Zondag 19/09/2021

Valse Navo-kolonel ontmaskerd maar nog steeds spoorloos

'Luitenant-kolonel Lamar Reed', de man die tal van multinationals deed geloven dat hij belast was met het opzetten van een nieuw geheim Navo-leger, is ontmaskerd. Het gaat om de in Jamaica geboren Anthony Errol Marsden. Hij was het die vanaf 1997 vanuit een flatje in het Limburgse Rekem een verbluffend efficiënte miljardenzwendel organiseerde. Nu zijn identiteit bekend is, lijkt vast te staan dat de hele zaak weinig te maken heeft met industriële spionage, maar alles met een geïnspireerde whizzkid.

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

Anthony Errol Marsden heeft meer dan meer dan 90 technologiebedrijven die tot de absolute wereldtop behoren 2 à 3 miljard frank lichter gemaakt. Drie jaar lang bleven zij geloof hechten aan zijn nagemaakte 'confidentiële' faxen, verstuurd namens de 'Material Test Unit' die zogezegd opereerde voor rekening van een nog op te richten Navo-eenheid in het vroegere Oostblok. 'Luitenant-kolonel Lamar Reed' stelde een markt van om en bij de 5.000 miljard dollar in het vooruitzicht. In de hoop op een deel van deze koek stuurden de bedrijven prototypes van gesofisticeerde informatica- en communicatiesystemen naar de 'geheime basis' in België.

Eind vorig jaar bleek dat al dit materiaal terecht was gekomen op de stoep van een klein appartementsgebouw in het Limburgse dorpje Rekem. Daar woonde de welbespraakte neger samen met zijn nietsvermoedende Belgische vrouw en hun dochtertje van tweeëneenhalf. Kort nadat twee privé-detectives van Sony hem op het spoor kwamen, sloeg Marsden op 13 december op de vlucht. En zo ook zijn Amerikaanse echtgenote, die hij aan zijn Belgische vrouw had voorgesteld als zijn zus...

De Wall Street Journal pakte gisteren uit met de ware identiteit van kolonel Reed. Het verhaal wordt er niet minder sappig op. De man blijkt dus Anthony Errol Marsden te heten. Het gaat om een Jamaicaan die zijn jeugd in Londen doorbracht. Zijn droom om acteur te worden leidde hem in de jaren tachtig naar Hollywood. Verder dan enkele figurantenrollen kwam hij echter niet. Zijn grootste exploot was een verschijning van enkele seconden in de film The Doors van Oliver Stone in 1991. In Los Angeles stelde Marsden zich aan vrienden voor als chirurg wiens loopbaan was geknakt door brandwonden, opgelopen bij de redding van een kind. En nu, zo heette het, was hij "wat aan het doen met computers". Dat lijkt te kloppen. Bij de FBI bestaat over hem een dossier over computercriminaliteit. Alleen: de man die men al tien jaar zoekt, bediende zich van zo'n vijftig valse identiteiten.

In Los Angeles maakte Marsden kennis met Patricia Reed. Zij zou zijn echtgenote en tevens zijn partner in crime worden. Via het pasje bij de ziekteverzekering van haar broer, een kok bij de Amerikaanse marine, bekwam Marsden een paspoort met de naam Lamar Reed. Daarmee vertrokken ze in 1994 samen naar België voor de realisatie van hun plan voor de perfecte megafraude. De rest is bekend.

De privé-detectives van Sony, die vanaf september 1999 de aardbol afreisden, kregen onlangs toestemming op hun bevindingen te delen met het parket in Tongeren. Vorige week werd daar, wat laattijdig, een onderzoek geopend. Dat dat niet eerder gebeurde, komt doordat geen van de benadeelde bedrijven (instituten als Hitachi, EDS, Sony en Pioneer) het nodig vond klacht in te dienen. De verklaring: de schade is in de sfeer van de bedrijfsgeheimen gesitueerd.

"Dus zijn we op eigen houtje een onderzoek gestart", zegt de Tongerse substituut Cuyx. Hij wil Marsden laten vervolgen wegens oplichting en bedrieglijk bankbreuk met zijn bedrijfjes AMS Laboratories en Applied Technologies. Veel hoop dat de verdachte zich in Tongeren zal aanbieden voor een verhoor is er echter niet. "We hebben geen idee waar hij zit", zegt Cuyx. "We zijn niet eens zeker of Marsden wel de échte naam is. Maar we hebben nu tenminste wel een duidelijk beeld van de man die we zoeken."

Wat Marsden met al het materiaal deed, is nog niet helemaal duidelijk. Zeker is dat zijn ambities in de filmwereld hem nooit loslieten. Hij gebruikte een deel van het materiaal voor de ontwikkeling van het in Parijs gevestigde filmproductiebedrijf iKom. In mei van vorig jaar deed iKom zich op het filmfestival van Cannes opmerken met een aantal nooit eerder vertoonde 3D-technieken. Volgens de Wall Street Journal stonden de producenten toen in de rij om zaken te doen met iKom.

Megaoplichter was Jamaicaan die in 1991 als figurant optrad in film van Oliver Stone

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234