar is."

Land Invest

Ook voor Samen-kopman Wouter van Besien (Groen) begon de gemeenteraad in een woelige sfeer. Al lang voordat hij aankwam, hadden cameraploegen zich voor de ingang geposteerd om een reactie te sprokkelen over de crisis binnen zijn kartel. Tom Meeuws (sp.a), de nummer drie op de lijst, beschuldigde het stadsbestuur van innige banden met Land Invest. Maar die aanval kwam als een boemerang terug toen uitkwam dat hij zelf ook banden onderhield met Land Invest.

"Wij kunnen en willen nog verder met sp.a", zei een zichtbaar bewogen Van Besien voor het oog van de camera's. "We hebben een goed gesprek gehad. Tom gaat volledig akkoord met het feit dat het project van Land Invest op de Slachthuissite veel te groot is." Kortom: de plooien zijn gladgestreken, maar de sp.a'er kan zich geen misstap meer permitteren.

Wie een put graaft

Dat een WhatsApp-bericht van Meeuws aan Land Invest uitlekte in de pers, en dat er foto's verschenen waarop Freya Piryns (Groen) te zien was op een communiefeest van Land Invest-topper Erik Van der Paal, ging er bij Van Besien niet in. "Als dat het niveau is van de Antwerpse politiek, dan zijn we erg laag gezonken", klonk het. "Ik hoop dat we nu opnieuw over de inhoud kunnen praten."

Wat dat betreft, lijkt de kandidaat-burgemeester overeen te komen met huidig burgemeester Bart De Wever (N-VA). Ook die pleitte gisteren voor een terugkeer naar de inhoud. Al deelde De Wever eerst nog wel een prik uit aan Meeuws. "Boontje komt om zijn loontje", klonk het fijn. "Wie een put graaft voor een ander, valt er zelf in."

Masseerwerk

De komende weken wacht Van Besien nog heel wat masseerwerk. Bij zijn eigen achterban, die vindt dat Groen zijn identiteit niet mag opgeven in de samenwerking met sp.a. "Meeuws heeft zich niet aan de afspraken gehouden", zegt een groene ancien. "We zouden geen vuile campagne voeren. En als je toch wilt aanvallen, stuur dan ten minste een partijgenoot vooruit. Dit is lomp."

Maar ook bij de socialisten. Want ook daar vallen kritische geluiden te horen. Meeuws had het slimmer moeten spelen, erkent de Antwerpse sp.a. Maar dat wil niet zeggen dat Van Besien hem maandag zo openlijk op het matje moest roepen. "Ik begrijp dat Van Besien een signaal wil uitsturen. Maar de groenen moeten ons nu ook niet gaan commanderen of kleineren", klinkt het.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234