Woensdag 19/06/2019

Politiek

Valt regering over Migratiepact? “België riskeert internationale reputatie”

Minister Koen Geens was deze middag te gast in het VTM Nieuws. Beeld VTM Nieuws

Valt de federale regering door het VN-migratiepact? Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) denkt van niet. “Ik ga ervan uit dat we zondag nog een regering hebben”, zegt hij in de studio’s van VTM NIEUWS. Minister Geens zegt wel dat hij “geschrokken” is van de manier waarop de N-VA zich nu opstelt. “België riskeert zijn internationale reputatie. Het is heel moeilijk om nu onze rug te keren.”

Geens staat volledig achter het migratiepact van de Verenigde Naties en steekt dat niet onder stoelen of banken. “Migratie is een feit en dit pact is niet voor op tegen migratie, het zegt hoe we samenwerken als er migratie is”, zegt hij. “Ik stel vast dat in Nederland, Duitsland en Frankrijk iedereen wél dezelfde toon aanhoudt en zegt: dit is een pact dat gaat over de samenwerking tussen landen op het vlak van migratie”.

“Geschrokken van N-VA”

Laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie zich opjutten door Vlaams Belang? “Daarover kunnen we speculeren en dat is een vraag die hij moet beantwoorden”, zegt Geens. Hij is naar eigen zeggen wel “geschrokken” van hoe de N-VA zich nu opstelt, aangezien de regering het opstellen van het migratiepact continu heeft opgevolgd en “dat dit nooit tot problemen heeft geleid tot zeer recent”.

Internationale reputatie

Minister Geens maakt zich vooral zorgen over de internationale gevolgen van deze discussie. “België riskeert hier zijn internationale reputatie”, zegt hij duidelijk. “We zijn lid van de Veiligheidsraad, wij hebben deze tekst mee voorbereid en aanzienlijk helpen verbeteren op een aantal punten dus het is heel moeilijk om nu onze rug te keren.”

Positionering tegenover Vlaams Belang

"Wij willen geen verkiezingen, we willen geen regeringscrisis." Dat zei Pol Van Den Driessche, senator voor N-VA, vanmorgen in De Zevende Dag op Eén. Volgens Johan Vande Lanotte (sp.a) gaat het N-VA helemaal niet om de inhoud van het pact, maar louter om de positionering van de partij ten opzichte van Vlaams Belang.

"N-VA is bang in een pro-migratiekamp te worden gestoken door Vlaams Belang", zegt Johan Vande Lanotte (sp.a). Beeld VRT - De Zevende Dag

Volgend weekend zou eerste minister Charles Michel (MR) naar Marrakech moeten reizen, om daar de Belgische steun voor het pact uit te spreken, maar dat ziet N-VA niet zitten. De premier werkt daarom aan een interpretatieve verklaring die aan het pact kan worden toegevoegd, maar de vraag is of dat zal volstaan voor de Vlaams-nationalisten.

"Waarom zouden we de regering laten vallen? ", vroeg Van Den Driessche in De Zevende Dag. "Het is aan de eerste minister om een voorstel te doen om uit de impasse te raken. Wij zijn de grootste regeringspartij en we vinden deze tekst niet goed, omdat hij regelrecht ingaat tegen onze visie op migratie en tegen wat de regering de afgelopen jaren heeft gedaan."

De senator vatte in de uitzending de grootste problemen samen die de partij heeft met het pact: "Er wordt te weinig onderscheid gemaakt tussen het soort mensen. Dan bedoel ik vluchtelingen, legale migranten, illegale migranten. Dat wordt allemaal onder één noemer geplaatst. Zij hebben een aantal rechten: gezinshereniging moet versoepeld worden, de regularisatie van mensen in illegaal verblijf moet soepeler gaan. Tegelijk wordt het wettelijk terugsturen van uitgeprocedeerde mensen bemoeilijkt.”

Van Den Driessche twijfelt er voorts aan dat het pact niet-bindend is, zoal de VN zaterdag nog eens expliciet schreef in een brief aan alle regeringen. "Er staat letterlijk: 'We will implement the global compact'", zei hij.

Vlaams Belang

De N-VA'er ging in De Zevende Dag in debat met Johan Vande Lanotte (sp.a), voormalig minister en hoogleraar grondwettelijk recht. "De eerste minister is gemachtigd geweest om bij de VN iets te gaan zeggen", analyseerde Vande Lanotte. "Hij is de vertegenwoordiger van ons land. Als hij daar gaat zeggen dat we het pact tekenen, dan mag een regeringspartij niet meer vragen om dat niet te doen."

Het gaat volgens de sp.a'er louter om de positionering van N-VA tegenover Vlaams Belang. "De verkiezingen hebben Vlaams Belang extra kracht gegeven, daar kan je niet omheen. Men is bang in een pro-migratiekamp te worden gestoken door Vlaams Belang." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden