Zaterdag 17/08/2019

Val Nederlands kabinet: Minderheidskabinet is beste optie

Beeld UNKNOWN

Een minderheidskabinet is de beste optie na de val van de regering-Balkenende 4 in Nederland. Dat stellen een aantal prominente oud-politici in een reactie op de val van het kabinet.

"Een demissionair kabinet is niet in het landsbelang", stelt oud-vicepremier Hans Wiegel (VVD, rechtsliberaal). "In deze tijden van crisis moeten er maatregelen worden voorbereid die de Nederlandse economie weer op orde brengen." Dit gebeurde al eerder na het aftreden van de laatste regering-Drees, de coalitie Cals/Vondeling en de tweede regering-Van Agt. "Die deden met gedoogsteun van de oppositie wat op dat moment nodig was." Ook PvdA-coryfee Bram Peper, sociaaldemocratisch minister van Binnenlandse Zaken in de regering-Kok 2, suggereert dat een minderheidskabinet een goed idee zou zijn. "De Scandinavische praktijk wijst al dertig jaar uit dat dat prima mogelijk is."

Niet genoeg moeite gedaan
De oud-politici stellen dat Balkenende IV een verstandshuwelijk was waar alle partijen te weinig energie in hebben gestoken. "Wie kiest voor een bepaalde coalitie, moet daar óók in investeren", meent de voormalige christendemocratische fractieleider Willem Aantjes (CDA). "In dit geval straalden alle partijen vanaf het begin uit dat de coalitie uit nood was geboren." Het is erg gemakkelijk om Balkenende gebrek aan leiderschap te verwijten. "Maar ik zou mezelf achter het oor krabben als ik vier kabinetten niet tot een goed einde had gebracht." Hij is ook zeer verbaasd dat Balkenende bij de volgende kamerverkiezingen de CDA-lijst weer gaat leiden.

Debat heeft geen kans gekregen
Grote conflicten als over het rapport van de commissie-Davids of de kwestie Uruzgan kon een kind al van ver zien aankomen, stelt ook voormalig vicepremier Jan Terlouw (D66, linksliberaal). "Een goed politiek leider zorgt dat hij in zo'n geval goed voorbereid de politieke arena instapt." Peper beklemtoont dat CDA en PvdA de twist over Afghanistan niet op de spits hadden moeten drijven. "Aansluiting bij het nieuwe beleid van Obama was voor de PvdA geen nederlaag geweest", stelt de oud-minister. "Door te roepen dat er maar één uitkomst mogelijk was, liet Bos geen ruimte voor politiek debat. Al is Balkenende natuurlijk ook nooit het toonbeeld van soepelheid geweest."

Werk voor niets
Terlouw vreest dat de val van het kabinet zijn weerslag gaat hebben op de gemeenteraadsverkiezingen. "Dat is de grote makke van verkiezingen voor lagere overheden", verzucht hij. "Het is ondankbaar voor lokale en provinciale politici. Alles wat zij in vier jaar tijd voor elkaar hebben gekregen, krijgt van de kiezers niet de waardering die het verdient."

Politieke systeem in verval
Peper denkt niet dat de val van het kabinet veel effect heeft op de opkomst of de stemkeuze bij de gemeenteraadsverkiezingen. "Bijna een kwart van Nederland stemt op lokale partijen", legt hij uit. "Die tendens is al een paar jaar aan de gang. Het hele politieke systeem erodeert: kijk maar naar het beschamende debat van donderdagavond. Dat tij kan geen partij keren."(belga/svl)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden