Dinsdag 29/11/2022

Valérie Lempereur

Valérie Lempereur:

Wie: voormalige society- en misdaadjournaliste, uitgeefster, zelfverklaard rebel

In het nieuws: Valérie Lempereur is de vrouw achter Lampedaire uitgevers, een nieuw fonds dat deze week boven de doopvont wordt gehouden

'Ik geef alleen de auteurs uit die ik mag'

Met de voorstelling van Leven om te winnen, de biografie van ex-bokser Freddy De Kerpel, schiet woensdag aanstaande alweer een nieuwe Vlaamse uitgeverij uit de startblokken. Achter het nieuwe fonds zit een vrouw met een ietwat bizar professioneel parcours.

Door Jeroen de Preter

Lampedaire uitgevers profileert zich als "onconventioneel', "eigenzinnig" en "rebels", eigenschappen die volgens de uitgeefster ook van toepassing zijn op haarzelf. Zelfverzekerdheid is haar kennelijk ook niet helemaal vreemd, want geen haar op haar hoofd dat eraan twijfelt dat haar project zal slagen. "Ik ben ervan overtuigd dat dit gaat lukken", zegt ze. "Omdat ik geloof in alles wat ik doe, ik zou anders volslagen zot zijn om aan zo'n project te beginnen."

Lempereur probeert haar plaats op de uitgeversmarkt te veroveren met heel verschillende boeken: van een stijlboek van Kelly Pfaff over een als explosief aangekondigd boek van Jurgen Verstrepen tot een poëtisch kookboek van dichter Frank De Crits. "Ik probeer een mooi evenwicht te vinden tussen commercie en kwaliteit", zegt Lempereur. "De commerciëlere boeken scheppen ruimte voor boeken die ik alleen maar uitgeef omdat ik ze zelf zou kopen, mochten ze al bestaan." Nog dit najaar moeten er bij Lampedaire een tiental boeken verschijnen, een tempo dat de uitgeefster de komende jaren zonder moeite denkt te kunnen aanhouden.

"Door mijn jarenlange ervaring ken ik veel mensen", zegt Lempereur, "en boeken uitgeven verschilt niet zo veel van journalistiek. Het gaat in beide gevallen in de eerste plaats om het ruiken van een goed verhaal."

Valerie Lempereur werd geboren in het Zeeuws-Vlaamse Oostburg maar verhuisde al vroeg naar Amsterdam, waar ze bevriend raakte met de inmiddels overleden schrijvers/rebellen Ischa Meijer en Theo van Gogh. Haar eerste stappen in de journalistiek zette ze bij het weekblad Nieuwe Revue (vandaag Revu). Lempereur specialiseerde zich in de misdaadjournalistiek, en werkte een tijd lang onder de vleugel van de beroemde misdaadreporter Peter R. de Vries (herinner u onlangs het dossier-Joran Van der Sloot). Een boek over de Bende van Venlo, zo'n beetje de Nederlandse Bende van Nijvel, maakte ook van haar een halve beroemdheid.

In 1999 liet ze Nederland voor wat het was en keerde ze terug naar Vlaanderen, dat ze ondanks haar Nederlandse tongval en dito brutaliteit als haar thuisland ziet. De laatste jaren bedreef ze voornamelijk societyjournalistiek voor Het Laatste Nieuws, Story en TV Familie. Voor TV Familie schreef ze verschillende spraakmakende verhalen, waaronder de veelbesproken scheiding van Goedele Liekens.

Ook verscheen van haar hand de interviewreeks met de ouders van prinses Mathilde waarin de vader van Mathilde beweerde met de dood te zijn bedreigd door zijn broer Henri. Een andere stunt was het verhaal van de babe Joyce Van Nimmen, die de komiek Vital Baeken ervan beschuldigde haar tijdens de de realityreeks Stanley's Route te hebben "betast". De soap eindigde met de publicatie van het grote verzoeningsverhaal, pal voor de kerst. Aardig detail: het nieuwe boek van Vital Baeken komt uit bij Lampedaire uitgevers.

Volgens de biografie op haar website was Lempereur "een van de best betaalde journalisten" van ons land. "Ik kreeg 7.500 euro per maand." Niettemin keerde ze het vak begin 2008 de rug toe, onder meer omdat ze naar eigen zeggen vaak werd tegengehouden in haar pogingen om de waarheid aan het licht te brengen.

Lempereur: "Elke Vlaamse journalist weet dat: je kunt hier niet schrijven wat je wilt. Als je journalist bent, moet je dat accepteren. Of je moet opstappen. Ik koos voor dat laatste. Ik ben niet te koop. Ik wilde totaal vrij zijn, en eindelijk realiseren wat ik jaren geleden aan Ischa Meijer en Theo van Gogh had beloofd: een eigen uitgeverij beginnen."

Een van de eerste boeken van die uitgeverij komt van Jurgen Verstrepen (ex Vlaams Belang, tegenwoordig LDD). Zijn Zwart op wit, dat eind deze maand verschijnt, wordt aangekondigd als "een boek dat hoge heren niet graag zullen lezen". Lampedaire noemt het een boek dat perfect in het rebelse karakter van haar uitgeverij past. "Ik ben heel erg voor de vrije meningsuiting. Zeg wat je te zeggen hebt, dat maakt het leven in ieder geval een stuk makkelijker", aldus Lempereur. "Maar dat wil niet zeggen dat ik daarom zomaar alles ga uitgeven natuurlijk. Philip Dewinter? Neen, dank u. Uitgeven is voor mij een gevoelskwestie. Diep in mijn hart geef ik eigenlijk alleen maar auteurs uit die ik graag mag."

Ik ben heel erg voor de vrije meningsuiting. Maar een boek van Philip Dewinter uitgeven?

Neen, dank u

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234