Dinsdag 17/05/2022

Vallende ster

Elke week ontmoet Maud in de achterbuurten van haar geest een vooraanstaande persoon.

Ik herinner me dat ik als kind al dagen voor mijn verjaardag zo veel mogelijk mijn adem probeerde in te houden. Ik dacht dat ik op die manier heel veel adem zou overhebben om alle verjaardagskaarsjes in één keer uit te blazen. Het geluk heb je misschien niet in de hand, maar je kunt op z'n minst je kansen vergroten door je wensen niet te ontlopen.

Van kansrekening had ik nog nooit gehoord, maar je hoefde mij als kind niet te vertellen dat je best op zo veel mogelijk paardenbloemen tegelijkertijd wedt. Ik trok eens een zomer bijna al mijn wimpers uit om veelvuldig te kunnen wensen dat Katrien het volgende schooljaar niet meer in mijn klas zou zitten.

Deze nostalgische overpeinzingen maakte ik, toen ik woensdagnacht aan de rand van een open veld stond, net buiten New York. Het is een plek met relatief weinig lichtpollutie. Dat is de reden waarom duizenden mensen hier jaarlijks samenkomen om te kijken naar de vallende sterren van de Perseïden, in het sterrenbeeld van Perseus.

Ik vroeg mij af waarom we in een rij moesten staan wachten om het open veld te betreden. Men had mij toch verteld dat het een gratis event was? Of was men door de wereldwijde vluchtelingenproblematiek achterdochtig geworden en was er een douane, die hier de grens controleerde tussen hemel en aarde?

Ik probeerde de wachttijd te doden door na te denken over wat ik straks zou gaan wensen en te fantaseren over welke wensen anderen koesterden. Bij sommigen had ik een sterk vermoeden. De man in de rolstoel, achter mij, wenste misschien dat hij weer kon lopen. Het koppel dat elkaar innig omhelsde, hij zijn hand op haar buik, had misschien een onvervulde kinderwens.

Ik keek er al naar uit om straks in dat veld naar de gezichten te kijken. De ogen fonkelend. De monden van verrukking openvallend bij het zien van een vallende ster, en zich dan snel sluitend om binnensmonds een wens te prevelen. Het gelaat, bleek oplichtend in het melkachtige schijnsel van het firmament. Ik wist nu al dat ik die omhoogkijkende, smachtende mensen veel hartroerender zou vinden dan die Perseïden zelf.

Toen mijn geduld op raakte en ik aan een Amerikaan voor mij om uitleg vroeg, zei die mij dat Donald Trump erachter zat. Blijkbaar had de Amerikaanse presidentskandidaat recentelijk alle sterren van en rond het gesternte van Perseus geprivatiseerd, en er een soort combinatie tussen lotto en 'make a wish' van gemaakt.

Eenmaal aan het loket begon het mij langzaam te dagen. Ik kreeg een sterrenkaart voorgeschoven. Als je goed keek, dan kon je in de massa sterren het gezicht van Donald Trump herkennen. Het leek op een vage foto, met ver uit elkaar staande pixels.

De regels van het kansspel waren eenvoudig. Alle sterren die tot het gezicht van Trump behoorden, waren genummerd. Je kon inzetten op een of meerdere van die sterren. Als die nacht een van die sterren viel die jij had aangestipt, dan zou het gerelateerde nummer worden afgeroepen, en dan zou Trump zoveel geld investeren als nodig was om je wens waar te maken.

(Dit lijkt misschien een nogal ongeloofwaardig verhaal. Maar als je bedenkt dat Perseus verwekt is door gemeenschap tussen Danaë en Zeus die zich vermomde als gouden stofregen, dan is 'een geprivatiseerde sterrenhemel' toch eigenlijk nog wel best bevattelijk.)

Ik kon aanvankelijk alleen maar bewondering hebben voor deze originele manier van campagne voeren. Al snel bleek echter dat het geen eerlijk spel was, maar louter boerenbedrog. Geen enkel nummer werd afgeroepen. In geen enkele wens werd geïnvesteerd. Het enige wat door de speakers weerklonk, was de stem van Donald Trump die ons, bij ochtendstond, uitschold voor domme schapen.

Waren we dan vergeten dat vallende sterren eigenlijk niet bestaan, en dat we alleen die illusie krijgen wanneer stofdeeltjes op onze dampkring botsen? Maar geen nood, als hij president werd, dan zou hij als een wijze herder over ons hoeden.

De meesten bliezen teleurgesteld de aftocht. Een enkeling bleef staan en zag in Trump nu pas écht een rijzende ster.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234