Donderdag 26/11/2020

Valt homoseksualiteit te verenigen met de padvinderseed?

James Dale, een 29-jarige homoseksueel, zit verwikkeld in een bitter gevecht met Amerika's grootste jeugdorganisatie: de Boy Scouts. Hij werd in 1990 door de organisatie uitgesloten toen ze hoorden dat de toen twintigjarige homoseksueel was. De rechtsstrijd zal nu worden uitgevochten voor het Hooggerechtshof.

James Dale was al geruime tijd een 'paradepadvinder'. Op achtjarige leeftijd sloot hij zich aan bij de Boy Scouts. Tien jaar later mocht hij zich scoutmaster noemen. In al die jaren werd Dale geprezen voor zijn voorbeeldig gedrag. Tot 1990, want toen werd hij 'ontmaskerd' als homoseksueel. In een tijdschriftenartikel werd 'onthuld' dat Dale een seminarie had geleid met als thema het begeleiden van homoseksuele tieners.

Voor de machtige, 4,5 miljoen jonge leden (tussen acht en achttien jaar) en 1,2 miljoen volwassen begeleiders tellende organisatie dreigt nu een afscheid van principes waaraan ze halsstarrig vasthoudt, maar die volgens critici voorbijgestreefd en discriminerend zijn. Het hoogste gerechtshof in New Jersey gaf Dale al gelijk, maar de scoutleiding wil nu de zaak bij het Opperste Gerechtshof aanhangig maken. Die hoogste gerechtsinstantie in de VS moet beslissen "of homoseksualiteit te verenigen valt met de padvinderseed".

De Boy Scouts werden in 1910 opgericht en houden vast aan hun zelfgekozen imago van "principiële, karaktervormende organisatie". Wie lid wordt, moet een eed op de bijbel afleggen. Het kandidaat-lid belooft "moreel oprecht" en "zuiver" te leven. De seksuele praktijken van homo's horen daar volgens de scoutsleiding niet bij.

"Het gaat er niet om of de heer Dale een goed mens is", zo reageert een woordvoerder van de Scouts op de uitspraak in New Jersey. "Op het spel staat het recht van een privé-vrijwilligersorganisatie om eigen regels voor het lidmaatschap op te stellen." De Boy Scouts voeren de traditionele gezinswaarden hoog in het vaandel "en wij behouden ons het recht voor deze waarden te blijven aanhangen". Met andere woorden: de organisatie voelt zich aangetast in een grondwettelijk recht, het recht op vrije meningsuiting.

Conservatieve gezinsorganisaties geven de Scouts gelijk. "De ethiek wordt op zijn kop gezet wanneer een organisatie die de deugd vooropstelt gedwongen wordt de waarden van een homo te aanvaarden", zo schreef Janet Parshall van de Family Research Council in The Washington Post. De rechtbank in New Jersey zag, met een score van 7 tegen 0, de zaken duidelijk anders: de eed die moet worden afgelegd heeft betrekking op zaken als moed en eerlijkheid, helemaal niet op de seksuele oriëntering. Bovendien, oordeelden de rechters, zijn de Boy Scouts door hun omvang, hun wervingspraktijken in de scholen en hun relatie met de staat (sponsoring) een soort openbare instelling en géén privé-organisatie. Dus heeft de wetgeving tegen discriminatie ook betrekking op de Boy Scouts.

In welke richting de Supreme Court in Washington de knoop zal doorhakken, is een open vraag. Dales overwinning in New Jersey is vooralsnog een geïsoleerd geval. Andere klagers in Californië, Oregon, Connecticut en Kansas hadden voordien nul op het rekest gekregen. Ook de niet- of andersgelovigen die klacht indienden omdat de padvinderseed tegenover 'God' moet worden afgelegd, konden niet op clementie van de rechters rekenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234