Zondag 09/05/2021

Vakbondsprotest

Vakbondsprotest: hier mag u maandag grootste hinder verwachten

Bij de nationale betoging op 6 november kwamen meer dan 100.000 mensen op straat. Beeld PHOTO_NEWS
Bij de nationale betoging op 6 november kwamen meer dan 100.000 mensen op straat.Beeld PHOTO_NEWS

Op maandag 24 november voeren de vakbonden voor de eerste van de drie keer acties in de provincies Antwerpen, Limburg, Luxemburg en Henegouwen. In die regio's, maar ook daarbuiten, wordt heel wat hinder verwacht. Een overzicht.

Spoorhinder in het hele land

Hoewel de vakbondsacties zich in principe zouden moeten beperken tot een aantal provincies, worden maandag treinreizigers over het hele land de dupe. De NMBS verwacht maandag een forse verstoring van het nationale en internationale treinverkeer. Bij de spoorwegen zullen er vooral gevolgen zijn in Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Waals-Brabant, maar de NMBS vreest wel voor spoorhinder in heel het land.

De NMBS raadt reizigers aan om "niet enkel op de trein te vertrouwen, maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen".

Antwerpen: hinder voor haven en kinderdagverblijven

In de provincie Antwerpen wordt met de staking van maandag wellicht het hardst gekeken naar de impact op Antwerpen en zijn haven. Met vier vaste en mogelijk mobiele stakingsposten wordt verwacht dat de haven grotendeels zal stilliggen.

Ook andere diensten in het Antwerpse worden getroffen, zoals de stedelijke kinderopvang. Van de 34 kinderdagverblijven blijven er voorlopig twee volledig en twee gedeeltelijk geopend.

Aan de stadsloketten wordt ook hinder verwacht. Bij het stedelijk onderwijs vermoedt men op basis van vroegere ervaring vooral gesloten basisscholen. De UAntwerpen verwacht nauwelijks hinder, vanwege een vermoedelijk laag aantal stakers.

Bij vervoersmaatschappij De Lijn in Antwerpen kan men de situatie vooraf moeilijk inschatten, maar men verwacht wel hinder op haar bus- en tramlijnen.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Limburg: Hinder voor openbaar vervoer, onderwijs, bedrijven en ziekenhuizen

De syndicale acties zullen in de provincie Limburg zorgen voor zware hinder. Volgens de voorzitter van ABVV Limburg zal er, op basis van de informatie waarover de bond voorlopig al beschikt, niet of nauwelijks gewerkt worden in een honderdtal bedrijven, "en niet van de minste". Vrancken waarschuwt ook voor heel wat acties in het onderwijs in Limburg en in heel wat warenhuizen.

De Lijn waarschuwt ook in Limburg voor hinder op buslijnen.
"Openbaar vervoer zal niet of nauwelijks rijden, de gevangenissen zullen plat liggen en heel wat ziekenhuizen zullen op minimumbezetting werken", bevestigt de ABVV Limburg-voorzitter. Ook in veel bejaardentehuizen zal er minder personeel aan het werk zijn.

Volgens Jean Vranken van ACV-Limburg zal er op veel plaatsen gestaakt worden, waar de impact van de nieuwe regering duidelijk is. Op plaatsen waar die impact nog niet duidelijk is, zal er vooral geïnformeerd en gesensibiliseerd worden, via infomomenten of flyers.

Maandagvoormiddag zal er ook een symbolische actie zijn, waarbij de bonden in begrafenisstoet naar de regionale hoofdkantoren van CD&V, Open Vld en N-VA in Hasselt trekken.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Luxemburg: Vooral metaalsector en openbare diensten getroffen

In de provincie Luxemburg worden alle sectoren getroffen, klinkt het, maar vooral de openbare diensten en de metaalsector.

"Er zullen stakingsposten zijn in verschillende scholen en in de drie gevangenissen van de provincie (Aarlen, Marche en Saint-Hubert). Bij bpost zal het sorteercentrum van Libramont plat liggen en zal er dus geen post zijn. Ook bij Belgacom in Marche wordt gestaakt", aldus Olivier Dulon van de socialistische overheidsvakbond. "De treinen zullen wel rijden, aangezien hun stakingsactie plaatsvindt op 10 december, op hetzelfde moment als in Luik."

Voorts zullen er stakingsposten zijn voor alle metaalfabrieken van de provincie, zoals Eurolocks of Magolux. "Maar werkwilligen zullen we niet tegenhouden, dat is niet onze bedoeling", zegt Serge Carême van de socialistische vakbond.

Henegouwen: hinder in alle sectoren

Ook in Henegouwen zal in alle sectoren gestaakt worden. Heel wat werknemers in Henegouwen zijn gemobiliseerd. "We willen de bevolking laten weten dat onze acties niet bedoeld zijn om de mensen te hinderen, maar dat ze georganiseerd worden omdat de regeringsmaatregelen aangepast moeten worden", aldus Marie Marlier van de christelijke vakbond.

"Alle sectoren en ook de scholen in Henegouwen zullen maandag vanaf 04.30 uur de hele dag stil liggen. Er zullen blokkades zijn in industriezones, in bedrijven en op enkele grote verkeersassen", klinkt het.

Ook de luchthaven van Charleroi zal geblokkeerd worden, zo kondigen de vakbonden aan. Een aanzienlijk deel van de werknemers van Brussels South Charleroi Airport en zijn onderaannemers zal staken. "We zullen de luchthaven niet preventief sluiten", zegt Jean-Jacques Cloquet, de gedelegeerd bestuurder van Brussels South Charleroi Airport echter. "Als de site geblokkeerd zou zijn, zal dat de verantwoordelijkheid zijn van de bonden en niet de onze."

Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen: verstoord tram- en busverkeer

De Lijn voorspelt niet enkel hinder op tram- en buslijnen in de provincies Antwerpen en Limburg. "Ook in de regio Aarschot en op de lijnen naar Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kan er hinder zijn", klinkt het in een persbericht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234