Donderdag 22/04/2021

EXPO TOP 10

Van barok tot palmbomen? Deze tien expo's mag u niet missen

'Barok Burez',  nu te zien in het MAS. Beeld Athos Burez/RV
'Barok Burez', nu te zien in het MAS.Beeld Athos Burez/RV

U loopt snel verloren in de wondere wereld van de beeldende kunst? Geen paniek! De Morgen stippelt voor u elke week het boeiendste parcours uit.

1. Friedrich Kunath

Hij was een moeilijke puber in Oost-Duitsland, werd door zijn moeder stiekem ingeschreven op de kunstacademie en rijdt nu rond met een oldtimer Jaguar in Los Angeles. Maak kennis met (de kitscherige zonsondergangen en regenbogen van) Friedrich Kunath.

Lees hier ons verslag van Where is the Madness that You Promised Me.

Tot 23/6 bij Tim Van Laere Gallery, Antwerpen. timvanlaeregallery.com

null Beeld rv Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp
Beeld rv Courtesy Tim Van Laere Gallery, Antwerp

2. Barok Burez

Dat barok en Athos Burez matchen, berust niet op toeval: "Ik hou van het kleurgebruik uit die periode. Van de lichtinval op de mensen in beeld, de dramatisch uitgepuurde esthetische composities." Voor het eerst stelt de Antwerpse fotograaf in eigen stad een solo-expo voor in het MAS. Zijn bijdrage aan het stadsfestival Antwerpen Barok 2018.

Tot 21/4 in MAS, Antwerpen. antwerpenbarok2018.be

null Beeld Athos Burez/RV
Beeld Athos Burez/RV

3. AA SSCHMMETTRROOSSPPECCTIVVE

Met een leger teddyberen heeft de Amerikaanse kunstenaar Charlemagne Palestine de tentoonstellingsruimten van BOZAR ingepalmd. Divinities, zo noemt hij die knuffelbeesten. Waar komt die obsessie vandaan? Trouwens: Palestine heeft net ook een album uitgebracht met zelfgemaakte pianomuziek uit 1974, met op de platenhoes een negenkoppige beer in de Belgische tricolore.

Lees hier ons artikel over AA SSCHMMETTRROOSSPPECCTIVVE.

Tot 26/8 in Bozar, Brussel. bozar.be

null Beeld RV
Beeld RV

4. Diamond Shaped Room with Yellow Light

Maakt u filmpjes van uw balzak of een stuiterende pingpongbal? Heeft u iets met neon of kamers van beton? Allround kunstenaar Bruce Nauman bouwde er een internationale carrière mee uit. Een retrospectieve in Basel eert de man die quasi kunst is, terwijl het Antwerpse Middelheimmuseum zopas ook uitpakte met een nieuwe aanwinst van de man.

Lees hier ons verslag van Diamond Shaped Room with Yellow Light en Bruce Nauman: Disappearing Acts.

Bruce Nauman: Disappearing Acts: tot 26/8 in het Schaulager in Basel. schaulager.org

null Beeld Tom Cornille
Beeld Tom Cornille

5. De mooisten van het land. Een portrettengalerij

Hoe zien Carll Cneut, Joke van Leeuwen en andere bekende illustratoren zichzelf? Een reeks unieke zelfportretten in Villa Verbeelding geeft een kijk in de hoofden van 35 illustratoren uit binnen- en buitenland.

Lees hier ons verslag over De mooisten van het land. Een portrettengalerij.

Tot 12/1 in Villa Verbeelding, Hasselt. villaverbeelding.be

Een zelfportret van Fatinha Ramos . Beeld Fatinha Ramos
Een zelfportret van Fatinha Ramos .Beeld Fatinha Ramos

6. Beauty and Revolution.

Alberto Diaz Guttiérez, de naam zegt u vast niks. Maar combineer zijn roepnaam ‘Korda’ met die van ‘Che Guevara’, en u slaakt vast een kreet van herkenning. In de Gentse Sint-Pietersabdij krijgt de Cubaanse fotograaf eerherstel met de expo Beauty and Revolution.

Lees hier ons verslag over Beauty and Revolution.

Tot 18/8 in de Sint-Pietersabdij, Gent. sintpietersabdij.stad.gent

null Beeld Korda Estate
Beeld Korda Estate

7. Vanity Fair

Op elkaar gestapelde hoofden die een obelisk vormen. Manneken Pis met een doodshoofd. Een variant op het urinoir van Duchamp. De fantasmagorische sculpturen van Thomas Lerooy (1981) prikkelen de verbeelding en harmoniëren met het werk van Félicien Rops (1833-1898). Een bijzondere samenkomst, nu te zien in het Kasteel van Gaasbeek. Deze expo gaat zijn laatste weken in.

Lees hier ons verslag over Vanity Fair.

Tot 10/6 in Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek. kasteelvangaasbeek.be

null Beeld  Studio Thomas Lerooy
Beeld Studio Thomas Lerooy

8. Melancholia

Melancholie, weemoed, nostalgie: om dat ongrijpbare maar universele gevoel te verbeelden, heeft de Boghossian-stichting werken van zeventig veelzijdige kunstenaars verzameld. Van Joseph Beuys over Marlene Dumas tot Kiki Smith, voorzichtig verkennen ze die fragiele emoties.

Tot 19/8 in Villa Empain, Brussel. villaempain.com

Abdelkader Benchamma met 'The Unreachable Part of Us'. Beeld Lola Pertsowsky
Abdelkader Benchamma met 'The Unreachable Part of Us'.Beeld Lola Pertsowsky

9. Dash & Jones

Twee internationaal gerenommeerde kunstenaars, de ene wat jonger dan de ander. N. Dash (1980) werkt rond lichamelijke intelligentie en de fysieke aanraking, die ze probeert te registeren met natuurlijke materialen als linnen, aarde en adobe. Daarmee wil ze iets vormgeven waarvoor geen taal bestaat. Ondertussen timmert Kim Jones al decennialang aan zijn oeuvre. In de jaren 70 was hij gekend als Mudman, die met een takkenconstructie op zijn rug door de straten van LA liep. Ook typisch Jones: zijn zogenaamde war drawings.

Tot 30/6 in Zeno X Gallery, Antwerpen. zeno-x.com

Jones Kim, 'Untitled'. Beeld Peter Cox courtesy Zeno X Gallery, Antwerp
Jones Kim, 'Untitled'.Beeld Peter Cox courtesy Zeno X Gallery, Antwerp

10. Liquid City

Wie Brugge zegt, denkt trapgevels, middeleeuwse steegjes en witte zwanen. Tijdens de triënnale wordt dat fotogenieke plaatje verstoord. Vijftien hedendaagse kunstenaars en architecten brengen de toekomst naar de stad.

Lees hier ons verslag over Liquid City.

Tot 16/9 op verschillende locaties in Brugge. triennalebrugge.be

Het Spaanse bureau Selgascano ontwierp een kleurrijke constructie van betonijzer en plastic die dienst moet doen als toegangspoort tot het tijdelijke openluchtzwembad in de reien.  Beeld Daniil Lavrovski
Het Spaanse bureau Selgascano ontwierp een kleurrijke constructie van betonijzer en plastic die dienst moet doen als toegangspoort tot het tijdelijke openluchtzwembad in de reien.Beeld Daniil Lavrovski
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234