Dinsdag 25/02/2020

Vale gier houdt lelijk huis

Gieren worden vertroeteld door vogelbeschermers, vinden Spaanse boeren. Gevolg is dat er te veel zijn en ze zich steeds meer als roofdier gedragen. Met akelige taferelen tot gevolg.

Dit is de korte levensgeschiedenis van een kalf dat werd geboren in de buurt van Colmenar Viejo, vlak boven Madrid. Zijn moeder leefde in de uitgestrekte weidegronden bij het dorp: een stenig landschap, hier en daar een streep koolzaad. Nergens een plek om je te verschuilen.

Het kalf was amper een paar uur oud toen de eerste vale gieren boven zijn hoofd verschenen. Ze kwamen af op de placenta en roken ook de navelstreng. Bloed. Ze begonnen te pikken bij zijn navel. Niet veel later verdrongen zich wel honderd gieren om hem heen. Huid en botten, meer bleef er niet van dit kalf over.

"Gieren waren aaseters, maar ze veranderen in roofdieren", zegt Jorge Izquierdo, eigenaar van het kalf. Hij vond het dier pas de volgende ochtend, in een plas bloed. Daaruit leidde hij af dat het kalf levend door gieren is gedood. "Het was niet de eerste keer, en ook niet de tweede."

Haast elke week duikt in Spanje een bericht op van een pasgeboren dier dat belaagd is door gieren. "Vooral in de werptijd komt het voor", bevestigt Nicolás López Jiménez van de Spaanse vogelbescherming. "Pasgeboren dieren kunnen nog niet weglopen. Zodra een gier ziet dat een dier beweegt, schrikken ze en vallen ze het niet aan."

Voor een boer als Jorge Izquierdo staan de lotgevallen van zijn dier symbool voor iets groters: de overwinning van de natuurbeschermers op de kleine veehouderij. Elk jaar zijn er meer gieren, ziet hij. "Ik weet zeker dat ze worden gevoerd, ook al zeggen ze van niet. Er zijn zelfs ziekenhuizen voor gieren. Laatst lag hier een jongen op straat, hij bewoog niet. Iedereen liep voorbij. Maar dieren! Die worden meteen opgelapt."

Getrouwd met vee

Het klopt dat er nu meer gieren zijn dan vroeger, beaamt López Jiménez. "En ze gaan bijna dood van de honger." Dat komt doordat boeren de laatste tien jaar geen kadavers meer mogen achterlaten op het land, om de verspreiding van ziekten tegen te gaan. "De gieren voeden zich nu op de vuilnisbelt. En vallen jonge dieren aan." De vogelbeschermers pleiten ervoor dat boeren dode dieren weer mogen laten liggen.

De Vereniging van Kleine Boeren dringt erop aan dat de veehouders een vergoeding krijgen als hun dieren het slachtoffer worden van gieren. Een kalf is 300 euro waard, na zes maanden 600 euro. Als een wolf het dier doodbijt, krijgen de boeren compensatie. Bij een aanval door gieren nog niet. Maar voor Izquierdo is geld niet het belangrijkste. Hij wil minder gieren en heeft behoefte aan begrip. "Wij boeren zijn quichots. Verwikkeld in een strijd die niet te winnen is."

Het zijn niet alleen de gieren, natuurlijk niet. Izquierdo: "Er is geen politicus die het voor ons opneemt. Ze weten niets van het platteland." Hij rijdt met zijn terreinwagen naar zijn koeien. Ernaast raast de snelweg die de Madrilenen in een halfuur naar het berggebied brengt. "Je ziet de dagjesmensen hier staan", zegt hij. "'O, een gier, een adelaar!' Wat is het volgende dier dat ze uitzetten? De dinosaurus?"

De gier staat niet meer op uitsterven. Het is de manier van leven van de kleine boeren die wordt bedreigd, stelt Izquierdo. "Mijn opa was veeboer, mijn vader ook. We hebben altijd dieren gehouden. Geen enkele boer gaat met pensioen. We zijn getrouwd met vee. Maar die manier van leven verdwijnt. De ecologen zijn de baas en wij zijn de dupe."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234