Zondag 07/06/2020

Binnenland

Vakbondsman aangeklaagd voor antisemitisme. Volgens ACOD is er meer aan de hand

Een ACOD-actie in Brussel eerder dit jaar. Beeld ter illustratie. Beeld Photo News

­Robrecht Vanderbeeken, secretaris voor de cultuursector bij de socialistische vakbond ACOD, is aangeklaagd voor antisemitisme. Dat gebeurde nadat Vanderbeeken Israël er in een artikel van beschuldigde Palestijnse kinderen te vermoorden en hun organen te stelen. Maar volgens het ACOD is er meer aan de hand.

Dat Gaza al meer dan tien jaar uitgehongerd en vergiftigd wordt door de land-, zee- en luchtblokkade en dat kinderen er gekidnapt en vermoord worden voor hun organen. Dat schreef Robrecht Vanderbeeken, vakbondssecretaris voor de cultuursector van het ACOD, eind deze zomer in een bijdrage op dewereldmorgen.be. 

Dat fragment was de aanleiding, zo schreef de website Joods Actueel vorige week, voor ‘een bezorgde burger uit Belsele’ om klacht in te dienen bij Unia wegens antisemitisme. Een klacht waarvan Unia vandaag bevestigt dat die inderdaad is ingediend en die de organisatie zo snel mogelijk zal bekijken. Ook het Forum der Joodse Organisaties diende klacht in tegen Vanderbeeken. 

Op de website van dewereldmorgen.be is het bewuste fragment intussen aangepast. In een verantwoording schrijft Vanderbeeken dat het duidelijk is dat Palestijnse kinderen gekidnapt en vermoord worden door het Israëlische bezettingsleger en dat het eveneens al aangetoond is dat de organen van dode kinderen zonder toestemming weggenomen worden. Iets waar ook de VN al op gewezen heeft. Insinueren dat het leger kinderen vermoordt omwille van hun organen, dat was deontologisch evenwel niet correct en een inschattingsfout, geeft Vanderbeeken toe. Vandaar dat de tekst werd aangepast.

Gantman vraagt ontslag

Het ACOD vermoedt echter dat er meer achter de klacht schuilt dan enkel dit artikel. Kort nadat Joods Actueel de kat de bel aanbond, vroeg André Gantman in een opiniestuk in het zelfde medium namelijk om het ontslag van Vanderbeeken. “Als wij zoiets lezen, dan ruiken we van ver met wat voor iemand we te doen hebben: een antisemiet”, legt een bijzonder kwade Gantman uit. “Dat is een gen dat wij sinds de Tweede Wereldoorlog bezitten.”

Gantman is zelf joods en daarnaast ook fractieleider voor N-VA in de Antwerpse gemeenteraad. Sinds vorig jaar is hij voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Kunsthuis waar de Vlaamse Opera en het Ballet van Vlaanderen onder vallen. Het ACOD ziet een verband, aangezien zij Gantman al verschillende keren gevraagd hebben om duidelijkheid te scheppen over wat zijn toekomstplannen zijn met het Kunsthuis en hij en daarop  volgens het ACOD – geen antwoord gaf.

Daarnaast speelt er nog een ander element, aldus het ACOD. De vakbond ondertekende namelijk een solidariteitsverklaring samen met 20 andere Europese vakbonden waarin ze het Europees parlement vragen om geen nieuwe definitie van antisemitisme aan te nemen. Er zouden namelijk stemmen op gaan om ook kritiek op de gevoerde politiek door staat Israël onder de noemer antisemitisme op te nemen.

Die brief ging uit van BDS, de Boycott, Divestment and Sanctions-beweging, een wereldwijde campagne die oproept tot verzet tegen Israël. Zij roepen ook op tot het boycotten van het Songfestival dat volgend jaar in mei in Israël gehouden zou moeten worden.

Gantman vindt die redenering ‘dikke quatsch’. “Typisch”, sneert hij. “Als er een jood bij betrokken is, moet het wel een complot zijn.” 

Vanderbeeken beraadt zich met zijn oversten over verdere stappen. Mogelijk dienen zij op hun beurt een klacht in voor laster en eerroof.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234