Dinsdag 11/05/2021

Van Antwerps Felixpakhuis tot Oostendse wijkraden

Het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap reikt maandag de Thuis in de stad-prijs uit. Dat initiatief bekroont innovatieve stadsvernieuwingsprojecten. In totaal zijn er tien projecten uit verschillende Vlaamse steden genomineerd. Gent, Antwerpen, Oostende en Brugge sleepten elk twee nominaties in de wacht. Mechelen en Genk hebben één ijzer in het vuur. Een overzicht.

Brussel

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra / Armand Plottier

In totaal reikt het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap twee prijzen uit. De eerste gaat naar een geïntegreerd infrastructureel projcet dat de stad zowel ruimtelijk als fysiek verandert en waarbij verschillende aspecten van stedelijkheid aan bod komen. Daarbij kan het gaan om projecten op het gebied van bijvoorbeeld welzijn, onderwijs, werkgelegenheid en milieu.

Voor deze eerste prijs zijn zes projecten genomineerd. Het gaat om het Sint-Felixpakhuis in Antwerpen, de herinrichting van het Brugse Kanaaleiland aan de Katelijnepoort als een aantrekkelijke onthaalsite voor toeristen, de herinrichting van de Europalaan in Genk, de herontwikkeling van de voormalige Trefil Arbed-site in Gent, Lamot, Dijlepad en Dijlebrug in Mechelen en de Oostendse Maritieme Boulevard. Voor de winnende stad ligt er 125.000 euro klaar.

De tweede prijs behelst niet-infrastructurele projecten waarbij een of meerdere aspecten van stedelijkheid aan bod komen. Hiervoor zijn vier projecten genomineerd. Het gaat om de heropening van de Roma in Antwerpen, Wijk up 2003 in Brugge, de gebiedsgerichte werking van de stad Gent en de Oostendse wijkraden. De winnende stad ontvangt 25.000 euro.

Categorie 1 (125.000 euro)

1. Antwerpen: Van Sint-Felixpakhuis tot Felixarchief

Het Sint-Felix-pakhuis is een negentiende-eeuws pakhuis dat eigendom is van de stad Antwerpen. Het maakt deel uit van een reeks inspanningen die de verwaarloosde omgeving van het Eilandje en het aanpalende ontwikkelingsgebied van het Schipperskwartier een nieuw elan moeten geven. In het pakhuis zal het stadsarchief Antwerpen komen. Voorts zal er plaats zijn voor een aula, vergaderzalen, een tentoonstellingsruimte en een cafetaria. Het pakhuis is sinds 1976 een beschermd monument. In 1999 besliste de stad Antwerpen om het pand te restaureren en te renoveren.

2. Brugge: Herinrichting van het Kanaaleiland aan de Katelijnepoort als een aantrekkelijke onthaalsite voor toeristen

Brugge wordt dagelijks overspoeld door toeristen. In de doelstellingen van Brugge 2002 vond de stedelijke groendienst de uitdaging om voor het Kanaaleiland, palend aan de historische groene gordel van de vestigingen, een eigentijdse omgevingsaanleg met onthaalaccomodatie te maken.

3. Genk: Herinrichting van de Europalaan

De vroegere Europalaan, in het centrum van Genk, was een brede baan met vier rijstroken en grote kruispunten met verkeerslichten en diende als hoofdontsluitingsweg die dwars door het centrum van Genk liep. Er was nauwelijks accomodatie voor de zwakke weggebruiker, het woon-en werkklimaat werd als onaangenaam ervaren en de grote verkeersdrukte verhoogde het gevoel van onveiligheid. In 1999 werd het mobliteitsplan goedgekeurd waarin de herinrichting van deze laan een van de hoofdpunten was.

4. Gent: herontwikkeling van de voormalige Trefil Arbed-site

Met het project Trefil-Arbed wordt een site van 15 hectara drieledig ontwikkeld: een deel wordt bedrijventerrein, in een ander deel worden twee buurtparken aangelegd, een derde deel wordt voor woningen herbestemd.

5. Mechelen: Lamot, Dijlepad en Dijlebrug

De Stad Mechelen wil, in samenwerking met privé-partners, het oude brouwgebouw een nieuwe publieke invulling geven. Bovendien werden de Italiaanse ontwerpers Bernardo Secchi en Paolo Vignano uit Milaan gevraagd om voor het Dijlepad - een pad voor voetgangers en fietsers langs de loop van de rivier - een concept uit te werken. Beide ontwerpers houden zich ook bezig met de heraanleg van de Dijlebrug .

6. Oostende: 'Maritieme Boulevard'

Met zijn stadsvernieuwingsproject 'Maritieme Boulevard' wil Oostende de de klassieke binnenstedelijke ring weer leefbaar en aantrekkelijk maken.

Categorie 2 (25.000 euro).

1. Antwerpen: de heropening van de Roma

In het Wijkontwikkelingsplan voor Oud-Borgerhout uit 2000 stond de heropening van de vroegere cinemazaal Roma als hefboomproject op het lijstje. Maar de noodzakelijke budgetten zijn er nooit gekomen. Daarom heeft het buurtheater Rataplan van dit project een 'work in progress' gemaakt. Rataplan is van plan om in de ruimte van de Roma een ruime gevarieerde programmatie voor alle leeftijden met muziek, film, theater en vertellingen en tentoonstellingen aan bod te laten komen.

2. Brugge: 'Wijk up' 2003

'Wijk up 2003' is een sociaal artistiek project in drie Brugse wijken, met name Zeebrugge, Sint-Jozef en Sint-Pieters. Met het project wil Brugge het hele jaar door alle mogelijkheden in de buurten aangrijpen om daar het culturele leven aan te zwengelen.

3. Gent: gebiedsgerichte werken

In de 29 wijken die Gent telt werden wijkprogramma's ontwikkeld die de communicatie tussen stadsbestuur en bewoners moeten verbeteren.

4. Oostende: de wijkraden in

Er zijn acht wijkraden in Oostende; hun werking werd in een regelment vastgelegd door de Gemeenteraad. Door de confrontatie tussen het stadsbestuur en de bevolking in raden worden beslissingen sneller genomen en uitgevoerd.

Oostende, Gent, Antwerpen en Brugge elk twee keer genomineerd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234